Dan Šustr je na pohodové sólovce za "Old Shootterhanda"

15.06.2019 09:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Dan Šustr rozhodně nelení. Nedávno se vrátil s comebackovou nahrávkou Tiché dohody "Hlasitá revoluce", na níž sestava představila novou zpěvačku, nyní přichází se sólovým počinem "Old Shootterhand", na kterém představuje skladby, pro které se hodí spíš mužský vokál a folkovější zvuk.
7/10

Dan Šustr - Old Shootterhand

Skladby: Blues ze 60 let, Requiem pro Petra Šabacha, Tvoje hospoda, Poslední skaut, Inzerát na zemi, ve který bych chtěl zase žít, Tyvole miláčku, Půlnoční anděl, Špinavý blues, Woodstock 69, Plán B
Vydáno: 21.5.2019
Celkový čas: 38:49
Vydavatel: Pop Dissident Records
Lídr Tiché dohody Dan Šustr se vůbec poprvé za svou bohatou hudební kariéru vydal na sólovou dráhu. Letos na konci května ji započal vydáním debutového alba "Old Shootterhand". Dle jeho vlastních slov se sice jedná o výjimečnou událost, ta však nijak nenaruší chod jeho domovské skupiny. Kvůli kvalitám tohoto počinu by ale rozhodně byla škoda na něj v budoucnu nenavázat.

Vzhledem k tomu, že je Šustr ústřední postavou Tiché dohody, není divu, že i jeho sólová tvorba má nádech a poetiku této formace, byť s folkovějším nádechem. Co je ovšem na kolekci s názvem "Old Shootterhand" jedinečné, je ta neodolatelná, nostalgicky milá atmosféra. Civilní texty ze života, kde místo zatrpklosti překvapuje nadhled a pozitivismus - to jsou vzácné vlastnosti, které by se měly cenit.

Jeden z nejlepších textů desky je z již dříve vypuštěného "Requiemu pro Petra Šabacha". Šustr si do něj vypůjčil hlášky z "Pelíšků" a zavzpomínal na zesnulého spisovatele i prostřednictvím odkazů na jeho díla. Na vyloženě odlehčenou notu naopak hraje v sedmdesátkově dráždivé "Tvoje hospoda". Skvělá halekačka, která by naživo mohla zafungovat v každém klubu. Vždyť každý máme nějakou tu svoji hospodu.

Kromě klasického bigbítu na nahrávce najdeme také folkovější kusy. Vévodí jim "Inzerát na zemi, ve který bych chtěl zase žít" se skvělou country kytarou v pozadí. "Ty vole miláčku" zase připomene českou novou vlnu osmdesátých let, bez jakékoliv snahy o současné aranže nebo zvuk.

Ostatně tak to má celá deska. Dan Šustr nahrál album z dob svého mládí. Jeho prvotina je bezstarostnou exkurzí do dávných dob, kdy i Tichá dohoda byla v plenkách. Počin nahraný z čiré radosti a nadšení z hudebního řemesla je určený především autorovým vrstevníkům. Mladou generaci tímto nemoderním kusem jen těžko něčím zaujme, své kvality ovšem nepochybně má.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY