Lenka Filipová nechala diváky v Lucerně nahlédnout do svého Oppida. Kromě potlesku vestoje si vysloužila i zlatou desku

26.03.2019 12:19 - David Böhm | foto: Jiří Štarha

Nekomerční přístup se Lence Filipové vyplatil. S deskou "Oppidum" zaplnila v pondělí v Lucerně skoro všechna místa. Její fanoušky sice nelze zařadit do jedné věkové kategorie, snad každý si ale odnesl unikátní, mnohojazyčný zážitek. Ten tentokrát navíc umocnila smyčcová sekce.

Live: Lenka Filipová

místo: Lucerna - Velký sál, Praha
datum: 25. března 2019
setlist: Bonnie Portmore, The Star Of The County Down, Na cestě, Dobrý Bůh to ví, Strom, Green Sleeves, O Mo Duthaich, Carrickfergus, Věnování, Prý se tomu říká láska, Oidhche Mhath Leibh, Parting Glass, Tri Martolod, Zamilovaná, Scarborough Fair, Mosty, Pondělí ráno, Hope And Faith, Za všechno může čas, Ať žije show

Lenka Filipová
© Jiří Štarha
Po Bratislavě, Košicích, dvou zastávkách v Brně a jedné v Ostravě vtáhla Lenka Filipová posluchače do magického světa keltských tradicionálů i v Praze. Během večera prohlásila, že si velmi přála, aby písně neupadly v zapomnění. Jak velká škoda by to byla, ukázala hned první skladba "Bonnie Portmore", tematicky doprovázená projekcí rostoucího stromu. Zpěvačka propůjčila slovům vlastní interpretaci, ze které místy šel mráz po zádech.

Leckterého posluchače mohlo překvapit, s jakou energií se Filipová pohybovala po pódiu. Ať už hrála na tamburínu o stehna nebo se jen pohupovala do rytmu, vždy šlo krásně vidět, jak ji koncertování baví. Na diváky se toto nadšení samosebou přeneslo v plné síle, vytleskávaná melodie "Věnování" toho budiž důkazem. Tento song spolu s takřka zlidovělou "Zamilovanou" a "Tri Martolod" patřil k vrcholům večera.

Lenka Filipová
© Jiří Štarha
Vystoupení ale nedisponovalo pouze energickým materiálem, došlo i na tajemnější kousky. Zhruba polovinu odehraných skladeb neváhala hudebnice okomentovat. Zavzpomínala tak třeba na svého kamaráda Karla Zicha, kterého před zpěvem "Mostů" pozdravila do nebe. Speciální pozornost potom několikrát věnovala Seanu Berrymu, který si vzal na starost aranžérské úpravy jednotlivých položek z "Oppida". Právě on také dodal duchovní rozměr písni "Oidhche Mhath Leibh", po které Filipová poznamenala, jak složité je tradicionály udýchat. Její zápal pro věc to ale naprosto vynahradil. Na pódiu ji navíc doplnilo smyčcové těleso Brno Strings, celkový zvuk se tak díky němu stal bohatším a velkolepějším.

Atmosféra koncertu gradovala s coverem "Hope And Faith" od americké rockové písničkářky Janet Robin, před nímž si zpěvačka na hlavu nasadila stylový růžový klobouk. Skladbu si střihla sama za vlastního doprovodu kytary, při zběsilých riffech publikum výskalo nadšením. O závěr se postaral další z velkých hitů "Za všechno může čas", tentokrát v lehce pomalejší verzi.

Lenka Filipová
© Jiří Štarha
Po něm Lenka Filipová převzala z rukou Tomáše Filipa a Marcela Vyšína z vydavatelství Universal Music zlatou desku právě za loňskou nahrávku. Diváci si vyžádali ještě přídavek v podobě písně "Ať žije show", pak už následovaly jen zasloužené ovace vestoje.

Turné bude na podzim pokračovat. Diváci se budou moci zahřát v "Oppidu" během října a listopadu v dalších osmi městech. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketportal, jednotlivé termíny jsou následující:

7.10.2019, Plzeň, Měšťanská Beseda
8.10.2019, Karlovy Vary, hotel Ambassador
15.10.2019, Pardubice, Ideon
16.10.2019, Olomouc , Reduta
22.10.2019, Litoměříce, Kulturní dům
5.11.2019, Žďár nad Sázavou, Kulturní dům
12.11.2019, Tábor , hotel Palcát
13.11.2019, Znojmo, kulturní dům Dukla


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY