shop.musicserver.cz
Lenka Filipová, Thermal stage, Karlovy Vary, 28.8.2020

Prý se tomu říká charisma. Lenka Filipová v Karlových Varech pohladila po duši

Vydáno: 31.08.2020 18:21 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Poslední srpnový víkend, malebné lázeňské město, čerstvě po dešti. Takřka romantické kulisy měl koncert Lenky Filipové z programu Karlovarského kulturního léta. Během hodiny a půl strávené na pódiu terasy hotelu Thermal ukázala zpěvačka pestrost svého repertoáru a především jeho nadčasovost.

Live: Lenka Filipová

místo: Thermal stage, Karlovy Vary
datum: 28. srpna 2020

Projekt Karlovarské kulturní léto možná letos přinesl více živé hudby než jakýkoliv jiný, kvůli covidu programově omezený festival. Po celé prázdniny se víkend co víkend stage před hotelem Thermal rozezněla hity předních domácích umělců.

Během července a srpna postupně vystoupili například Mirai, Jelen, Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Prago Union, Sebastian nebo David Stypka. V době, kdy řada pořadatelů kvůli dopadům pandemie nasadila ne zrovna lidové ceny, navíc potěšilo i symbolické vstupné pouhých 100 korun za koncert.

Lenka Filipová, Thermal stage, Karlovy Vary, 28.8.2020
© Josef Martínek
Závěrečný víkend patřil Lenkám Filipovým - v pátek zpívala matka, v sobotu dcera. A už z debat místních, které se v průběhu dne daly ve Varech zaslechnout, bylo zřejmé, jak dobrou odezvu celá série má.

"Večer jdeme se ženou na Filipovou," chlubil se policista číšníkovi v jedné z restaurací. "Zítra hraje mladá, znám od ní jen dvě písničky, ale zkusím ji," bavili se pro změnu studenti na téma sobotní show Lenny. Program, který společnými silami připravilo město Karlovy Vary spolu s iniciativou Vary konečně jinak a agenturou Soundsgate, byl zkrátka pro všechny generace.

Pro všechny generace byl ale i koncert Lenky Filipové. Zpěvaččini vrstevníci, padesátníci, čtyřicátníci, třicátníci, ale i mladší, ti všichni se navzdory znatelnému ochlazení a propršenému podvečeru přišli na oblíbenou interpretku a kytaristku podívat. A spousta dalších, vstupenkou nedisponujících zvědavců postávala na protějším břehu řeky a poslouchala zpovzdálí.

"Program jsem pro dnešek poskládala tak, abyste si se mnou mohli zazpívat," prozradila Filipová hned na úvod, načež spustila jeden ze svých hitů "Dobrý Bůh to ví". Na rozdíl třeba od loňského turné po velkých sálech k desce keltských balad "Oppidum" tvořily páteř vystoupení skutečně hlavně všem dobře známé, česky zpívané písničky z různých etap její kariéry.

Jiná byla i atmosféra večera. Zatímco například koncert v Lucerně ze zmíněného turné, obohacený o výpravné projekce a účast smyčcového souboru Brno Strings, provázel jistý pocit zodpovědnosti, ve Varech byla muzikantka na pódiu nesmírně uvolněná. S sebou měla několik nástrojů, virtuosa ve hře na keltskou harfu Seana Barryho, klavíristu Járu Bártu a dobrou náladu.

Filipová zpívala s radostí a pro radost, ve svém přednesu byla nesmírně uvěřitelná a mnohé známé hity předvedla v trochu upravených, často zjemněných aranžích. Nejprovařenější "Zamilovanou" zařadila, už tradičně i s francouzským úryvkem originálu "Je l'aime á mourir", hned jako druhou v pořadí.

Lenka Filipová, Thermal stage, Karlovy Vary, 28.8.2020
© Josef Martínek
Nejvíce lidé zpívali a posléze jásali nadšením při písničce "Prý se tomu říká láska". Text Zdeňka Rytíře pochází z první poloviny osmdesátých let a o tom, jak aktuální stále je, svědčí třeba sledovanost v řádech milionů přehrání na YouTube.

Songů, které po letech a dekádách získaly tolik ceněný punc nadčasovosti, má ale Lenka v repertoáru mnohem víc. Ať už jsou to třeba "Mosty" s (před šestnácti lety zesnulým) Karlem Zichem nebo původně pro dětské publikum určený "Strom". Z novější tvorby rezonovala balada "Možná", ale i dva roky stará "Na cestě", původně od Paula Simona, kterou do češtiny nádherně přebásnil David Stypka.

Blok keltských balad, mezi které skladba s originálním názvem "Kathy's Song" patří, ani tentokrát nechyběl, byť byl spíše zpestřením večera. Éterická "Oidhche Mhath Leibh" dokázala, že aby si Filipová vysloužila bouřlivý aplaus diváků, nemusí nutně zpívat jen osvědčené hity. To potvrdila třeba i překvapivým připomenutím smutně ironické skladby "Přátelé", kterou vytáhla ze své asi nejkomornější nahrávky "Pocit 258" ze začátku devadesátých let.

S blížícím se závěrem poodhalila i své další hudební tváře. Šanson "Co mi dáš" od Hany Hegerové si poprvé vypůjčila loni na výročním koncertě k 88. narozeninám svého vzoru ve Foru Karlín. "Už mi v repertoáru asi zůstane," podotkla a s velkým prožitkem zpívala o tom, že "život není vánek, spíš vichr, který umí brát".

Rockovou odbočkou "Hope and Faith" pak vzdala poctu své kamarádce, americké kytaristce Janet Robin. A než se s pódiem rozloučila za zvuků osmdesátkového hitu "Ať žije show", pořídila si ještě závěrečnou fotku s diváky "pro ten šílenej Instagram" a pozvala přítomné na následnou autogramiádu.

V Karlových Varech zkrátka Filipová znovu ukázala, jak variabilní a žánrově otevřenou hudebnicí je. Navzdory pestrosti repertoáru a neohraničitelnosti venkovního prostoru to byl ve výsledku koncert velmi celistvý a intimní. Koncert se spoustou spontánních úsměvů a poutavých historek o jednotlivých skladbách a zpěvaččiných spolupracovnících. A hlavně koncert naplněný písněmi, které mají to nejdůležitější - duši.

NÁZORY
  • Lenka Filipová (David, 31.08.2020 20:31) Reagovat

    je výborná zpěvačka s nezaměnitelným hlasem. Bohužel jí chybí nové písničky a poslouchat stále dokola ty stejné se člověku omrzí, chtělo by to novou česky zpívanou desku. Každopádně ty mladé jekny, včetně její dcery, jí nesahají ani po kotník.

  • to samé pořád dokola (Jana, 31.08.2020 21:47) Reagovat

    Lenka Filipová nevydala novinkovou desku od r. 2003, s výjimkou Oppidia, ale to jsou převzaté věci.

    Já ji měla kdysi ráda, ale když třicet pět let zpívá furt dokola, že je zamilovaná a prý se tomu říká láska, tak už prchám a nedávám to. Nechápu, že jí baví pořád dokola omílat to samé.

  • ne (Alesh, 01.09.2020 15:52) Reagovat

    Prý se tomu říká charisma? Já tomu říkám z nouze ctnost.

  • Krásné (Alena, 02.09.2020 07:53) Reagovat

    Moc se nám s manželem koncert libil, byl příjemným završením týdne, který jsme strávili jako hosté ve Varech, Lenku Filipovou posloucháme radi. Alena a Míra mu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Lenka Filipová bude znovu "Zamilovaná" (28.01.2024 15:08)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Video: Lenny a Marpovi vznikly pod rukama "Klenoty", zpěvačka v něm anglicky rapuje (11.10.2023 07:52)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Paul Simon oznámil "ne-album" "Seven Psalms", vyjde v květnu (18.04.2023 17:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu