Chyběla vám Nicki Minaj v Bratislavě? To jste ještě nebyli v Berlíně!

01.03.2019 19:42 - Jan Trávníček | foto: YouTube.com

Globální superstar, která má navzdory své slávě i obrovské množství antifanoušků, kteří jí oprávněně (!) vyčítají ledacos, to nemá snadné. Vždyť není nijak přehnané říct, že je na tom podobně jako Justin Bieber. Je vůbec možné zhodnotit její koncert nezaujatě a střízlivě? Pokusili jsme se o to.

Live: Nicki Minaj

místo: Mercedez-Benz Arena, Berlín, Německo
datum: 28. února 2019
support: Juice Wrld, Azet & Zuna
přibližný setlist: Majesty, Hard White, Feeling Myself, Only, Truffle Butter, Beez In The Trap, Rake It Up (Yo Gotti cover), Dance (A$$) (Big Sean cover), FEFE (6ix9ine cover), Big Bank (YG cover), Did It On 'Em, Anaconda, Roman's Revenge, Throw Sum Mo (Rae Sremmurd cover), Plain Jane (A$AP Ferg cover), Your Love, Make Me Proud (Drake cover), Monster (Kanye West cover), Itty Bitty Piggy, Up All Night (Drake cover), Turn Me On (David Guetta cover), Whip It, Pound The Alarm, Starships, Where Them Girls At (David Guetta cover), All Things Go, Save Me, Come See About Me, Grand Piano, Ganja Burn, Bed, Side To Side (Ariana Grande cover), Swalla (Jason Derulo cover), Chun-Li, Moment 4 Life, The Night Is Still Young, Super Bass

Co koncertu předcházelo?

Tentokrát je třeba doplnit zákulisní informace a více či méně podložené drby, aby byl obrázek kompletní. Asi už jste zaznamenali, že ohlas na nejnovější studiovku "Queen" není valný. A že je z dosavadních řadovek nejslabší a chybí jí pořádný hit, potvrzuje i naše obsáhlá recenze. Možná i proto se lístky na turné prodávaly tak špatně, že byla celá americká část odložena, na čemž si bulvár smlsnul, a přiživil tak spekulace, že si rapperka k lepšímu psychickému stavu dopřává dávky antidepresiv a jiných prášků. A aby toho nebylo málo, účast na celém turné zrušil i Future, velké lákadlo pro mnoho rapových fanoušků. Jako náhrada byl oznámen o poznání méně hvězdnější support v podobě Juice Wrld.

Ani v Evropě se ale fanoušci o lístky zrovna neprali. Už na první štaci v Mnichově se prý začínalo se zpožděním až někdy kolem jedenácté, a jak už asi víte, druhá zastávka v Bratislavě dopadla ještě hůř. Fanoušci nejprve čekali mnoho hodin v mrazu před halou, neboť se vevnitř ještě stavělo pódium, což bylo způsobeno šestihodinovým zpožděním kamionů z Německa, a když se všichni do poloprázdné budovy naskládali, bylo jim chvíli před půlnocí oznámeno, že se koncert ruší. Nicki Minaj a její tým to zdůvodnili nedostatečným technickým zabezpečením haly a chybějící elektřinou, organizátoři naopak vše hodili na neprofesionalitu produkce. Na místě jsem přítomen nebyl, proto se nechci přiklánět ani na jednu stranu, zájemce o šťavnaté detaily ale můžu odkázat například na rozhovor s pořadateli, který natočili s Rukou Hore. Nebo vlastně nemůžu, protože už ho z YouTube smazali. Aha!

Jak proběhl koncert v Polsku, jsem nezjišťoval, hned ten další v Budapešti už byl ale prý opět provázen dlouhým čekáním na hvězdu večera. Přičtěte si k tomu nevalnou pověst, která rapperku a její živá vystoupení doprovází a asi uznáte, že místo těšení se se do Berlína jelo s batohem obav. Jak dlouho budeme čekat? A přijde vůbec? A pokud ano, nebudeme si pak po konci show všichni přát, aby radši bývala nepřišla? Otázky. Samé otázky.

Berlínská Mercedes-Benz Arena je velikostí téměř totožná s naší O2 arenou, podobně jako na Slovensku se ale také zde celé druhé patro zakrylo plachtou, neboť návštěvníků přišlo podstatně méně. Na druhou stranu se jim ale musí uznat, že dělali výbornou atmosféru. Už od začátku byla celá hala na nohou, pubertální děvčata, jichž byla v sále většina, pištěla jako na koncertech Jonas Brothers, kteří mimochodem v ten den oznámili comeback, a když se jim nelíbila vaše výška, neváhala do vás i opakovaně strčit a krvelačně se rvát o každý centimetr. O rapperku nebo cedulku Zákaz kouření jim možná ani tolik nešlo, hlavně to všechno nasdílet!

S úderem osmé hodiny si slovo vzali Azet & Zuna. Dvojici německých rapperů s hodně laxním vystupováním doprovodil kromě hudebních podkladů z počítače také živý bubeník, zhruba na půlku setu se přidal i třetí rapper, host Miami Yacine. A spolu s ním i jakýsi hiphopový ledvinkář, který se po molu mířícím až do půlky haly párkrát prošel a u toho na nic nezahrál, nic neodříkal a zase zmizel. Místní se sice docela bavili, našinec ale krčil rameny. Když už německý rap, tak radši někdo z trojice Cro, Casper nebo Bushido.

Rychlé odbavení u vstupu a půlhodina věnovaná lokálnímu supportu naznačovaly, že by to snad nakonec nemusel být takový průšvih a rapperka si přece jen uvědomila, že mít za sebou průšvih i v Berlíně asi nechce, a vše půjde jako na drátkách. Mno, nestalo se. Místo setu Juice Wrld jsme pod pódiem bez hnutí čekali celou další hodinu. Ano. Hodinu.

Na druhou stranu těžko říct, jestli to ale nebyl záměr - časový harmonogram na sociálních sitích k dispozici (radši) nebyl a start vystoupení v 21:30 byl téměř na minutu přesný. A show to byla pestrá a rozmanitá. Dokonce tak moc, že vám ji rozdělíme do několika dějství.

Dějství první - Show

O přeskočení předskokana ještě bude řeč, když ale ustalo hřmění a obrovská projekční plocha se rozdělila na dvě půlky, vyjel na pódium obrovský pestrobarevný jednorožec s křídly, na jehož hřbetě stála Nicki Minaj ve zlatavém oblečku odkazujícím na egyptskou královnu Kleopatru, k níž se na obalu své poslední desky snažila připodobnit. Obklopila je pětice tanečníků, z nichž ta tříčlenná, mužská část, měla na sobě kromě kalhot i něco jako podprsenky, a začala bizarní, nicméně zábavná show.

Rapperka se párkrát prošla po molu, a jen co se jednorožec zase schoval, už se v dalším songu "Feelin' Myself" válela po posteli a sahala si mezi nohy. Chvilku byla v poloze na koníčka, o pár vteřin později už byla zase připravená na sex zezadu a korpulentní pozadí v tangách jí zakrývaly jen uměle prodloužené, černé vlasy. Šestatřicetiletá (taky) modelka a (taky) herečka se o pár chvil později nechala poplácat i po zadku od svých tanečnic, které jí dělaly twerkující křoví, zatímco ona sama simulovala orální sex svému tanečníkovi při "Anacondě", jež odezněla překvapivě brzy.

"Ahoj Německo, vydržte, nechci aby mi zase vykoukla bradavka," pronesla jako první větu k davu, zatímco si upravovala odvážný kostým. Za jejími zády, kde dosud hrál bubeník s klávesisty, se mezitím na výtahu vyvezl DJský pult a s ním i DJ Boof, který dosud zábavnou show, kterou byste klidně mohli postavit na roveň s Kylie Minogue, Madonnou a dalšími popovými zpěvačkami, docela shodil. Ne snad že by se dosud hrály celé skladby, to se na rapových vystoupeních vidí bohužel málokdy, nastoupila však sada zhruba půlminutových útržků, v nichž Nicki občas něco zarapovala, občas taky ne. Nebylo proč, byly to empétrojky.

Takto to odnesla třeba jinak příjemná "Your Love", z níž zaznělo pár desítek sekund bez doprovodu protagonistky, pak se zase zascratchovalo a jelo se dál, přes vlastní skladby i featuringy, jimiž je pověstná snad ještě více než vlastním, sólovým materiálem. Ten setlist v úvodu článku berte s rezervou, nebyl čas zapisovat vše do mobilu. Skončilo to ale každopádně u oceňované sloky z "Monster" Kanye Westa. Tu Berlínu naštěstí dopřála sama.

Hlavní hvězda večera však nezklamala ve své osobitosti. Byla přesně taková, jakou byste ji čekali a jakou ji znáte z klipů. Mrkající panenka koulející očima, která hodně pracuje s mimikou a grimasami, často se naoko zakaboní, když si to text skladby žádá, aby se svému zamračenému výrazu hned zase ze široka zasmála a všechny ubezpečila, že to jen hraje. Iluze rapující panenky Barbie, která se během koncertu asi pětkrát převlékla a zhruba na tři sekundy i zabubnovala, byla tedy dokonalá.

Dějství druhé - Předskokan

A jen co DJ Boof se svým pultem zajel po zhruba čtyřicetiminutovém koncertě do zákulisí, vynořil se ze stejných místo po dlouhé pauze další pult. Tentokrát jej obsluhoval DJ MikeP a na molo vyběhl Juice Wrld. Dreadatý dvacetiletý rapper, který mezi své vzory počítá i Fall Out Boy a Black Sabbath, je na scéně chvilku, na triku už má ale dvě desky a docela se mu daří. V Berlíně dával do svého setu hodně energie, skákal a povzbuzoval publikum a z jeho tracků bylo znát, že nenápadně míří do mainstreamových vod. Komerční potenciál jeho skladeb, které jako jedny z mála ten večer zazněly téměř kompletní, byl nezpochybnitelný, a tak si ho určitě zapamatujte. Za pár let by mohl být známý stejně jako dnes třeba Machine Gun Kelly nebo Post Malone.

Jakkoli ale jeho vystoupení bylo kvalitní, nešlo ignorovat, že vsunutí doprostřed show Nicki bylo přinejmenším divné. Opět lze jen stěží soudit, zda takový byl plán už od začátku, atmosféra v hala ale i přes záběry na "GTA: Vice City" na projekci citelně opadla, a když si rapper dopřával poslední, už čtrnáctou (!) skladbu, byli nejspíš všichni rádi, že už končí. Hrát před Nicki, bylo by to super, takto ale byl v roli mouchy, která vám vletí do pusy, zatímco se ládujete burgrem.

Dějství třetí - EDM

Další dlouhá pauza. V hale je zhasnuto, ze scény na diváky míří jen růžová světla a hřmící intro ne a ne přestat. Za projekcí jsou vidět nohy techniků, kteří něco zuřivě staví. To to nemohli nachystat během té třičtvrtěhodiny, co hrál Juice Wrld?

Brány projekce se rozevírají a za playbacku "Turn Me On" Davida Guetty se v jakémsi inkubátoru zjevuje Nicki, tentokrát ve stříbrném, pichlavém, robotím outfitu. Zuřivě pařící fanoušek na tribuně vlevo mezitím nadšeně svléká triko a točí s ním nad hlavou i mezi nohama. Jiný příznivec z prvních řad, nikoliv z těch VIP kotců po stranách pódia, kde kluci a holky litují vyhozených peněz, neboť se k nim rapperka sotva párkrát otočí, je vyzván k cestě na stage, kde ho rapperka uzavře do inkubátoru, nechá se políbit na tvář a s příslibem rozkoší jej pošle do zákulisí.

Z reproduktorů mezitím znějí její největší hity z nejúspěšnější části její kariéry - "Pound The Alarm" a "Starships", třetí "Va Va Voom" chybí. Snad proto, že jej nemá na svědomí tehdy populární RedOne jako první dva, nýbrž Dr. Luke, jemuž ze známých důvodů dnes nikdo nechce přijít na jméno. Párty je to ale skvělá. EDM zní na plné obrátky jako v dobách, kdy mu nic nebylo rovno, a diváci šílí. Nenechte se však zmýlit, Nicki ty refrény nezpívá.

Dějství čtvrté - "Umění"

Na vysvětlenou - nedělo se to až tady, nýbrž celý koncert. Velká část skladeb zněla z playbacku včetně pěveckých linek. A porotkyně dvanácté řady American Idolu měla většinu času ten mikrofon spíše jen pro parádu. Rapování ve slokách celkem zvládala a přes playbackový rap byl ten její, živý, slyšet silněji, pokud se ale zrovna zaměstnala jinak, hudba v pozadí to jistila. Když ale došlo na zpívané pasáže, většinou se ani nepokoušela nic předstírat.

Tedy až do této části, v níž se převlékla za černo-růžovou vdovu a před závoj si dávala mikrofon do ryze zpěvných písní. Často šlo o ty, které na albech plní roli balad, sdělují i něco jiného než sexuální dobrodružství, a ačkoliv se nikdy nejedná o singly a většina posluchačstva rádií o nich ani neví, jsou to to vesměs ty umělecky nejhodnotnější věci, které má v repertoáru. K pomalému setu s "All Things Go", "Save Me", "Come See About Me" a "Grand Piano" se přidala i náhle se zjevivší vokalistka, která jim dodala živý zpěv a drobné kudrlinky. Původně v New Yorku tvořící, ale dnes už v Kalifornii žijící fanynka Enyi ale bohužel otevírala pusu ve statické části koncertu naprázdno.

Dějství páté - Párty

Po další pauze a převlečení se do černého latexového oblečku se na pódium vrátily kulisy. Růžový předmět vzdáleně připomínající postel se tak stal dějištěm dalšího špulení a svíjení se u dua spoluprací s Arianou Grande v podobě "Bed" a "Side To Side". Rozjuchanou atmosféru přinesla vložka "Swalla" Jasona Derula, ale i tanečníci s asijskými rýžovými klobouky v singlu "Chun-Li", jednom z mála reprezentantů aktuální studiovky v setlistu.

Těsně před přídavkem ještě zabodoval starší hit "Moment 4 Life". Párty hymna a jeden z nejlepších singlů Nicki Minaj vůbec v podobě "The Night Is Still Young", bohužel ale odezněl jen v třetinové podobě a ještě jen coby videoklip na plátně, k němuž závěr dozpívala vokalistka. Přes všechny výhrady ale finální "Superbass" s deštěm růžových konfet potěšilo i ty největší škarohlídy.

Vyřknout však jasný ortel není vzhledem k tomu všemu, co se dělo, úplně jednoduché. Takže to vezmeme postupně. Bylo to umění? V žádném případě. Co zpěv? Žádný nebyl. Jaký byl rap? Když byl, tak byl ok. Co tanečníci a show? Velmi dobrá. Dramaturgie? Vzhledem k vloženému předskokanovi hodně špatná. Mohl si to člověk i tak užít? S přivřenýma očima to mělo i své pozitivní momenty.

Důležité ale je, že se koncertu končícím chvíli před půlnocí povedly dvě důležité věci. Silný start a povedené finále. To mezitím bylo - spravedlivě vzato - vesměs buď špatné nebo ještě horší. Rozhodnutí, zda otočit palcem nahoru, nebo dolů tak spíš odvisí od toho, s jakým očekáváním ten daný člověk na koncert šel. Mé bylo extrémně nízko, takže to beru hlavně tak, že jsem vlastně rád, že to vůbec proběhlo. Nezapomenutelný zážitek to byl stoprocentně. Ale že bych vám ji pro příště doporučil? To asi ne.

Update 10.3.: Netrvalo dlouho a rapperka opět nechala své fanoušky čekat několik hodin před arénou, tentokrát ve Francii. Koncert byl nakonec zrušen z důvodu, že v budově nebylo dostatek elektřiny, tedy ze stejného důvodu, jaký uváděla v Bratislavě. Jaká je pravděpodobnost, že se toto stane dvakrát za sebou? Udělejte si obrázek sami. Mazání komentářů pod příspěvkem na Instagramu, který se vyjdařoval k incidentu na Slovensku od fanoušků, kteří dávali svůj pohled na věc a nakonec smazání celého postu už je jen třešničkou na zkaženém dortu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY