Nominace na Ceny Anděl jedním ze sto padesáti úhlů pohledu

25.01.2019 15:06 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Pestrost. To je slovo, které bylo v souvislosti s obrozenými Cenami Anděl nejvíc skloňováno loni. A bude tomu tak i letos. V nominacích hlavních kategorií dostali prostor umělci mladí i starší, se žánrovým rozptylem od popu a rocku přes funk a melancholickou alternativu až k folklóru a bizarnímu hip-hopu.
Je to stará známá pravda, na které se asi ještě dlouho nic nezmění. Podobu všech odborných cen neutvářejí ani tak samotní umělci tím, co v uplynulém roce vydali. Daleko větší vliv má skutečnost, jakým směrem zrovna pořadatelé kráčejí a koho si do akademie pozvou. Těžko si představit, že by se pár let nazpátek v nominacích hlavních kategorií objevila čistě komediální fiktivní postavička obtloustlého rappera Kapitána Dema. Minulý rok však toto alter ego Jiřího Buriana promluvilo do dvou kategorií, letos ho výsledek volby, do níž se zapojilo přes 150 akademiků, vyslal hned do tří klání.

Kapitán Demo, Colours of Ostrava, Ostrava, 22.7.2017
© Jan Kuča
O tom, jestli je správné takové bizarní projekty oceňovat pod hlavičkou České hudební akademie, se teď možná bude diskutovat. A to je vlastně dobře, vždyť i proto se ankety tohoto typu pořádají. Jedni mohou vyzdvihovat nadsázku a humor, druzí argumentovat tím, že na české scéně se přece v minulém roce urodilo i mnoho zdařilých počinů z ranku seriózní tvorby.

A ono se skutečně urodilo. Podívejme se třeba na kategorii Sólový interpret roku, kde Demovi konkuruje Miro Žbirka. Ten si své "Double Album" přivezl z milovaných londýnských studií v Abbey Road a oslovil s ním několik generací. Dalším aspirantem na okřídlenou sošku je písničkář Thom Artway, který zvítězil před dvěma lety s debutem "Hedgehog" a i s druhou řadovkou "All I Know" potvrdil svůj talent.

Miro Žbirka, Lucerna Music Bar, Praha, 25.října 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Existují i další, na které se vůbec nedostalo. Marek Ztracený, který zažil bez přehánění rok snů, v němž vydal desku "Vlastní svět". Co se týče množství silných melodií, jde o dílo, které tu minimálně několik let nebylo. Xindl X, u jehož alba "Sexy Exity" se téměř všichni recenzenti shodli na tom, že se jedná o jeho zatím nejzdařilejší počin. Tomáš Klus, který albem "SpOlu" vyjádřil ušlechtilou myšlenku spojovat. Ivan Král, jenž nám své příjemně melancholické "Colors" přivezl z Ameriky osobně představit. Nebo třeba rapper Marpo. Hudba na jeho albu "Dead Man Walking" sice není pro všechny, málokdo však zpochybní, že s ním Ota Petřina dokázal mimořádnou věc - vždyť vyprodal O2 arenu.

Ti všichni být nominovaní klidně mohli. Našli bychom i mnoho dalších, kteří sice neslaví tak masovou popularitu, ale dokázali přijít s něčím, čím na domácí scéně vyčnívají. Akademii však nelze dávat za vinu, že se do finálního výběru nedostal nějaký konkrétní kůň. Pořád jde přece o specifický vkus každého hlasujícího. Průsečíkem sto padesáti takových vkusů nominace jsou.

A ukazuje se, že mínění hudební veřejnosti o tom, co se všeobecně považuje za kvalitní, je vlastně pořád dost stabilní. Tři želízka v ohni získala vedle Kapitána Dema a možná hlavní favoritky ročníku Barbory Polákové, která zažila s deskou "ZE.MĚ" skutečně úspěšný rok, i skupina Lucie. Přiznejme si to na rovinu - na to, že bude tato kapela nominována, by si většina z nás vsadila už v momentě, kdy oznámila, že po šestnácti letech vydá novou studiovou desku "EvoLucie". Většina recenzí sice svorně tvrdila, že čtveřice muzikantů jen bez větší invence navázala na to, čím u fanoušků bodovala v devadesátých letech. Ovšem na postup do finálového kola Andělů to stačilo. Vždyť jde přece o Lucii. A devadesátková nostalgie je v naší zemi pořád silná.

O dvě ceny usilují Monkey Business, funková partička, která loni slavila své osmnáctiny. Z přízně akademiků se těší stejně dlouho - i Matěj Ruppert a spol. už ve sbírce pár Andělů mají. Také jejich nominaci lze považovat spíše za ukazatel dlouhodobé obliby v branži. Zeptáte-li se někoho na jejich loňskou řadovku "Bad Time For Gentlemen", dostane se vám většinou odpovědi, že "dobrý, ale pořád to samý co na minulých deskách".

Monkey Business, Lucerna Music Bar, Praha, 4.prosince 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Ceny Anděl už loňským, veřejností vřele přijatým ročníkem potvrdily, že dříve trochu pošramocenou reputaci získávají zpět. Znovu jde o hudbu na prvním místě, při vyhlášení ve Foru Karlín se navíc lidé mohli zdarma bavit na venkovní scéně umístěné před halou. Na tu dojde i letos - 5. března na stejném místě. Agentura Luff Production, která anketu třetím rokem pořádá, jí navíc dodala energii a nadšení, které v předchozích letech chybělo. Vždyť v roce 2016 to dlouho vypadalo, že Andělé dolétají.

Buďme rádi, že tu pořád jsou a že dokonce zažívají vzestup. Při prohlížení nominační listiny i budoucích jmen vítězů je však třeba mít stále na paměti, že názor sto padesáti akademiků neznamená, že je daný interpret nebo jeho počin lepší než ten, který zůstal opomenut. V Andělech totiž nerozhoduje kvalita, i když se to občas říká. Rozhoduje úhel pohledu, kterým každý hlasující kvalitu hodnotí.

A kdo by byl z výsledků zklamán, vždycky může doufat, že vítr třeba příští rok zafouká zase trochu jiným směrem.

Nominace na Ceny Anděl - hlavní kategorie

ALBUM
Barbora Poláková - ZE.MĚ
Lucie - EvoLucie
Monkey Business - Bad Time For Gentlemen

SKLADBA
Kapitán Demo - Zlatíčka
Lucie - Nejlepší, kterou znám
Mandrage - Motýli

SKUPINA
Lucie - EvoLucie
Mandrage - Po půlmoci
Monkey Business - Bad Time For Gentlemen

OBJEV
Mikolas Josef - Me Gusta
The Atavists - Lo-Fi Life
Vesna - Pátá bohyně

SÓLOVÝ INTERPRET
Kapitán Demo - Mládí v trapu
Miro Žbirka - Double Album
Thom Artway - All I Know

SÓLOVÁ INTERPRETKA
Barbora Poláková - ZE.MĚ
Never Sol - Chamaleo
Radůza - Muž s bílým psem

VIDEOKLIP
Barbora Poláková – 2-8-5 (režie Jakub Machala, Barbora Poláková)
Kapitán Demo – Zlatíčka (režie Darina Burianová)
Monika Načeva – Technický já (režie Petr Marek)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY