Do obchodů míří jubilejní reedice alba "Waiting For The Sun" The Doors

13.01.2019 12:32 - Milan Menčík | foto: WEA International

Před padesáti lety vyšla kultovní deska formace The Doors "Waiting For The Sun". Nyní tak nastal ideální čas k jejímu oprášení, lépe řečeno k nablýskané reedici. Skladby na ní dostaly nový zvukový mastering, jako bonusy jsou přidány alternativní mixy jednotlivých písní i některé koncertní verze. Album je k mání v několika formátech na streamovacích službách, CD i LP.

The Doors - Waiting For The Sun
© facebook interpreta
Jeho výjimečnost tkví v tom, že se jako jediné v celé historii kapely dostalo na vrchol žebříčku Billboard. Na reedici samozřejmě najdete hity typu "Love Street" nebo "Hello, I Love You", naopak zde chybí titulní skladba "Waiting For The Sun" (vyšla totiž na řadovce "Morrison Hotel"). Koncertní verze obsahují pět písní odehraných v dánské Kodani a zařazeny jsou i nově objevené původní hrubé mixy nahrávek.

"Některé z těchto předběžných mixů považuju za lepší než ty, které se nakonec použily na desce. Nabízejí totiž odlišné vokály a představují jiné poměry a jistou drsnost. Což je docela osvěžující," říká producent a zvukový inženýr, jenž nahrávky masteroval, Bruce Botnick. Ten se v roce 1971 podílel i na nahrávce "L.A.Woman".

Kromě reedice kultovního počinu a záznamu koncertu z Hollywood Bowl, který je nyní k vidění v tuzemských kinech, vydává skupina i repliku jediného svého koncertního programu. Vyšel v roce 1968 k americkému turné, nakonec se tam ale prodával pouze na některých koncertech. Čtyřiadvacet stránek obsahuje vedle spousty fotografií i Morrisonovu poezii a horoskopy jednotlivých členů formace.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY