shop.musicserver.cz
Deset objevů domácí scény roku 2018

Deset objevů domácí scény roku 2018

Vydáno: 08.01.2019 12:30 v sekci Nejvíc nej - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Rok 2018 je minulostí, nastává tak doba rekapitulování, hodnocení. Uplynulých dvanáct měsíců sice nebylo tak silných na nové tváře, které by kolem sebe strhly velkou lavinu zájmu, přesto se pár objevů našlo. Podívejte se na desítku těch, o kterých bylo loni slyšet nejvíc.

TEREZA MAŠKOVÁ

Rok 2018 patřil bezesporu Tereze Maškové, která zazářila nejenom svojí růžovou barvou ve vlasech, ale i tím, co má v hrdle. Svojí bezprostředností, otevřeností, talentem a pílí dokázala v SuperStar zaujmout všechny od castingových kol až po samotné finále, právem tak klání vyhrála. Následně se zúčastnila soutěže "Tvoje tvář má známý hlas", kde skončila na čtvrtém místě. V půlce listopadu vydala album superstářích coverů s jednoduchým názvem "Tereza Mašková" a také dlouho očekávaný debutový singl "New Me", jehož autory jsou Jana Infeldová a Jan Vávra ze skupiny Jananas. Momentálně Tereza pracuje na svém debutovém albu, které, jak naznačuje, bude směsicí hudebních stylů.


TUGRIKI

Kapela složená ze samých výjimečných osobností česko-slovenské hudební scény, které si odskočily od svých projektů, vstoupila na jaře na trh debutovým albem. Projekt Tugriki hraje ve složení Dorota Barová (Tara Fuki, Vertigo Quintet či Aneta Langerová), Ľuboslav Petruška (Chiki Liki Tu-A, Korben Dallas), Igor "Ozo" Guttler a Lukáš Fila (oba Korben Dallas). Ve skladbách spojuje světy řízného rocku i jímavé zádumčivosti, světy slovenštiny a češtiny, světy syrově civilní i citlivě osobní poetiky textů Lukáše Fily. Posluchači tak mají unikátní možnost slyšet Barovou zpívat slovensky místo obvyklé polštiny. Superkapela Tugriki by neměla uniknout milovníkům sofistikované alternativy a neobvyklých žánrových přesahů.


SNAP CALL

Tím, čím byli v roce 2017 TH!S, byli pro rok 2018 turnovští Snap Call. Mladá blues rocková skupina prošla několika talentovými soutěžemi a také velkou personální změnou. Během přípravy nových songů vyměnila zpěváka Davida Hlůžeho, který se rozhodl z kapely odejít, za Jakuba Iggyho Haufa a natočila povedené třísongové EP "Let That Roll" pod producentským vedením Ecsona Waldese a představila nové video k písni "Shake Shake". Songy postavila především na výrazných kytarových riffech, surovém, energickém rock'n'rollu a sebejistém zpěvu.


KACZI

Kateřina Kouláková alias KACZI není žádný nováček - na folkové scéně se pohybuje několik let. Loni zaujala ztřeštěným singlem "Nahá", na kterém spolupracovala s Lukášem Chromkem, se kterým plánuje vydat i debutové EP. Osobitá zpěvačka dokáže posluchače zaujmout beskydským alternativním pop folkem, energií, osobitým humorem a svérázným rukopisem postaveným na doprovodu akordeonu. Propracované skladby s nápaditými aranžemi a prvky world music vtiskly písním osobitou náladu a atmosféru.


YM

Splnění snu. I tak by se dal nazvat nový projekt známé kapely, která rozhodně nespí na vavřínech. Tři desky, tři žánry, touha věnovat se autorsky něčemu jinému a současně nezakládat novou kapelu, taková jsou základní východiska projektu YM, za kterým stojí muzikanti z brněnské skupiny Květy, kteří v loňském roce vydali hned dvě studiová alba "Komik do půl osmé" a "Spí vánoční pták". První dvě alba YM, country deska Martina E. Kyšperského "Lorenzovi hoši" a electropopová kolekce Aleše Pilgra "Japonec", nahraná za pomoci producenta Ondřeje Ježka, už jsou venku. Ke spolupráci si přizvali kamarády muzikanty a přistoupili k tomu s respektem, ale i s notnou dávkou nadsázky a humoru. Na rok 2019 připravuje autorské album v rámci tohoto projektu také Ondřej Kyas.


RADICAL MIRACLE

Radical Miracle je původně studiový jednočlenný projekt děčínského rodáka Vladimíra Němečka, který si už v roce 2017 odbyl svoji premiéru debutovým EP "Out of Your Sight". Společně s Matějem Belkem a dalšími muzikanty na něj navázal loni vydaným nekoncepčním albem "Everyday Customers", které vzniklo pod producentským dohledem Borise Carloffa. Žánrově balancuje na hranici temné elektroniky, electro industrialu i popu, a vytváří tak velmi originální a na tuzemskou scénu neobyčejnou hudební formu. Desku spojuje jedno zásadní téma - do jaké míry jsme si v každodenním životě schopní stát za svými názory v konfrontaci s absurditou moderní doby.


PILOT SEASON

Objev roku 2017, zároveň smutek roku 2018. I tak by se dal charakterizovat vztah k této kapele, která měla během uplynulých dvanácti měsíců tuto sinusoidu. Vše odstartovala povedeným debutovým albem "A Deep Dive", které nabízí různorodou směs žánrů od grunge, punku, emo až k rocku. Pilot Season se původně jmenovali Another Fake Heroes. Základními pilíři formace byli bubeník Otomar Novotný, zpěvák a kytarista Aleš Stoiber. Odjeli turné, hráli na festivalech, včetně klubového turné po Kanadě a USA. A závěrem roku oznámili svůj konec. Ostřílenější jádro bude od letoška zkoušet uspět se svými novými nápady v Anglii, přesto skupině umístění v tomto přehledu patří.


I LOVE YOU HONEY BUNNY

Zřejmě nikomu nemusíme sáhodlouze představovat indie-brit-rockovou kapelu I Love You Honey Bunny, která funguje na scéně od konce roku 2013. Pokud máte rádi kytary, úderné melodie a spoustu energie pohromadě, bude pro vás tahle skupina tou pravou volbou. Za dobu své existence vydala hromádku singlů, na debutovou desku "Cosmic Background Radiation" jsme si však museli počkat pět let. Kolekce obsahuje desítku songů a o finální zvuk se postarali bratři Neuwerthové. Pilotním singlem se stala skladba "Lazer Queen".


PRIS

Projekt Pris, za kterým se skrývají dva muzikanti Lukáš Grygar a Tomáš Tkáč, je na scéně poměrně krátkou dobou. I přesto už dokázal zaujmout nejen fanoušky, ale i kritiku. Evokuje sound synth popových osmdesátek a devadesátek plných hutné elektroniky, kytar a silného podmanivého zpěvu a tyto artikly vkusně propojuje se současností. Plusem je, že se nebojí češtiny. Debutové album "Naše večery" vyšlo přesně před rokem a je plné niterných pocitů.


THE SILVER SPOONS

Indie rocková scéna má v záloze další trumf. Stříbrné lžičky za sebou mají zlomový rok - začátkem dubna dělaly předskokany největší holandské kapele Kensington v Praze a Brně, v Los Angeles natočily s producentem Dannym Saberem dva nové singly, včetně "He’s Got My Money Now", ke kterému v závěru roku vyšel klip. Ten vypráví o (jejich) strastiplné cestě muzikanta za úspěchem. Sami o tom nejspíš vědí své, mají totiž za sebou pět let hraní po českých a anglických klubech. Song dokonce zazněl v nedávno promítaném filmu "Po čem muži touží". Letos The Silver Spoons plánují vydání debutového alba, na kterém již začali pracovat v Kalifornii.


NÁZORY
  • Jen tam chybí JEN https://www.youtube.com/watch?v... (Tomáš, 08.01.2019 15:05) Reagovat

    Jen tam chybí JEN httpswww.youtube.com/watch?v=-5U7eoBv4VA

  • Popová óčko nuda... (BNS, 08.01.2019 15:32) Reagovat

    Popová óčko nuda

  • Proč na Music Severu ignorujete hip hop? Ne jen v... (Daniel, 08.01.2019 15:44) Reagovat

    Proč na Music Severu ignorujete hip hop? Ne jen v tomhle článku, téměř kompletně.

    • Re: Proč na Music Severu ignorujete hip hop? Ne jen v... (Daniel, 08.01.2019 15:44) Reagovat

      *Serveru

      • Re: Proč na Music Severu ignorujete hip hop? Ne jen v... (tomba, 08.01.2019 17:30) Reagovat

        Taky nechápu. Rap je v současnosti nejdominantnější žánr na světě a dost možná i v česku, ale musicserver má pořád zavřený oči a "funguje", jak kdyby se hudební svět od konce minulého tisíciletí nezměnil. Ani nemá smysl říkat, že by jim mohl ujet vlak, protože ten už je dávno v hajzlu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kaczi je v klipu "Kněhyně" vlčí ženou v beskydských lesích (25.03.2024 18:43)
- Video: Vojtěch Drahokoupil a Tereza Mašková se dali dohromady. Alespoň v písni "Pocit" (25.03.2024 10:47)
- Video: Tereza Mašková zve novým klipem "Jíst, spát, meditovat, milovat" na své první turné (04.03.2024 07:51)
- Video: Tereza Mašková vkusně připomíná vánoční megahit Ivety Bartošové "Tři oříšky" (12.12.2023 18:12)
- Naživo: Tereza Mašková svým výkonem okouzlila pražskou Lucernu (20.11.2023 17:00)
- Video: Hudební světy skupin The Silver Spoons a Deaf Heart se opět spojily. Píseň "That Girl" rozebírá toxické vztahy (10.11.2023 18:47)
- Video: Tereza Mašková v klipu "Budu při tobě stát" ukazuje, že láska pulsuje v každém věku (25.09.2023 12:41)
- Video: Kaczi v klipu "Port de Soller" zastavuje čas a rozjímá nad ránem (29.06.2023 17:04)
- Fotogalerie: Nejen White Lies a M83, ale taky prsa a kalhotky zpěvaček. To byl závěrečný den Metronomu (25.06.2023 09:28)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu