Koncert slovenské dvojice Katarzia/Pjoni přerušil požár

12.12.2018 10:27 - Jaroslav Hrách | foto: Hasiči Praha

Slovenští hudebníci Katarzia a Pjoni po práci na hudební inscenaci "Antigona" vydali stejnojmennou desku. Pro pražský křest nahrávky si vybrali prostor bývalé smíchovské továrny MeetFactory. Druhou část vystoupení bohužel přerušil požár. Bylo evakuováno asi pět set osob a koncert zůstal nedokončen.

Live: Katarzia/Pjoni

místo: MeetFactory, Praha
datum: 11. prosince 2018
support: dné

Katarzia/Pjoni, MeetFactory, Praha, 11.12.2018
© Libor Galia / MeetFactory
Zpěvačka Katarína Kubošiová alias Katarzia a hudební producent Jonatán Pastirčák alias Pjoni spojili síly a po práci na hudbě pro inscenaci "Antigona" vydali stejnojmennou desku. Ta posluchače překvapí nejenom po hudební stránce, která je výhradně elektronická a místy skoro až futuristická, ale také po stránce textů, které se zabývají aktuálními tématy, jako je #MeToo nebo sexismus. Nahrávka sklízí chválu napříč kritikou a až na pár negativních ohlasů, které poukazují například na přílišnou strohost ve sdělení, jde rozhodně o zásadní počin letošního roku.

Katarzia a Pjoni si pro pražský křest vybrali MeetFactory. To však netušili, co je během vystoupení potká za neštěstí. Koncert odstartoval v deset hodin úvodní skladbou "Bábiky sa vraždia". Od samého začátku mrzelo špatné ozvučení, které se ani v průběhu dalších písní nezlepšilo. Na albu jsou elektronické podklady opravdu skvělé, ale naživo byl zvuk celkem plochý. Tento technický nedostatek však fanoušci muzikantům odpustili a užívali si každý song.

V polovině koncertu došlo na samotný křest nahrávky. Katarzia si na pódium pozvala všechny, kteří se podíleli na "Antigoně". Závěrem si na scénu přizvala ještě Erika Taberyho, známého novináře a šéfredaktora týdeníku Respekt, který měl za úkol desku pokřtít. Tabery album vychválil především po textové stránce a poznamenal, že začíná doba žen. Následně polil vinyl vodou a hodil ho mezi fanoušky v prvních řadách.

Po několika dalších skladbách se náhle na pódiu objevili zaměstnanci klubu a ohlásili, že došlo k požáru a že všichni musejí okamžitě opustit budovu. Vše se nejprve zdálo jako vtip, protože nikde nebyly žádné plameny a nebyl cítit ani kouř. Lidé ale přesto postupně vycházeli z MeetFactory, kam už se řítila hasičská auta a policie.

Ukázalo se, že venku vzplály (ehm, během deště?!) billboard a část střechy. Evakuovaných bylo asi pět set návštěvníků a trvalo přibližně hodinu, než se požár uhasil. Katarzia poznamenala, že do konce setu zbývaly dvě písničky (tedy cca. posledních 10 minut) a že by klidně pokračovala v koncertu. Což by bylo samozřejmě super, ale bohužel to nebylo možné.

Zpočátku byl křest "Antigony" celkem obyčejný a bez jiskry (!), ale nakonec se z něj stal opravdu nevšední zážitek!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY