José Carreras se představí v Praze s Českým národním symfonickým orchestrem

01.12.2018 19:46 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

José Carreras, jeden z nejslavnějších světových tenorů, se v roce 2019 vrátí do České republiky. Již 5. dubna 2019 vystoupí v pražské O2 areně, kde jej doprovodí Český národní symfonický orchestr pod taktovkou maestra Davida Giméneze. Vstupenky v cenovém rozmezí 1 990 - 4 990 Kč jsou k mání v síti TPortal.

Španělský operní pěvec José Carreras se proslavil především svými interpretacemi děl Giuseppe Verdiho a Giacoma Pucciniho. Celosvětovou popularitu si nejen mezi mainstreamovými posluchači získal až díky působení v projektu The Three Tenors (Tři tenoři), který tvořil společně s Plácidem Domingem a Lucianem Pavarottim. Za dobu své profesionální kariéry ztvárnil na předních operních scénách po celém světě přes šest desítek rolí a představil se po boku těch nejslavnějších operních pěvkyň a pěvců. Rodák z Barcelony spolupracoval s těmi nejslavnějšími režiséry a dirigenty včetně Herberta von Karajana, který měl na jeho kariéru zásadní vliv. Jeho široký koncertní repertoár zahrnuje přes šest stovek titulů nejrozmanitějších stylů - od baroka až po současnou muziku. Jeho diskografie obsahuje přes sto padesát nahrávek, mnoho z nich navíc získalo zlatá či platinová ocenění.

Ale i tak to dnes jednasedmdesátiletý pěvec neměl vždy úplně jednoduché. V roce 1987 mu byla diagnostikována leukémie a lékaři mu dávali jen malou šanci na vyléčení a přežití. Po dlouhé a náročné léčbě se ale Carreras opět mohl vrátit na profesionální uměleckou dráhu. V návaznosti na vlastní zkušenost s touto zákěřnou nemocí založil v roce 1988 International Leukaemia Foundation (Nadaci José Carrerase proti leukemii), jejímž je prezidentem.

José Carreras má v České republice velkou komunitu fanoušků a velmi rád se do naší země vrací. Další návštěvu si naplánoval na 5. dubna 2019, kdy se představí v pražské O2 areně. Ty nejkrásnější hudební kousky, kterými těší posluchače po celém světě již několik dekád, představí za doprovodu Českého národního symfonického orchestru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY