shop.musicserver.cz
Mirka Miškechová - Baví mě občas odběhnout od vychozeného chodníčku

Mirka Miškechová - Baví mě občas odběhnout od vychozeného chodníčku

Vydáno: 15.11.2018 08:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Petr Kurečka

Mirka Miškechová se proslavila díky hitu "Cudzinka v tvojej zemi" s Xindlem X. Vnímá ho trochu jako stigma, které je těžké překonat vlastní tvorbou. Výzvy se ale chopila - před nedávnem vydala svoji druhou studiovku. O té, ale třeba i o studiu žurnalistiky je následující rozhovor.

Jaká je Mirka Miškechová, když není zrovna na pódiu?

Jsem velký pankáč. Krom toho, že chodím pozdě, chovám se jako dítě, i když o sobě prohlašuju, že už jsem dospělá. Na druhou stranu mi to dává svobodu, kdy můj režim není úplně nalinkovaný. Když k tomu přičtu svoji chaotickou povahu, tak to způsobuje to, že žiju hodně spontánně a neorganizovaně.

Mirka Miškechová
© Petr Kurečka
Vystudovala jsi žurnalistiku. Dala ses na dráhu novinářky?

Externě píšu pro časopis Interview. Nevěnuju se konkrétní oblasti. Píšu o různých lidech. Nerada se ale věnuju hudebnímu prostředí, protože mám pocit, že bych byla zaujatá. O sobě bych ale psát články a recenze mohla, to by mi šlo. (smích)

Napadlo tě udělat si sama se sebou rozhovor?

Už jsem nad tím přemýšlela, že bych to přikrášlila, pak rozposlala, aby z něho vycházela ostatní média. (smích)

Na co by ses sama sebe ráda zeptala?

Proč? Proč toto všechno? Proč jsem začala dělat písničky? Proč jsem začala zpívat? Proč jsem tak strašně toužila po tom být na pódiu?

A proč tedy?

Od malička jsem chtěla zpívat, furt jsem si prozpěvovala a nikdy mě ten sen neopustil. Měla jsem pocit, že pokud bych se tomu vzdálila, šla bych proti sobě.

Pomohlo ti v psaní textů nebo v tom, jak se budeš prezentovat na koncertech, právě studium žurnalistiky?

Je těžké posoudit, co mi škola dala. Písničky jsem psala i předtím. Možná jsem si uvědomila svět médií, v čem je jejich síla. Díky tomu mám jiný pohled na to, že zpívám. Jiní zpěváci jsou pouze v roli umělce, ale já se na to dívám z obou stran. Jako bych byla médium, které o mně píše, ale i ta, o které se píše. To je jak jižní a severní pól a já si chodím mezi nimi.

Mirka Miškechová

Mirka Miškechová je úspěšná slovenská písničkářka a autorka, která má na svém kontě debutové album "Schizofrenik optimista" a je držitelkou ocenění Zlatá autorská porta z roku 2012. Do širšího povědomí se dostala spoluautorstvím skladby "Cudzinka v tvojej zemi" Xindla X. Společnou práci si zopakovali s písní "Naruby" a ještě se skladbou "Na srdci" pro Slzu (která ji nazpívala se Celeste Buckingham). Nedávno Mirka vydala druhé album s názvem "My Name Is Mirka Not Miška", které obsahuje deset skladeb. Ty jsou krom jedné výjimky výhradně z pera samotné zpěvačky.

Mirka Miškechová
© Petr Kurečka
Kdy jsi složila první písničku?

Měla jsem šest let a svoji dětskou kapelu Friends. Psali jsme směšné písničky, ale hrozně nás to bavilo. Pamatuji si, že jsme byli úplně šibnutý. Dali jsme si sluneční brýle a kšiltovku a šli jsme na ulici před barák, kde jsme bydleli, a tvářili se, že jsme hvězdná americká kapela, a mluvili svojí hatlaninou na naše sousedky a děti. Hráli jsme si suverénně na to, že jsme přijeli z Ameriky udělat koncert. Ještě jsme vybírali vstupné. A jak to dopadlo? Přišlo pár kamarádů, kteří nás odhalili a vysmáli se nám.

Koho jste tehdy měli za vzor?

Poslouchala jsem dětské album "Peter Nagy & deti" a představovala si, že jsem ty písničky s Peterem nazpívala já.

A nerýsuje se s ním nějaká spolupráce teď, když už jsi slavná?

Myslím si, že s Peterem budeme muset v budoucnosti něco udělat, protože jeho vliv byl a je silný. Byl to první slovenský autor, který mě formoval. V rámci duševního klidu ho oslovím, zda by se mnou při koncertě nechtěl zahrát aspoň jednu písničku. Tím by mi udělal druhé Vánoce. Miluju jeho písničky, je to jeden ze slovenských songwriterů, kterého považuju za šikovného a invenčního.

Skládáš pro někoho jiného?

S Ondřejem Ládkem jsme napsali "Na srdci" pro Slzu a Celeste Buckingham. Psala jsem pár textů pro méně známé interprety a píšu i teď. Strašně bych se chtěla věnovat textování. Myslím si, že je to moje nejsilnější zbraň. Ale zároveň mě to svazuje. Když zpívám svoje texty, jsem velmi obnažená před diváky. Jakmile skládám pro někoho jiného, najednou nemusím text zpívat o sobě a svých prožitcích, ale o někom jiném. Jednoduše tam pak můžu vložit jakoukoliv emoci.

Mirka Miškechová
© Petr Kurečka
Co je signifikantní pro tvoje texty?

Velká upřímnost - moje slova jsou odžitá. Jednou se mě ptal novinář, do jaké míry jsem to já. Rozhodně jsem to já a příběhy, který se mě dotýkají. Nepozoruji je jen z dálky, zasahují do mého života. Co se týká formální a technické stránky, domnívám se (a asi i neskromně), že texty jsou zvládnuté lépe než většina rádiového popu. Obsahovou stránku si soudit netroufám, ale určitě slovenštinu ctím a snažím se ji neznásilňovat.

Komu bys ráda napsala text?

Nemám někoho vytipovaného, ale určitě bych chtěla psát pro popové zpěváky a zpěvačky, aby to mělo velký dosah.

Větší dosah máš i díky duetu s Xindlem "Cudzinka v tvojej zemi".

Určitě mně to pomohlo, ale na druhé straně je to stigma. Lidi mě vnímají jako cizinku, což ale není moje hlavní role, co se hudby týče. Ti, co mě znají, vědí, že jsem písničkářka, songwritterka. Je těžké tuto písničku přebít něčím vlastním. Ale beru to pozitivně.

V čem se s Xindlem shodnete a v čem jste jiní, když máte pracovat na společných věcech?

Jsme si blízcí hodně textařsky. Jsou mi sympatické jeho texty a doufám, že jemu zase ty moje. Ondřej je typ umělce, který zůstává tajemný pro diváky, je takový nečitelný, neukazuje mnoho ze sebe. já jsem naopak sdílná, otevřená, neumím toho moc maskovat. Neumím si udělat druhou Mirku, svoje alter ego, kdežto Ondra ho má a tím se prezentuje.

Mirka Miškechová
© Petr Kurečka
Je právě název druhé desky "My Name Is Mirka Not Miška" vzkazem světu, že nejsi jen ta cizinka, která zpívá s někým duet?

Určitě, názvem jsem chtěla povědět, jaká jsem. Zároveň jsem ho obalila vtipem. Hodně lidí, skoro až 90 %, mi říkalo nebo říká Miško, dokonce se to stávalo při rozhovorech, koncertech. Nevadilo mi to, nepotrpím si na to, spíš si z toho dělám srandu.

Přistupovala jsi k nahrávání oproti debutu jinak? Zvláště v souvislosti s boomem, který nastal po zmíněném duetu s Xindlem?

Chtěla jsem písním dát popovější aranže, použít modernější zvuky. Když jsem dělala první cédečko, byla jsem folkařka. Pak jsem začala poslouchat úplně jinou muziku a začala přijímat jiné vlivy. Chtěla jsem, aby toto album bylo přechodným stupněm od akustického cédečka až k elektronice, kterou bych chtěla vyzkoušet na příštím ípíčku. Beru to jako schod od jednoho bodu ke druhému.

Kam to půjde dál?

Pak se asi vrátím k folku. Chci si splnit sen a vyzkoušet moderní zvuk. Myslím, že až si to splním, uspokojím se a zase se ve mně probudí folkařská duše.

Na albu je výjimečná jedna písnička v češtině - "Brouček". Jaké to bylo zpívat v tomto jazyce a navíc neautorský text? Máme si zvykat, že budeš mít víc českých písniček nebo že si je dokonce budeš psát sama?

Písnička je pro někoho kontroverzní. Lidi začali moc řešit, proč zpívám v češtině. Ale to řešili lidé, co mě znali delší dobu. Noví posluchači byli potěšeni. Píseň jsem dostala od svého producenta. Na zkoušku jsem ji nazpívala a velmi se mi zalíbila. Přijde mi, že můj hlas nebo to, jaká jsem, k ní pasuje. Měla jsem radost, že můžu dělat něco jiným způsobem než doteď. Nebylo to schéma, na které jsem zvyklá. Čeština byla a je pro mě těžká. Výslovnost mi nejde úplně dobře a určitě to je poznat na nahrávce, ale stejně si za tím stojím, protože emoce, kterou jsem tam zaznamenala, je podle mě mnohem důležitější, než jestli je to po formální stránce dokonalé. Baví mě občas odběhnout od vychozeného chodníčku. To je pro mě sexy, vzrušení. Ráda dělám věci, které jsem předtím nedělala a jsou pro mě výzvou.

Písnička "Pani dôležitá" také svým způsobem vyčnívá. Co tě inspirovalo?

Je o lidech, kteří se berou moc vážně, že jsou něco víc než ostatní. Všichni jsme si ale ve skutečnosti rovni.

Mirka Miškechová
© Petr Kurečka
Někde jsem se dočetla, že máš ambice napsat knížku.

Chtěla jsem, proto jsem studovala žurnalistiku, protože ráda píšu. Určitě někdy něco napíšu, ale není to pro mě plán, pro který bych momentálně žila a pracovala na něm. Ale mám to v sobě. Ještě nevím, o čem to bude. Ale když budu slavná, bude to motivační diář nebo kuchařka, které jsou teď moderní a dalo by se na tom rychle zbohatnout. (smích) Kdyby to měl být seriózní pokus, pak napíšu povídky, krátké útvary nebo pohádky pro děti a dospělé, vymyšlené příběhy s hlubší myšlenkou.

V tiskovce stálo, že uplynulý rok byl pro tebe důležitý. Musela jsi udělat několik zásadních kroků, které se netýkaly jenom práce, musela ses zbavit zátěží. Můžeš být konkrétní?

Prošla jsem úplnou restrukturalizací svých vztahů. Vše se u mě v životě vyměnilo. Týká se to kamarádů, lásek. Přišla jsem v životě o nějaké osoby, což bylo pro mě těžké skrývat a zbavit se pocitu nespravedlivosti. Musela jsem se s tím ale naučit žít.

Čekají tě křty nové desky a v příštím roce i turné. Na jakém nejzajímavějším místě jsi hrála?

Vystupovala jsem v jeskyni při otevření jeskyní v Pružině. Ráda na to vzpomínám, pěkně se to ozývalo, hezký efekt s hlasem.

NÁZORY
  • paráda (Standa, 15.11.2018 09:26) Reagovat

    Krásný rozhovor.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)
- Video: Xindl X seká latinu (s popem) v písni "Cash" (24.06.2023 14:41)
- Video: Xindl X má v novém klipu "Smíšený pocity" (20.04.2023 14:25)
- Audio: Je to "Pravda"! Xindl X se dal dohromady s Kubou Rybou, aby zatočili s hoaxy (04.07.2022 13:47)
- Naživo: Xindl X odehrál v O2 universu svůj nejambicióznější koncert (06.05.2022 11:36)
- Video: Xindl X v "Terapii" radí, jak před mudrlanty zůstat sám sebou (02.04.2022 08:59)
- Video: Xindl X ukazuje, že je nejen výtečný písničkář, ale i "Lovec perel" (13.11.2021 12:17)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu