shop.musicserver.cz
7 Year Bitch - Sick 'Em

7 Year Bitch - Sick 'Em

Vydáno: 21.11.2018 08:00 v sekci Zaprášenosti - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

V jejich rokenrolovém příběhu nechybí drogy ani vražda. Se silnými manifesty a pořádně naostřenými strunami vtrhly do devadesátek jako smrtící lavina. Přesto se 7 Year Bitch nedočkaly takového věhlasu jako kolegové ze Seattlu. V aktuálním dílu Zaprášeností se podíváme na jejich debut "Sick 'Em".

7 Year Bitch - Sick 'Em

Datum vydání: 01.10.1992
Producent: Scott Benson
Skladby: Chow Down, Tired Of Nothing, Knot, In Lust You Trust, Sink, Gun, Lorna, You Smell Lonely, No Fucking War, Dead Men Don't Rape, 8-Ball Deluxe, Can We Laugh Now?

7 Year Bitch - Sick 'Em
© facebook interpreta
Nirvana, Mudhoney, Alice In Chain nebo Pearl Jam - to všechno jsou jména, která od poloviny 80. let začal vydávat washingtonský Seattle a která spojuje škatulka grunge. Skupina s lehce provokativním názvem 7 Year Bitch (odkaz ke snímku s Marilyn Monroe "The Seven Year Itch", v české distribuci známého jako "Slaměný vdovec") se ve stínu těchto gigantů tak trochu krčí . Nezaslouženě.

Snad za to mohla skutečnost, že se její členové nenarodili s tím správným pohlavím pro splnění podmínek úspěšné rockové kapely, a posluchači k ní tak měli automaticky předsudky. Přece jenom se vracíme o více než dvě dekády zpět. Prostředí pro ženské hudebnice tehdy nebylo zrovna přátelské, a ony se tak do toho musely opřít dvakrát tak silněji, aby dokázaly v mužské konkurenci uspět. Svou roli určitě sehrál i fakt, že se kapela nijak nepokoušela zalíbit masám a její repertoár plný násilí, nenávisti a kontroverzních témat nebyl snadno stravitelným materiálem ani pro hitparády ani pro konzumní posluchače. Místo v punk/grungeové síni slávy přitom rockerkám 7 Year Bitch patří plným právem.

Proniknout do jejich tvorby je nesnadnější s druhou řadovkou "¡Viva Zapata!". Právě zde najdete nejpopulárnější hitovku formace "The Scratch" a grungeovou hymnu "Hip Like A Junk". A taky spoustu dalších pěkných punkrockových písniček s nostalgickým puncem devadesátek. Vykašlete se ale na zkratky a bezbariérové přístupy. Je to právě těžkotonážní debut "Sick 'Em", který vás nejlépe seznámí se syrovým jádrem uskupení. Mašina rozjetá rychlostí 24,900 mil v hodině se zastaví přesně v čase 33:23, kdy dozní poslední tóny závěrečné skladby (abychom si rozuměli). Jediný oddech poskytují zhruba tři sekundy ticha oddělujícího jednotlivé stopy. A až tahle jízda rozhněvaných mladých žen skončí a v místnosti či ve vašich sluchátkách se znovu rozhostí posvátný klid, nejlepší na tom stejně je, že můžete zase zmáčknout PLAY a všechno to sjet znovu.

Zdá se, jako by se muzikantky chtěly na prvotině prostřednictvím své hudby pomstít celému světu. Po vzoru svých oblíbených punkových kapel do nástrojů zběsile řežou a pod vlivem avantgardních metalistů Neurosis své songy halí do závoje ponurosti. Vrcholem vařícího kotle hněvu je uječená Selene Vigil, která nahrávání jednotlivých songů musela nejspíš prokládat konzumací whisky a pakly cigaret. V jejích textech není žádného prostoru na poetické linie a něžná vyznání. Aniž byste dokonale rozuměli zpívaným slovům (vtipné je, že s tímhle mají problém dokonce i rodilí Američané), jedno pochopíte hned od prvních tónů - vůdčí žena téhle formace je fakt hodně nas*aná.

K nepříčenosti ji vytáčí její kluk ("Tired Of Nothing"), opilý idiot z baru, který ji chce zatáhnout do postele ("You Smell Lonely"), nebo tehdejší prezident USA George Bush starší ("No Fucking War"). Ani špetky slitování poté nemá se sexuálními násilníky. "Dejte mi zbraň, ať je můžu odprásknout," nepáře se s tím Vigil. Protože, jak vás už může poučit titulek zmiňovaného songu, mrtví muži neznásilňují. #MeToo hadr. Ve spojitosti se znásilněním a vraždou Mii Zapaty, frontwoman ze spřátelených The Gits, k nimž došlo o pár měsíců později, z jejích prorockých slov mrazí. Nebyla to ostatně jediná tragická událost, která čtveřici žen potkala. Ještě před vydáním "Sick 'Em" se musely poprat s úmrtím kytaristky Stefanie Sargent, která nešikovně smíchala alkohol s dávkou heroinu...

Z hlediska zvukového se samozřejmě nejedná o nijak vypiplané dílo. Poplatná místu a času svého stvoření je to nahrávka s ušpiněnou produkcí a neukočírovanými nástroji, která nijak nepopírá svůj undergroundový původ. Víc estetiky a čitelnosti najdete na již zmiňovaném studiovém nástupci. Kdyby si ale "Sick 'Em" vzal do parády důslednější producent, ztratila by už své kouzlo.

Neurvalost, přímočarost jejího sdělení, emoce vyrvané až ze srdce - to jsou vlastnosti, které z ní činí desku, kterou nelze ignorovat. Vzhledem k její hlasitosti a síle sdělení to ostatně ani není technicky možné. Vztek je pro hudebnice hnací motor, agrese je zase způsob, jak se vypořádat s vnitřními démony. Všechno vlastně v protikladu k jejich jinak přátelským a veselým povahám. A jestliže "ticho je porážka", jak se zpívá v již zmiňované "No Fucking War", tak potom 7 Year Bitch na "Sick 'Em" vítězí na plné čáře.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Kytara Kurta Cobaina se vydražila za 600 tisíc dolarů. Vlastnil ji Mark Lanegan (23.05.2023 09:32)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Pearl Jam oslaví 25. výročí alba "Yield" jeho novým vydáním (01.03.2023 07:56)
- Red Hot Chili Peppers si na benefičním koncertě střihli hit "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany (03.11.2022 09:21)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu