Odstartovaly Struny podzimu. Vyvrcholí koncerty Lizz Wright a Punch Brothers

17.10.2018 08:50 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Tradiční festival Struny podzimu minulý týden odstartoval svůj 22. ročník. Na jeho úvod se představili Ars Nova Copenhagen pod taktovkou Paula Hilliera a jeden ze zakladatelů minimalismu Terry Riley, který do zavítal Česka vůbec poprvé. V koncertním sále Pražské konzervatoře se představil jako pianista v intimním duu se synem Gyanem.

Na popud Strun podzimu vyjíždí vůbec poprvé mimo domovský ostrov čtyřčlenná irská kapela Andyho Irvinea a Paula Bradyho, aby fanouškům z kontinentu představila irský folk v té nejryzejší podobě. Dva sólové recitály si pro Prahu přichystal Egberto Gismonti, přičemž na každém z nich představí jiný hudební nástroj - kytaru a klavír. Struny podzimu pokračují také ve zkoumání současného hip hopu, a tak tentokrát pozvali kalifornského umělce Michaela W. Eagla II, který si říká Open Mike Eagle a který patří k nejzásadnějším představitelům art-rapu.

Houslové struny letos v Praze představí třiatřicetiletý srbský houslista Nemanja Radulović, vítěz prestižní ceny Victoires de la musique classique za rok 2014 a exkluzivní umělec Deutsche Grammophon, který českým příznivcům zahraje romantický program z děl Saint-Saense, Debussyho, Chaussona a Ravela. Elektronickou scénu měli zastupovat Venetian Snares a Daniel Lanois, ovšem nemoc druhého jmenovaného znamenala zrušení nejen pražského koncertu, ale celého evropského turné.

Festival ani letos neopomene českou hudební scénu. Do Divadla Archa pozval skladatelku, osobitou kytaristku a zpěvačku Dagmar Voňkovou. Přestože koncertuje převážně sólově, v rámci festivalu předvede to nejlepší ze své tvorby výjimečně za doprovodu kapely v aranžích vytvořených přímo pro tuto příležitost. Skladatel a hudebník Petr Ostrouchov speciálně pro tento festivalový večer sestavil kapelu ze špičkových umělců, jakými jsou Beata Hlavenková, Jiří Slavík, Miloš Dvořáček, Dorota Barová, Marcel Bárta, Oskar Török a Marian Friedl.

Hlavními hvězdami jsou tentokrát americká zpěvačka Lizz Wright představující nenapodobitelnou schopnost namíchat originální barvu z hudební palety, na níž je místo pro gospel, folk, jazz, pop i blues, a po triumfálním vystoupení s Bradem Mehldauem se na Struny podzimu vrací mandolinista a zpěvák Chris Thile. Tentokrát fanoušky se svou domovskou kapelou Punch Brothers vtáhne do unikátního světa "bluegrassu pro 21. století". Pětice z Brooklynu jej kombinuje s country, jazzem i klasickou hudbou a v Praze představí svoji letošní nahrávku "All Ashore". Závěrečný koncert letošních Strun podzimu obstarají 10. listopadu v Rudolfinu pianista Michel Camilo a kytarista Tomatito, jejichž tvorba kombinuje jazz, karibskou hudbu a flamenco.

Kompletní program zbývající části festivalu:

17. října, Divadlo Archa - Andy Irvine & Paul Brady
18. října, Anežský klášter, 18:00 - Egberto Gismonti - kytarový recitál
18. října, Anežský klášter, 20:30 - Egberto Gismonti - klavírní recitál
23. října, Lucerna Music Bar - Open Mike Eagle
25. října, Dvořákova síň Rudolfina - Lizz Wright
31. října, Betlémská kaple -Nemanja Radulović
4. listopadu, Divadlo Archa - Dagmar Voňková
6. listopadu, Lucerna - Punch Brothers
10. listopadu, Dvořákova síň Rudolfina - Michel Camilo & Tomatito


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY