Pět opomíjených skladeb Kylie Minogue

28.05.2018 11:30 - Jana Kloučková | foto: facebook interpreta

Kylie Minogue slaví v pondělí 28. května padesát let. Na svém kontě má více než třicetiletou kariéru s množstvím (mega)hitů. Tvorba zpěvačky však není postavena pouze na hitech. Pojďme si v krátkosti představit vybranou pětici písní, které jsou širokou veřejností spíše opomíjeny.
Kylie Minogue začínala jako zpěvačka víceméně kolovrátkových hitů ("Locomotion", "I Should Be So Lucky" a podobné). Než se dostala k něčemu, s čím by se mohla ztotožnit, uběhlo pár let. Dá se říci, že ono sžití nastalo v devadesátých letech. Tehdy místy inklinovala k nezávislé hudbě, čímž ale paradoxně ztrácela status slavné popové hvězdy. Převážně z tohoto období vzešlo několik výborných nahrávek, které se však mezi posluchačskou obec moc nerozšířily. Vezměme to však od začátku.

Finer Feelings

Píseň "Finer Feelings" se objevila na albu "Let’s Get To It" (1991), na kterém už nastávaly patrnější změny. Od dob předchozí desky "Rhythm Of Love" (1990) začal na Kylie mít vliv její tehdejší partner Michael Hutchence (INXS), a posouval ji tak směrem kupředu. Vyzrálejší materiál však zpěvačce spíše podrážel nohy a fanoušky začala pomalu ztrácet. Hudebně se však nechtěla vracet zpět a v následujících letech ji čekala tzv. Deconstruction éra, která krizi její slávy ještě prohloubila. "Finer Feelings" je zárodkem sofistikovanějšího popu s prvky r'n'b, své místo skladba obhájila i na kolekci "The Abbey Road Sessions" (2012).


Confide In Me

Song "Confide In Me" byl v roce 1994 výstižnou ukázkou směřování interpretky k indie popu. Singl z desky nazvané jednoduše "Kylie Minogue" (1994) byl počinem, který byl ve spojení s popovou zpěvačkou poměrně nevídaný. Přesto se v několika zemích ujal a dodnes má na koncertech australské ikony speciální místo, například co se písní na vyžádání týče. Coververzí písně zpěvačku poctilo i britské duo Hurts. Škoda jen vizuálního ztvárnění, které mohlo vypadat zdaleka jinak.


Too Far

Na experimentální desce "Impossible Princess" (1997) vygradovala invence zpěvačky a jejích tehdejších spolupracovníků na maximum. Vypomáhalo jí například producentské trio Brothers in Rhythm, ale jako významná inspirace posloužil i Nick Cave, s nímž roku 1995 nahrála duet "Where The Wild Roses Grow". Kylie dávala v devadesátých letech najevo, že se umělecky konečně realizuje a chce mít kontrolu nad tím, co pod jejím jménem vychází. Promo singl "Too Far" znamenal další nečekaný progres. D'n'b song, ve kterém Kylie verbalizuje svůj vztek a frustraci, patří k vrcholům její tvorby. Deconstruction éra byla hazardem se slávou, ale o to oslnivější comeback pro ni nastal na konci devadesátých let.


Come Into My World

"Come Into My World" pochází ze zpěvaččiny komerčně nejúspěšnější desky "Fever" (2001). Comebackové album přineslo tři megahity ("Can’t Get You Out Of My Head", "Love At First Sight" a "In Your Eyes"), kterých se Australanka drží doposud. Dance popová skladba "Come Into My World" přišla na řadu až jako čtvrtý singl, přesto může zmíněným konkurovat kompozičně i svou neohraností. Velký zásah singl zaznamenal jedenáct let po vydání při tvorbě "The Abbey Road Sessions". Nová verze byla od původní skoro k nerozeznání, ale úroveň skladby jednoznačně ještě zvýšila.


Sexercize

Píseň "Sexercize" patří na předchozí album "Kiss Me Once" (2014), které se nesetkalo s příliš velkým komerčním ohlasem - ač turné bylo úspěšné a ač by si docenění pravděpodobně zasloužilo více než aktuální deska "Golden". Nahrávka "Kiss Me Once" tak skončila na dvou singlech a na znamenitý kousek "Sexercize" se dostalo pouze ve formě promo singlu. "Sexercize" je dubstepovou záležitostí, která se však nevyhnula kritice - jak jinak než kvůli lechtivému obsahu.


A jaké skladby Kylie Minogue vnímáte jako nedoceněné vy? Jaký zapadlý kousek boduje u vás? Podělte se s námi do komentářů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY