Za lesy, za horami, za dolinami...

20.12.2002 05:00 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Skupinu Čechomor dneska nikomu netřeba představovat. Po letech hraní se vyšvihli na první příčky popularity díky desce "Proměny", která je ale v jejich diskografii poněkud netypická. Nyní ale můžeme kapelu zažít v opravdové podobě i doma v křesle. Vydávají totiž živý záznam koncertu s jasným titulem "Live".
8/10

Čechomor - Live

Skladby: Předehra, Až já půjdu povandruju, Michálek, V zeleném háji, Husičky, husičky, Včelín, Nevěra, Ore šuhaj ore, Mázek, Panenka, 7 nocí, Slunéčko, Ach Bože z nebe, V tom Prešpurku, Hop hé, Instrumentálka na irské téma, Mezi horami, Gorale, Rehradice, Aj čo ně dáš, Pivničková, Nepudem domů
Celkový čas: 70:16
Vydavatel: Universal
Čechomor je populární, uvědomuje si, že to nemusí trvat věčně, a kuje železo, dokud je žhavé. Dlouhá léta o nich vědělo jen pár zasvěcených, a tak si svou slávu zaslouženě užívají. A protože na skutečnosti, že nejlepší jsou na koncertě, se shodnou snad všichni, došlo s novým albem logicky na "živák". To je vždycky trošku ošemetné, protože mnohé interprety to svádí k tomu, pojmout ho jako best of (co by to bylo za koncert, kdyby na něm nezazněly ty největší hity...), ale tady se tomu kapela úspěšně vyhnula - hity tu pochopitelně jsou, ale zároveň také devět nových písní, čili skoro polovina. Což není špatná bilance.

Jestliže album "Proměny", natočené pod dohledem Jaze Colemana, sice přineslo skupině (spolu s filmem "Rok ďábla") komerční úspěch, z hlediska hudebního šlo spíš o (z mého pohledu nepříliš povedený) experiment. V podstatě se totiž nejednalo o hudební přínos či nový pohled, ale jen o určité uhlazení materiálu a jeho zpřístupnění širokým masám. Naproti tomu na aktuální nahrávce už není potřeba nějakého podbízení, a tak tady zní Čechomor opravdu jako obvykle - tj. přirozeně a nevyumělkovaně. Právě v přirozenosti je totiž největší síla kapely, která tak přibližuje folklór i těm, kteří jsou programově otráveni jeho dlouholetým przněním nejrůznějšími špatnými dechovkami, v jejím podání je bližší a srozumitelnější i současnému publiku, aniž by ztratil svou podstatu a čistotu. Zároveň ho ovšem kloubí s dalšími žánry - Klučkovy rytmy jsou často bez debaty rockové, Pobořil s Pavlíkem vnášejí citlivě prvky balkánské world music, ale i jazzu, Holas hrou na housle zas nezapře svou "keltskou" hudební minulost. Ovšem kolektivní cit a pokorný přístup k lidovému materiálu jsou určitě také jedním z prvků, který zajišťuje, že poskládaný výsledný tvar nepůsobí nabubřele a vykalkulovaně.

Tím, že skupina nemusí řešit autorskou potenci, protože přísun osvědčeného a lety prověřeného materiálu je prakticky neomezený, zbývá jí o to víc sil pro napření důrazu do interpretace a nápaditých aranží. Živá nahrávka také jasně dokumentuje výbornou sehranost a muzikantskou komunikaci na pódiu. Ostatně už jen taková maličkost, jako byl výběr Lenky Dusilové coby hostujícího ženského hlasu, svědčí nejen o dobrém vkusu, ale především opět o dokonalém citu, podobně kvalitních zpěvaček je u nás asi víc, ale málokterá je zároveň i natolik živelná a prostá jakékoliv křečovitosti.

Dokonalý tvar podobných alb bývá často dosažen tím, že se jedná o sestřih z několika koncertů. Čechomoru stačily pouhopouhé dva, což také o něčem vypovídá. Nahrávky jsou nejen dobře vybrané, ale především geniálně poskládané tak, že opravdu deska působí jako samostatný, dobře dramaturgicky vystavěný koncert, který má svou přirozenou gradaci. I ono mimoverbální pnutí mezi pódiem a hledištěm je jasně cítit. Pokud jste nikdy nebyli na koncertě Čechomoru, po poslechu téhle desky vám musí být jasné, jaká atmosféra tam panuje. Vánoční dárek jak stvořený.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY