shop.musicserver.cz
Son Lux, Hanna Benn, MeetFactory, Praha, 28.2.2018

Son Lux byli opět výteční

Vydáno: 02.03.2018 08:37 v sekci Naživo - Jaroslav Hrách | foto: Jan Kuča

Již potřetí k nám zavítal Ryan Lott se svým projektem Son Lux, ze kterého se už stala regulérní tříčlenná kapela. Ta v únoru vydala novou desku "Brighter Wounds", kterou představila fanouškům tradičně v pražském klubu MeetFactory, který se navíc povedlo úspěšně vyprodat. Jednalo se opět o strhující show.

Live: Son Lux

místo: MeetFactory, Praha
datum: 28. února 2018
support: Hanna Benn
setlist: Forty Screams (Intro), The Fool You Need, Easy, Surrounded, Labor, Stolen, You Don't Know Me, Slowly, Dream State, All Directions, Aquatic, Lost It to Trying (Extended Outro)
Fotogalerie

Son Lux už není projektem jednoho muže, ale stala se z něj tříčlenná záležitost. Není se čemu divit. Když už spolu hoši tak dlouho jezdí po koncertech, proč se nedat dohromady i oficiálně, že. Frontman Ryan Lott, kytarista Rafiq Bhatia a bubeník Ian Chang nyní tvoří kapelu. Má to však i svou nevýhodu - psát o Son Lux jako o kapele je pro mě stejný nezvyk jako psát o SOPHIE v ženském rodě. No nic.

Hanna Benn, MeetFactory, Praha, 28.2.2018
© Jan Kuča
Začnu lehce retrospektivně a se silně osobním přiznáním: když jsem viděl Son Lux poprvé cca před čtyřmi lety, doslova jsem plakal radostí z toho, jak skvělý zážitek to pro mě byl. Při zpětném pročítání svého reportu ("Son Lux uchvátil MeetFactory svou fantastickou show") sice postrádám extrémní chvalozpěv plný adorujících frází, ale opravdu to pro mne byl jeden z nejlepších koncertů, co jsem zažil.

Son Lux byli skvělí i napodruhé, ale už jsem tak nějak tušil, do čeho jdu. Koncept vystoupení se moc nelišil od toho prvního, ale na škodu to nebylo. Ryan opět dokázal, jak moc talentovaným hudebníkem je. Napotřetí a zatím naposledy bych vlastně mohl psát o vystoupení to samé, jen s tím rozdílem, že bylo MeetFactory vyprodané a že staré skladby Ryan vyměnil za nové. Už se z toho stává rutina. Son Lux přijede, předvede naprosto strhující show, dojme publikum, odjede a pak se vrátí, aby znovu strhával a dojímal...

Son Lux, MeetFactory, Praha, 28.2.2018
© Jan Kuča
Za ta tři vystoupení jsem si ale všiml pozoruhodné věci. Son Lux si neumějí vybírat předskokany. Atlantská zpěvačka Hanna Benn, která předskakovala tentokrát, byla zatím tou nejhorší variantou. Hudební přesah jejím skladbám sice nechyběl, ale publikum pravděpodobně nebylo na chladnou elektroniku plnou pronikavých vokálů úplně ready. Hanna Benn střídala dvě polohy. První silně akustickou, gospelovou a druhou převážně instrumentální a s důrazem na minimalismus. Zpěvačka sice měla krásný hlas, ale zpěv postrádal jakékoliv emoce a celé to bylo poněkud nudné.

Son Lux naštěstí zachránili celý večer. Pódium projasňovaly jasné barvy, kouř z mlhostroje se pomalu rozplýval a odkrýval siluety jednotlivých hudebníků, kteří byli připraveni na svých pozicích. Intenzita stoupala. Ryanův procítěný projev a nadšení do živé show stačily k téměř okamžitému získání přízně návštěvníků.

Son Lux, MeetFactory, Praha, 28.2.2018
© Jan Kuča
Vzhledem k tomu, že poslední deska "Brighter Wounds" vyšla až začátkem února, nebyl moc prostor k naposlouchání novinek. Setlist navíc obsahoval skoro všechny songy z nového alba. Obavy však rázem pominuly. Novinka "Dream State" s velkolepým refrénem a líbivým pokřikem fungovala naprosto famózně. Stejného úspěchu se dočkala i přímočařejší "The Fool You Need".

Na "Easy", třetí skladbu v pořadí, čekal pravděpodobně celý klub. Lorde na pódium sice stále chyběla, ale Ryan to zvládl na jedničku i bez ní. Poté následovala očekávaná hudební sóla, nejprve bubenické a hned nato kytarové. Nechyběla ani interakce s publikem. To bylo na konci první části koncertu vyzváno ke sborovému zpěvu. Závěrečná tutovka "Lost It To Trying" v rozšířené verzi pak dostala do kolen snad každého v sále, kdo o kapele zapochyboval. Epičnost Son Lux prostě umí.

Son Lux, MeetFactory, Praha, 28.2.2018
© Jan Kuča
"Nejlepší sou pak ale ti kreténi, co se nacpou skoro až před pódium, jen aby mohli na smartphonu rozjet stream pro svý dva kamarády, kterejm ten koncert nestál ani za ty čtyři stovky." Teď ale vážně. Takovou koncentraci mobilních telefonů jsem na koncertě už dlouho neviděl. Budiž, máme jednadvacáté století a lidi mají potřebu sdílet s ostatními své životy, jen by to příště mohli dělat trochu ohleduplněji. Mnohem otravnější ale bylo neustále vyrušující publikum v zadní části klubu, které se na koncert přišlo pravděpodobně jenom pobavit s kamarády. Tím bohužel narušilo jinak skvělou atmosféru.

Budu se opakovat, ale Son Lux byli opět fantastičtí. Je mi fuk, že jsem dostal ten samý koncert, co před léty, jen s jinými písničkami, Ryan Lott je král a respekt za skvělý výkon si zaslouží i Rafiq Bhatia s Ianem Changem.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejen Skepta, ale i Bicep, Son Lux, Kae Tempest, Ride či Iva Bittová a Dunaj. Line-up Pop Messe je kompletní (19.05.2022 09:11)
- Experimentální trio Son Lux se vrátí do Prahy (13.04.2022 17:28)
- Nové desky 34/2021 - od Halsey přes CHVRCHES po OneRepublic (01.09.2021 08:00)
- Nové desky 15/2021 - od The Offspring přes Erica Churche po Scooter (20.04.2021 16:10)
- Nové desky 48/2020 - od Shawna Mendese přes Gone Is Gone po Yungbluda (08.12.2020 08:00)
- Nové desky 32/2020 - od Jacoba Colliera přes The Levellers po Kieszu (19.08.2020 08:00)
- Naživo: Macklemore i The National předvedli ve čtvrtém dni Szigetu velkou show, každý dle svých pravidel (11.08.2019 14:09)
- Fotogalerie: Son Lux představili nové album vyprodané MeetFactory (01.03.2018 09:28)
- Z temného dne do jasné noci: Son Lux přiveze do MeetFactory nové album (10.10.2017 19:07)
- Video: Son Lux v "Undone" pracují s vnitřním napětím a taneční choreografií (22.02.2016 09:08)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé U2 AC/DC Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu