shop.musicserver.cz
Sziget festival, Den 4, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2019

Macklemore i The National předvedli ve čtvrtém dni Szigetu velkou show, každý dle svých pravidel

Vydáno: 11.08.2019 14:09 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

Spolupráce s Martinem Garrixem z předchozího dne zůstala kupodivu bez dalšího komentáře, Macklemore se ale postaral o to, aby se o něm nemluvilo jen kvůli ní. V hostelech i stanech po Budapešti od rána vyhrávaly jeho hity a koncert sám potvrdil, že bylo nač se těšit. A ani The National neodešli s ostudou.

Live: Sziget - Den čtvrtý

místo: Óbudai Island, Budapešť, Maďarsko
datum: 10. srpna 2019
vystoupili: Macklemore, The National, Roosevelt, Blasterjaxx, Mura Masa, James Blake a spousta dalších
setlist Macklemore: Ain't Gonna Die Tonight, Firebreather, Thrift Shop, Same Love, These Days, Willy Wonka, And We Danced, Dance Off, Downtown, Can't Hold Us, Good Old Days, Glorious

setlist The National: You Had Your Soul With You, Don't Swallow The Cap, Bloodbuzz Ohio, Guilty Party, Hey Rosey, Oblivions, Day I Die, The System Only Dreams In Total Darkness, Where Is Her Head, I Need My Girl, Graceless, Fake Empire, Rylan, Light Years, Mr. November, Terrible Love, About Today
Fotogalerie ze čtvrtého dne

Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2019
© Marie Trávníčková
V Budapešti to žije. A kdyby vás náhodou neoslovily stovky roztodivných pokrmů z celé řady zemí přímo na festivalu a chtěli byste radši něco povědomého, doporučujeme vám českou restauraci hned po pravé straně od nádraží Budapest-Nyugati pályaudvar, kde vám za rozumné peníze udělají ještě lepší hovězí vývar nebo guláš než v České republice. V menu se můžete dobře bavit snahou přeložit české názvy do angličtiny a vaří tam tak dobře, že přijdete na chuť i tak nezvyklým kombinacím, jako je řízek v trojobalu s rýží.

Po návratu do areálu Szigetu jsme na hlavní scéně stihli půlhodinku z vystoupení Mura Masy. Kdo byl loni na Colours Of Ostrava, ví, co se dělo, příjemným bonusem ale bylo spojení sil s hostující zpěvačkou prezentující se pod jménem Cosha na písně "What If I Go?" a "Firefly", která sama na Szigetu zahraje dnes, tedy v neděli 11.8. v 16:00 na Volt Stagei. Mura Masa jí tam prý přijde podpořit, tak schválně, jestli ho v davu potkáme.

Roosevelt, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2019
© Marie Trávníčková
Také Roosevelt hráli v Ostravě, už to ale jsou dva roky. Stejně dlouho je to i od jejich premiéry na Szigetu, kdy jim patřila Europe stage. Tentokrát už dorostli do stanu A38. Německá skupina přišla na scénu s basou brumlající ve stylu "Get Lucky" od Daft Punk a zdvojenými zpěvy, jakými se prezentují Empire Of The Sun a dohromady hrála ohromně příjemnou taneční muziku pro inteligentní lidi, kteří se chtějí bavit, ale nechytají se na prvoplánové háčky. Velmi příjemný set s hitem "Everywhere" od Fleetwood Mac jako vrcholem, dodatečné nastudování je povinností.

"Podprsenka na pódiu už po prvním songu? Sakra, tak tu si teda nechám!", hlásil pobaveně Macklemore zcela zaplněnému prostranství na hlavní scéně, když mu Eric Nally dozpíval poslední refrén "Ain‘t Gonna Die Tonight". Hned v následující "Firebreather" začaly šlehat z pódia plameny a do davu si to nakročily asi čtyřmetrové nafukovací figuríny dvou černochů, opice a jelena, kteří se roztančili i na sekáčový hit "Thrift Shop". To už bylo jasné, že se Ben Haggerty opět rozhodl posunout svou show na další level.

Macklemore, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2019
© Marie Trávníčková
Jeho sety byly v posledních letech vždycky zábavné a ať už hrál na Aerodromu nebo Lollapalooze, vždy si přichystal skvělou párty s neobvyklými proprietami. Pro zamyšlenější a inteligentnější tvorbu kritizující například farmaceutický průmysl se zaposlouchejte do textů na jeho nesinglových věcech, naživo je z něj ale prvotřídní šašek.

Show mu v Budapešti dělaly jak tanečnice, tak hráči na trumpetu a trombón nebo samotný DJ, který mu nahradil už skončenou spolupráci s Ryanem Lewisem. Proslov o svých dvou dcerách a rozdělených rodinách v USA kvůli netoleranci a Trumpově prezidenství před "Same Love" byl jediným vážnějším momentem. Pak už to jelo.

Macklemore, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2019
© Marie Trávníčková
"Bitch, I‘m Willy Wonka!", bouřil šestařicetiletý rapper ve fialovém kabátu s cylindrem v jedné z nových věcí a publikum šílelo. O pár chvil později si nasadil šedivou paruku a třpytivě zlatý plášť a na "Dance Off" vytáhl z publika dva dobrovolníky a nechal je svést regulérní taneční battle. Nezapomněl ani na fenomenální rádiové hity "These Days" nebo navrátivším se Ericem Nallym expresivně rozjetou "Downtown". Ke všem měl sám připravenou i drobnou choreografii, což nebývalo zvykem. A než před přídavkem "Good Old Days" se svítícími mobily a vděčnou "Glorious" rozjel živočišnou párty na "Can‘t Hold Us", pronesl přání, aby si na podzim Sziget pamatoval jako to nejdivočejší publikum z celého roku. A na důkaz toho tvrzení to podpořil vlastním skokem do publika. Když píseň skončila a klaněl se publiku, byla mu ve tváři vidět nefalšovaná radost a spokojenost z toho, jak se mu ta show povedla. A ano, nebyl to jen dosud nejlepší set, který jsme od něj viděli, ale také prozatím nejšílenější párty, jakou letošní Sziget nabídl.

Ve stanu A38 tou dobou dohrávala pro pár stovek německy mluvících návštěvníků rocková skupina Wanda a i když to nebylo nic, o čem byste psali domů, zažili jsme už od našich západních sousedů horší věci.

The National, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2019
© Marie Trávníčková
Druhý headliner čtvrtého dne byli The National a bohužel se opakovalo totéž, co před lety u Sigur Rós. Taková hudba prostě davy lidí nepřiláká. A je to ostuda, protože málokdo má takovou potřebu hlásat do světa svou otevřenost a toleranci, jako právě publikum na Szigetu. Jenže pak jim naservírujete něco, co z komerčních rádií neznají a oni jdou místo toho někam na párek.

No nic. Naštěstí ten koncert v podstatě neměl chybu. Oproti headlinování na Colours Of Ostrava se zpěvák Matt Berninger ostříhal, nasadil brýle a hlavně přizval na pódium i zpěvačku Minu Tindle. Ta tak suplovala ženské vokály doprovázající většinu věcí z nové desky "I Am Not Easy To Find", z níž kapela teď běžně hraje i deset kousků. A je to dobře, protože to album je fantastické. Dokonce jedno z nejlepších, co letos vyšlo, bez ohledu na žánr. Na Szigetu měla formace kratší set s jinak seskládaným setlistem, takže těch novinek zaznělo jen šest, ale i tak to byla paráda. Ono když máte na scéně tři kytary, trumpetu, trombón, bicí a hromadu krabiček, jimiž proháníte nástroje různými efekty, těžko můžete hrát špatně.

The National, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2019
© Marie Trávníčková
Kapela tedy hrála jako o život a věci, které jsou na deskách intimní a křehké, zde kolikrát rozpoutaly sonickou bouři a bubeník v nich uháněl jako vlak krajinou. Frontman Matt Berninger přitom vypadal většinu času docela nezúčastněně. Pomaličku a bez emocí se procházel po molu, upíjel přitom z kelímku a dělal u toho těžkou hlavu svému technikovi rozmotávajícímu kabel k mikrofonu, neboť The National ještě stále nepřešli na bezdrát.

Je to asi záměr, ale když se v "Day I Die" poprvé vydal do prvních řad, asi by pro všechny zúčastněné bylo lepší, kdyby se mu tam ten kabel nemotal. Výletů do publika bylo i na jeho poměry docela dost - jednou se natáhl z mola, aby fanynce podal ruku, pak se jinému člověku podepsal na vinyl nebo předával trsátka a paličky konkrétním lidem, kteří o ně žadonili. Z publika mu přistála květovaná čelenka, kterou si nasadil nejdřív na hlavu a pak místo podvazku, o nějž ho při dalším kontaktu s publikem jeden fanoušek připravil.

James Blake, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2019
© Marie Trávníčková
Po "Hey Rosie" odháněl drona snímajího dění z nebe, coby rodák z Ohia chválil budapešťské mosty v centru, potěšil zařazením "The System Only Dreams In Total Darkness", "I Need My Girl" s ikonickým riffem nebo nechal vyznít sólo na trumpetu ve "Fake Empire". Prostě na to, jak odosobněně a bez emocí se snažil na lidi působit, byl zároveň headlinerem, který s fanoušky navázal asi nejbližší kontakt.

Ze Son Lux jsme tak ve stanu slyšeli už jen jednu písničku, pak už je vystřídal elektroniku a post-dubstep propojující depresivní písničkář James Blake. Také on má na kontě album, o němž se letos hodně mluví a není za tím ani zdaleka jen onen kouzelný duet s Rosalíou. Písně křehké jako vydlabané skořápky ale prostě na festivalu pro tisíce povídajících si lidí pod velkým pódiem nevyzní, to už ukázal jeho koncert na berlínské Lollapalooze. Na Szigetu to bylo totéž, upínáme se proto k listopadovému koncertu v Divadle Archa, kde by konečně mohla být atmosféra, jaká je k tak subtilní prezentaci potřeba.

Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2019
© Marie Trávníčková
Co naopak bude na Szigetu fungovat vždycky, je house a trance. A jak sety Blasterjaxxe, tak dvojice W&W patřily k tomu sympatičtějšímu, co se v krapet přestaveném a přejmenovaném stanu pod nálepkou Bacardí Arena objevilo. Zajímavá byla i atypická stage na přiloženém obrázku.

Jsme za půlkou. Ve svém pátém dni maďarská přehlídka přivítá například Tyla Waweh, IAMDDB, Years & Years, Parcels, Jungle, Protoje & The Indiggnation nebo Sophie Hunger a jako headliner se představí Post Malone.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- The National v pondělí vypustí do světa album "Laugh Track" (17.09.2023 11:16)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Naživo: Lorde se na Szigetu měla místo třpytek vyválet radši v peří, Macklemore se opakoval. Zachránkyní pátého dne byla Caroline Polachek (18.08.2023 07:56)
- Fotogalerie: Macklemore, Lorde a Carolina Polachek na Szigetu potěšili svoje fanoušky (17.08.2023 13:11)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Naživo: Šetří už i Macklemore. Největší letošní show Colours Of Ostrava byla ošizená (23.07.2023 21:55)
- Fotogalerie: Macklemore a jeho parta to na Colours parádně rozjeli (23.07.2023 20:16)
- Recenze: Macklemore udělal z nahrávky "Ben" udržovací album (18.07.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu