shop.musicserver.cz

Lavina - Chceme se dostat do povědomí lidí

Vydáno: 29.11.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Jmenují se Lavina, skončili třetí v loňském klání hudební soutěže Rock Made In Gambrinus, letos na podzim vydali debutovou desku u velké společnosti, jejíž pochvalná recenze vzbudila na MusicServeru velmi rozporuplné reakce. Je jich pět a průměrný věk se rovná patnácti letům. Přečtěte si rozhovor se středoškolskou nadějí z Hradce Králové.

Lavina
© Sony Music / Bonton
Když vyšla na MusicServeru recenze debutové desky skupiny Lavina (zde), strhla se horlivá diskuse, jestli má vůbec někdo právo přirovnávat pětici gymnaziálních studentíků k rockové ikoně a modle tisíců Čechů (a zvláště Češek) - Lucii. Ponechejme tuto tak trochu zbytečnou otázku stranou a pokusme se nezaujatě podívat na partičku z Hradce Králové - jsou to Lukáš Chromek (kytara, zpěv), Žaneta Rychnovská (klávesy, zpěv), Daniel Franc (kytara, zpěv), Jan Škaloud (baskytara) a Michal Holeček (bicí). Neměl by být problém shodnout se na faktu, že jejich deska by mohla být příslibem do budoucna. Ano, infantilnost některých textů volá do nebe, ten či onen hudební moment jsme slyšeli jindy a jinde dost možná stokrát, na druhou stranu je nutné vzít v potaz, že členům Laviny je v průměru patnáct let. A na tento věk je to debut vcelku vyzrálý. Ale pro toho, kdo by chtěl propadnout mylnému dojmu, že Lavina už nejsou přece děti, když vydali desku u velké společnosti, mám zprávu - to víte, že jsou! Krásně to dosvědčuje drobná epizodka, jíž jsem byl svědkem během rozhovoru, který jsem dělal s Lukášem Chromkem (L) a Žanetou Hronovskou (Ž) v areálu pražského nákupního centra Metropole. Ten den tam vystoupili coby hudební doprovod módní přehlídky. V půli našeho povídání se přihnal Daniel Franc se dvěma kupóny a celý rozzářený vyrušil mé dvě oběti: "Hele, tady máme zadarmo úplně celý menu. Zadarmo. Vemte si tenhle papírek a dejte ho prodavačce. Nejlepší je si vzít dvojku, ta je nejdražší, budeme pěkně vyčůraný, ne?" Od té chvíle jsem z jejich tváří mohl číst touhu odběhnout na přepážku. A to říkali, jak jsou najezení ze zákulisí!

Jelikož je skupina Lavina relativně neznámým souborem, jistě by neuškodilo, kdybyste pověděli něco málo o vaší historii.

L: Skupina vznikla před čtyřmi roky na základní umělecké škole. Tehdy jsme se jmenovali Terárium. My jsme tam všichni chodili hrát poctivě na svůj nástroj a postupně jsme se dávali dohromady, až z toho vykrystalizovala tahle sestava.

Proč jste změnili jméno?

L: Především a protože už hrajeme hlavně naši tvorbu. Dřív jsme se specializovali na cizí věci. Hráli jsme spousty písniček od Lucie, Chinaski, Lennyho Kravitze, Deep Purle, opravdu jsme měli velký záběr. My jsme to brali jako školu, chtěli jsme se na tom naučit pořádně hrát. A taky nám bylo rovnou jasné, že budeme postupně dělat i svoje písničky. Jenom nešlo začít dělat hned svoje věci, protože by to byl průšvih (smích).

Loni jste skončili, ještě jako Terárium, třetí na soutěži Rock Made In Gambrinus, což pro vás musel být jedinečný pocit.

L: Každopádně si toho považujeme a je to náš největší dosavadní úspěch. Nikdy by nás nenapadlo, že se z těch osmi set kapel dostaneme právě my tak daleko. Vždyť tam byli samí čtyřicátníci a třicátníci, takže my nepočítali, že bychom se dostali mezi těch nejlepších čtyřicet osm, natož dál.

Snažili jste se v rámci konkurenčního zápolení sledovat tvorbu ostatních skupin?

L: Určitě. Nás zajímalo, co kdo hraje. Dodnes si rádi pouštíme Škwor. Ne snad, že bychom si je dávali do discmana, ale do auta jsou perfektní.

Lavina
© Sony Music / Bonton
Desku vám produkoval Lauter von Bach a mě by zajímalo, jak k vaší spolupráci došlo a jak probíhala?

Ž: Bylo to velice jednoduché. My jsme hráli na koncertě s Maxim Turbulenc, kteří si nás pozvali. A tam on byl.
L: Domluvili jsme se s ním, že ve studiu Vintage natočíme demo, které jsme potom nabídli několika firmám. Vlastně hned ti první, Sony Music, po tom šáhli a my mohli vydat desku. Jinak ta spolupráce probíhala výborně, ačkoli Luboš (Lauter von Bach - pozn. aut.) je mnohem starší než my, svým chováním k nám měl hodně blízko.

Některé texty na desce jsou z jeho pera, např. "Mám jen den" nebo "Horký představy". Mně osobně jeho texty přijdou laciné, klišovité a tak nějak nevhodně zakomponované do těch vašich originálních. Nemáte zpětně pocit, že jeho pohled se k vám nehodí?

L: Je třeba říct, že když jsme začali dělat album, neměli jsme dostatek materiálu. Měli jsme všehovšudy osm písniček. Museli jsme to doplnit a Luboš se nabídnul, jestli bychom si nechtěli poslechnout jeho věci. Něco se nám líbilo a použili jsme to.

Na desce si vyskytují dvě různé hudební polohy - šablonovitý, kýčovitý pop a vedle něj příjemně zaranžovaná, někdy slušně tvrdá muzika. Vnímáte tento rozpor?

L: Vnímáme a snažíme se najít kompromis. Ale my to v první řadě děláme, aby nás to bavilo. Nerozlišujeme mezi tvrdou a měkkou písničkou, důležité je, aby se to líbilo a byla to zábava. Některé skladby jsou možná ne úplně vydařené, moc komerční, ale příští cédéčko bude jistě lepší.

Ty už mluvíš o novém albu a staré přitom ještě ani nevychladlo. Zdá se, že nízké cíle nemáte.

L: Pochopitelně, že chceme dojít tak daleko, jak jen to půjde. V nejbližším horizontu bychom si rádi zahráli třeba na Zlatém slavíku a tak.

Tam si zahrajete tak maximálně divadlo, řekl bych.

L: To třeba jo, ale zase se dostaneme do povědomí lidí. A tam my se chceme dostat.

Součástí promo materiálů byla zmínka o "Lucii pro teenagery". Nemáte z tohoto přirovnání strach? Např. tady na MusicServeru se kolem toho ztrhla slušná pranice.

Ž: Ano i ne. My jsme pochopitelně rádi, že nás k Lucii přirovnávají, to nás ohromně těší, ale na druhou stranu jsme prostě Lavina a hotovo. Já si myslím, že tady nejde ani moc o hudbu, ale o to, že Lucii každý zná, zná jí celá republika. A proto to přirovnání.
L: Do budoucna by bylo fajn, kdyby nové skupiny přirovnávali k nám (smích). Každopádně z toho přirovnání nejsme úplně šťastní, ale zase se mu nebráníme, protože to je pro nás pocta.

Lavina
© Sony Music / Bonton
Nemáte strach z showbusinessu, z mediálního kolotoče? Jsou známy desítky případů nadějných herců a zpěváků, nad kterými se s úderem plnoletosti zatáhla mračna a dnes po nich neštěkne ani pes.

L: Teď řekneme, že ne, ale v podvědomí to určitě bude strašit. Nesnažíme se o tom ale přemýšlet.

Říká se, že mládež má podstatně blíž k moderním hračičkám a technologiím - jak jste na tom s internetem vy?

L: Jsme přece mladí a neklidní a k tomu internet určitě patří. Bereme ho.
Ž: Máme vlastní internetové stránky www.lavina.net. Internet je super.

A jestlipak znáte MusicServer.cz?

L: Známe.
Ž: Známe. (smích)

Děkuji za rozhovor.

  • Konečně!!! (*Monika*, 30.11.2002 13:48) Reagovat

    Ráda bych poděkovala autorům článku. Konečně jim to došlo! Lavina jsou vážně jen děti. A pokud nezačnou s povrchností, mohli by mi možná! přestat vadit jako lidi. Můj názor a jejich tvorbu se ale nemění-je to hrůza! A doufám, že se autoři z minulých ohlasů poučili. Ještě jednou napíšete nějaké malinké přirovnání k Lucii a budete mít co dočinění se mnou:)!!! *Monika*

  • Žando,fandím Ti! (Áďa, 30.11.2002 23:33) Reagovat

    Hrozně moc si přeju,aby Lavina byla úspěšná,fakt!Myslím,že na to maj!

  • Áďo, běž někam! (*Monika*, 01.12.2002 15:13) Reagovat

    Běž už s tou Žandou do háje!!!!!! My všichni víme, že jí znáš! Hodláš to opakovat každej článek? Napiš jí děkovnej dopis za její existenci a zmlkni!!!!!!!!

  • Moniko, bez do haje!!! (Anonym, 01.12.2002 19:09) Reagovat

    A ty bez zase do haje s tou Lucii! Vsichni vime, ze ji zeres, tak to kazdej clanek nemusis zduraznovat.

  • vjs (já, 01.12.2002 21:55) Reagovat

    teda tady se to pekne rozjizdi.schrnme to Lucie je stalice a lavina to jsou deti:-))))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Návyková? To sotva... (03.06.2005 05:00)
- Kralovéhradecká Lavina se vrací s druhým albem (03.05.2005 08:27)
- Recenze: Lavina - skutečně nová Lucie? (06.11.2002 05:00)
- Prázdniny s Lavinou (21.06.2002 05:00)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Coldplay Lucie Vondráčková Madonna Queen Liam Gallagher Mirai Oasis Viktor Sheen Adele Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe