shop.musicserver.cz

Lavina - skutečně nová Lucie?

Vydáno: 06.11.2002 05:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Lavina je parta čtyř kluků a jedné dívky, jímž je v průměru okolo patnácti let. Jejich debutové eponymní album však obsahuje tolik potenciálních hitů, že by za ně leckterá ostřílenější kapela dala ruku do ohně a stejně tak několik tvrdých rockových skladeb, jaké by se ty stejné kapely možná i bály nahrát. Tady se skutečně vyplatí odhodit předsudky, protože Lavina by vám rozhodně neměla uniknout.

8/10

Lavina - Lavina

Celkový čas: 46:53

Vydavatel: Sony Music / Bonton

Jako šéfredaktor MusicServeru se každý den potýkám s různými informacemi od nahrávacích společností o nových deskách a věřte tomu, že vždy se dozvím to, že ta a ta deska je skvělá, nejlepší, případně přelomová. Takže když jsem si přečetl o debutovém albu mládežnické kapely Lavina, že konečně mají teenageři svou Lucii, jen se mi ironicky zvedly koutky úst. Jenže pak jsem si tu desku poslechl a nestačil se divit.

Lavina je skupina pěti mladých hudebníků (čtyři kluci a jedna dívka) z Hradce Králové, jímž je v průměru patnáct let. A na jejich debutu je nejlepší to, že u něho nemusíte přemýšlet o tom, kolik jim je a chyby omlouvat tím, že jsou přece tak mladí. Pche, desku můžete klidně srovnávat s Chinaski či jinými poprockovými partami z Čech či Slovenska a vůbec při tom nemusíte myslet na to, že někteří ze členů třeba ještě nechodí ani na střední školu. Lavina totiž není nějaká teenagerská skupina, kdepak, je to skutečná a nefalšovaná kapela s velkým K. Proto nemá cenu dále zmiňovat jejich věk, protože v jejich případě na něj klidně můžete zapomenout.

Desku otvírá pilotní singl "Padám" a přesně naplňuje to, co najdete v té hitovější a rádii přijatelnější části tvorby Laviny - kytarový poprock se silnými a chytlavými refrény. Ještě o něco lepší je "Prodavač úletů", zábavné je intro písničky "Nic se mi nedaří", v níž maminka říká synovi, že jde k zubaři etc., čímž klidně kapela přiznává svůj věk a nepůsobí to nijak rušivě. Silnou první čtyřku uzavírá pomalejší "Binární rovnice" se skutečně rockovým refrénem. Čtyři první písničky, čtyři potenciální hity. A to nekecám. Potěšitelné, že i na zbytku desky je stále co poslouchat a hlavně kapela nastaví svou výrazně rockovější tvář. Klidně si dovolím tvrdit, že v některým pasážích je Lavina výrazně tvrdší, než poslední deska Lucie, což bych u podobné party rozhodně nečekal. Do těchto tvrdších věcí patří třeba "Duchapřítomnost", "Zombie" či vypalovačka "Fata Morgána". Dojde však i na odlehčenou a silně bublající elektronikou podepřenou hitovku "Létající ryby", v níž jako v jediné zpívá Žaneta, zbytek je po pěvecké stránce zcela v režii chlapců. Album je však výrazné nejen silným písničkovým materiálem, ale i svou zvukovou barevností. Střídá se razantní kytarový sound s příjemným popíkem či velkými vlivy elektroniky, která je více či méně slyšet ve všech skladbách. Občas se najednou vynoří sólo na flétnu, dívčí sbor, či jiná aranžérská překvapení. Je otázka, kolik je toho dílem producenta, který je skryt pod pseudonymem Lauter Von Bach, ale je téměř jedno či hodně nebo málo, protože svou práci odvedl každopádně skvěle. Výhrady nemám moc ani k textům, které sice nic zvláštního neřeší, ale troufám si říci, že běžnou úroveň české produkce mírně převyšují.

Ale není vše samozřejmě na této desce jen skvělé. Dvě písničky na ní totiž nejsou podle mého gusta. "Mám jen den" sice zajímavě zní, ale poněkud nepochopitelně v ní je zpěv poněkud falešný a v kontextu ostatních písniček jde o jednoznačnou slabotu. A taky závěrečný bonus v podobě předělávky nedávného hitu Dje Lucifera "Zlato, pojď na to". Samotná skladba je nahrána jako tvrdý crossover, v němž hrají prim kytary a rap, ale ona idea, proč je na desku písnička zařazena, mi není jasná. Taky jsem v patnácti byl jako každý teenager uchvácen sexem a věcmi s ním souvisejícími, ale proč zrovna Lavina převzala tuhle poněkud vulgární pecku o zážitku s transexuálem...

Neviděl jsem kapelu naživo, ale z fotek v bookletu to přece jen vypadá, že mají ještě daleko k příjemné sympatičnosti a charismatu ostřílených českých hvězd, ale jejich debutové album je bezpochyby jedním z nejlepších, které tento rok v Česku vznikly. Pokud máte rádi chytlavé poprockové písničky a dokážete se přenést přes to, že je zpívají a hrají hudebníci ve věku téměř vašich dětí (pokud nějaké máte), berte jejich debut všemi deseti. Stojí za to. A hodně s velkým zájmem se těším, jak se jejich hudba bude vyvíjet.

PS: Vzkaz rádiovým dramaturgům, kteří Lavinu přece jen moc často nehrají - pokud nepoznáte, že vám tady roste nová Lucie, která má na svém debutovém albu minimálně čtyři jasné a velmi radio friendly hity, jaké byste mohli hrát od rána do večera, tak už vážně jděte do prdele...

NÁZORY
  • Lucie??? Blbost!!! (Monika, 06.11.2002 08:34) Reagovat

    Ráda bych připomenula redaktorům, o kom vlastně mluví, když vysloví jméno Lucie! Je to legenda, skupina, která umí skládat hity i po téměř 14ti leté kariéře, je to nejoblíbenější skupina současnosti, má své názory a i když všechny kapely tohoto typu časem(dřív nebo později)odpadnou, ona tu bude pořád pro nás. Ať je skupina Lavina dobrá jak chce, nikdy se Lucii nevyrovná a je urážlivé je tak pomalu nazývat už teď. Monika

  • Milá Moniko (Jaroslav Kříž, 06.11.2002 12:12) Reagovat

    Myslím si, že autoři článku neměli vůbec na mysli nějakým způsobem napadnout kapelu Lucii, která "skládá hity již 14 let" a já osobně ji mám taky rád, ale myslím si, že je dobře, i když trošku radikálním způsobem upozornit na něco nového na naší zkostnatělé hudební scéně... A vůbec se nedivím a chválím poznámku na hudební dramaturgy našich rádoby rádiích, protože se Ty "největší hity" opravdu nedají poslouchat a je to pořád dokola. Takže děkuju za skvělej a přímej článek.
    Jaroslav Kříž

  • Lavina - nová Lucie.... (Ludvika, 06.11.2002 13:06) Reagovat

    Pokud budete delší čas sledovat hodnocení objevujících se hvězdiček od českých publicistů, na popud nahrávacích společností, budete se setkávat stále s přirovnáními. Lavina-Lucie, Votchi-Tichá dohoda... Radikálně nové a neoposlouchané kapely v Čechác nemají šanci u českých hudebních businessmanů.
    Moniko, klídek, nerozčiluj se! :))
    Tady jde jen o zviditelnění další kapely, zaplacené nahrávací společností, která je do nějaké škatulky musí pro přehlednost přeci přidat. Co kdyby, nedej bože, měl posluchač vlastní názor.

    "Jako šéfredaktor MusicServeru se každý den potýkám s různými informacemi od nahrávacích společností o nových deskách a věřte tomu, že vždy se dozvím to, že ta a ta deska je skvělá, nejlepší, případně přelomová. Takže když jsem si přečetl o debutovém albu mládežnické kapely Lavina, že konečně mají teenageři svou Lucii, jen se mi ironicky zvedly koutky úst."

  • Lavina??? (Timmi, 08.11.2002 16:19) Reagovat

    Me osobne je jedno, jestli je ta kapela nova Lucie, Olimpic nebo Vlachovka. Slysel jsem parkrat v radiu jejich hit (upozornuji, ze to bylo behem jednoho dne, na jednom radiu) a jednou videl video rano na CT. Ja mam pocit, ze vsechna ceska radia, hudebni produdenti a vydavatelske kolosy si sedi na usich. Nic proti Lavine at hrajou, ale jeste aspon 5 let v garazi a pak at si vydaji desku, tezko verit, ze je to jejich prace a ne poctiva odvedena prace producenta. Znam hodne kapel, co hrajou lepe a podobny styl hudby a stejne nikdy CD nenatoci. Lvina ma to stesti, ze hraje neco co zrovna jede a ze se to Sony M./Bontonu hodi do planu, jinak nic nenatoci. Kdyby hrali stejne dobre treba hip-hop nebo neopunk tak je zna jenom par kamosu ze tridy. Dalsi vec je, ze vydali debut, mozna vydaji i druhou desku, ale potom asi uz nic. Dopadnou jako spousta jinych kapel, ktery hudebni prumysl pouzil, vyuzil, zneuzil a odhodil. Peace.

  • JSOU HROZNY (Quido, 09.11.2002 10:30) Reagovat

    Kolik jste dostali za pochvalnou recenzi od Sony??? Lavina je strasna a ta jejich deska - no commnet!!! Pubertalni popik ala Hanson. Hruuuza!!! A srovnavat s Lucii, to snad ani nemyslite vazne!?!???

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass
Rozhovory: Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass Sourozenci Luboš, Pavel a Josef Malinovi a k nim Pavel Peroutka. Tato sestava tvoří bluegrassovou formaci Malina Brothers, která nedávno vydala album "V peřejích". V její diskografii jde o první nahrávku, která stojí na autorském... čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Návyková? To sotva... (03.06.2005 05:00)
- Kralovéhradecká Lavina se vrací s druhým albem (03.05.2005 08:27)
- Rozhovory: Lavina - Chceme se dostat do povědomí lidí (29.11.2002 05:00)
- Prázdniny s Lavinou (21.06.2002 05:00)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher 2H+ AC/DC Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu