shop.musicserver.cz

Wohnout - V první řadě se musíme pobavit my

Vydáno: 25.11.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Známá klubová kapela Wohnout přišla s novou deskou nazvanou "Pedro se vrací", která se více než povedla, a tak jsme nemohli propásnout šanci popovídat si s kytaristou a zpěvákem Honzou Homolou, který je zároveň bratrem Matěje Homoly, druhého kytaristy a zpěváka. Pokud chcete vědět, proč se Pedro vrátil, přečtěte si rozhovor.

Wohnout
© Matěj Homola / Wohnout
Pražská rocková skupina Wohnout vydala na podzim třetí desku "Pedro se vrací", kterou pouze potvrdila ústup z punkových vod, kterými byl nasáklý debut "Cundalla" z roku 1999. Poslední album je veselé, žánrově pestré, melodické, a tak nějak roztomilé. Stejně dobrý je kvartet ve složení Matěj Homola (zpěv, kytara), Honza Homola (zpěv, kytara), Jiří Zemánek (baskytara) a Fenek Steiner (bicí) také na koncertech. Jen ta rádia je zrovna nemilují. V pražské kavárně Potrefená husa jsem si jednoho zamračeného odpoledne povídal s Honzou Homolou o tom, proč se vrátil Pedro a jestli Wohnout vůbec myslí na lidi. "Rozhodně nikomu nechceme vnucovat nějakou pravdu," shrnul základní postoj souboru.

Otřepaná otázka na úvod - proč zrovna Pedro? To se vám tolik stýská po socialistických žvýkačkách?

V první řadě si jen málokdo uvědomuje, že to byla žvejkačka. Proč zrovna Pedro? Asi protože se stejně jako deska jmenuje úvodní písnička, a tak z toho to nějak vyplynulo.

Dobrá, jinak. Proč se úvodní písnička jmenuje "Pedro se vrací"?

Z písničky prvotně vyzní, že Pedro bude nějakej Mexičan. To prostě vyplynulo samo. Desku jsme takhle pojmenovali až dodatečně, protože poslední písnička se zase jmenuje "Pedro se vrátí".

Je mezi těma dvěma písničkama nějaká vazba, kontinuita? Abyste třeba mohli říkat, že vaše nová deska je olemovaná pedrama...

To možná posluchač sám nepochopí, ale první písnička představuje celou desku a její imidž. Naopak u poslední jsme se hodně trápili a nevěděli, jestli ji vůbec na desku zařadit. Především s textem jsme měli problémy. "Pedro se vrátí" je o natáčení alba.

Máte s textem často problémy nebo byl "Pedro se vrátí" výjimečný případ?

No, spíš to je většinou porod. Ale teď už dělá texty brácha (Matěj Homola - pozn. red.) a společně děláme akorát hudbu. To přineseme buď já nebo Matěj nápad, a pak se kolektivně pracuje.

Hodně lidí si myslí, že vaše texty jsou sice pěkné hrátky se slovy, ale velkou váhu jim nepřikládají. Nemrzí tě to?

Bavme se o "Pedrovi" - spousta textů sice vypadá jako legrace, ale ve skutečnosti něco znamenají, něco říkají. Člověk si je akorát musí vícekrát přečíst a pak mu dojde, co jsme chtěli říct. Pointa v nich je hluboko zakopaná.

Matěj říká, že nerad vysvětluje texty. Ty jsi na tom stejně?

Zkus se zeptat.

O čem je např. již zmíněná písnička "Pedro se vrací"?

Pedro je ten Mexičan z obalu žvejkačky, kterej se vrátil. Je to vlastně parodický příběh.

Tudíž jste vlastně politická skupina.

Jo, svým způsobem je to reakce na komunisty a jejich úspěchy. Je to politicky nepolitická písnička psaná v metaforách.

Jakmile začnete pracovat na hudební stránce, máte stanoveny určité hudební hranice, které byste nepřekročili?

My si pochopitelně neříkáme, kam můžeme jít a kam ne. Sami prostě cítíme, jestli jsme to ještě my. Ale jsou styly, který asi nikdy nebudeme zkoušet - třeba techno nebo ska, který je postavený na dechách. Taky určitě nebudeme dělat klasický komerční slaďáky.

Wohnout
© Matěj Homola / Wohnout
Jak poznáš, co ještě komerce je a co už nikoliv? Matěj se v rozhovoru pro Big Beng! rozhorlil nad pořadateli festivalu v Trutnově, kteří vás prý považují komerční skupinu.

To já sám na sto procent nevím, co je komerce. Komerční je podle mě, když něco děláš čistě jenom pro peníze. Aby se ta deska prodávala. Jakmile natočíš nějakou desku jenom proto, že tenhle a tenhle hudební žánr momentálně letí, jsi komerční umělec. Nás tehdy naštvalo, že v Trutnově řekli: "Wohnout je komerční kapela!" Přitom my desky děláme naprosto spontánně. Firma nás určitě do ničeho netlačí. Dřív jsme tam hráli, ale jakmile nám vyšla druhá deska u Sony, rázem jsme se stali těžce komerční skupinou. Podle nich.

A myslíte na mediální, potažmo komerční úspěch?

Minimálně z ekonomický stránky to důležitý je, protože firma do desky investovala nemalý peníze a byla by ráda, kdyby se jí vrátily. Pak nám úspěch dává velký možnosti v otázce natáčení v kvalitních studiích apod. Na druhou stranu určitě nepolezeme do televizních estrád a soutěží. Takže úspěch pro nás důležitej je, ale ne za každou cenu.

Kam vlastně směřujete? Jaké jsou vaše cíle?

My si chceme naši kariéru postavit na koncertování, ač víme, že je to cesta zdlouhavá. Pozitivní je, že pomalu spějeme do stavu, kdy se budeme moct hudbou živit. Zatím teda ještě musíme pracovat.

Co potom plánujete na nejbližší dobu?

26. listopadu budeme křtít v Akropoli, což by mohlo být docela zajímavý. Teď taky jedeme cosi jako šňůru, ale my normálně hrajeme každej víkend a akorát teď se to dalo do souvislosti s novou deskou

Vaše nová deska je žánrově velice různorodá, barevná a rozhodně veselá. Není v tom snaha vymanit se z dosti svazujícího renomé punkové skupiny?

Jako punkáči se cítíme pořád, alespoň co se životního stylu týče. "Cundalla", naše první deska, byla výpověď o tom, co na nás celý dětství působilo. Když jsme jí ale natočili, zjistili jsme, že působí strašně jednotvárně. A proč točit pořád stejný desky? My jsme se nechtěli opakovat, to bychom mohli dělat pořád dokola a nemělo by to cenu. Především proto začaly na zkouškách vznikat nový, zajímavější věci.

Nijak neskrýváte, že s oběma předešlými deskami - "Cundalla" a "Zlý noty na večeři" - nejste příliš spokojeni. Znamená to, že "Pedro se vrací" by se mohl časem také dostat do vaší "autorské nemilosti"?

Teď si za ním stojíme, ale je to těžký. Při natáčení danou muziku posloucháš půl roku v kuse a potom už ani nevíš, jestli je to dobrý nebo ne. Ale "Pedro" je zatím první deska, o který si myslíme, že je prostě dobrá. "Cundallu" jsme chvílemi nemohli ani slyšet, "Zlý noty na večeři" byly nejistý, neměli jsme tehdy jasno, hledali jsme novou tvář. Teď bojujeme s tím, jak "Pedra" převést do živý podoby.

Řekl bych, soudě dle pozitivní nálady, která z "Pedro se vrací" sálá, že jste se při natáčení výborně bavili.

Natáčení byla perfektní dovolená, skvělej měsíc. Probíhalo za Prahou u Berounky, všechno bylo v pohodě a doufám, že to je z desky cítit. Nedovedu si představit, že bychom to dělali ve stresu při práci, to fakt ne.

Někdy mě u vaší hudby napadá, jestli vůbec myslíte na posluchače?

Kdysi jsme řekli, že neděláme hudbu pro lidi, a je na tom něco pravdy. Občas vzniknou patvary, který holt někdo nezkousne. V první řadě myslíme na to, aby se to líbilo nám, abychom se dobře bavili. Teprve pak myslíme na lidi a jsme rádi, když to zabere.

Wohnout
© Matěj Homola / Wohnout
Můžeš mi nastínit tvůj vztah k internetu?

Určitě ho respektujeme. Internet má velkou váhu a nejde ho podceňovat. Podle mě má stejně velkou váhu jako časopisy. Dokonce je lepší, v protože v tisku si něco jenom přečteš, ale na netu si to i poslechneš nebo se podíváš na klip.

Znáš MusicServer.cz?

Člověče, neznám. Já nejsem žádnej odborník na internet, používám ho vlastně jenom kvůli emailům.

Díky za rozhovor.

  • Jooooj (Zer0, 25.11.2002 09:13) Reagovat

    Ale nabavite se jen vy. My se bavime taky. A moc dobre se bavime. Hlavne konzerty jsou vyborny. At zije chrest!!! To bude teprve zabava ;-)

  • autor???co??? (lucasss, 25.11.2002 20:43) Reagovat

    hele já nechci kritizovat ty lidi co dělaj rozhovory s lidma ale někdy ty otázký můsí být nesnesitelný-třeba proč se deska jmenuje pedro se vrací a tak mi přijde trochu zbytečný a stejně to asi nikdo nevysvěětlí(ani moc nechce) a je toho o dodost víc ale přeberte si to sami

  • Hmmmm (Tajne, 26.11.2002 07:51) Reagovat

    myslim,ze k tomu ani neni co dodat, proste jsou nejlepsi a dneska na krtu si to uzijem....

  • Opravdu nejste komerční kapela ? (kamil, 26.11.2002 12:30) Reagovat

    Nepovažujete se za komerční kapelu, ale do budoucna se chcete hudbou živit...
    PS: Plešatí pánové jsou můj oblíbený hitík

  • Komerční kapela - reakce (Gramets, 26.11.2002 14:43) Reagovat

    To, že se chce hudbou někdo živit, ještě nemusí nutně znamenat, že musí mít komerční úspěch, přijít do ESA, být hrán na Zlatý Praze a pod... I když, mám dojem, že Wohnouti jednou v ESU szejně skončej - natlačí je tam hudební vydavatelství...
    Pedro je jinak vyborný, živý, barevný, a proti Zlým notám udělali dooost velkej krok dopředu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Při venkovských "Hasičích" od Wohnoutů vás chytne pořádná žízeň (18.08.2024 19:18)
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Video: Wohnout oživili ze záhrobí Tomáše Hanáka coby svého "Mozarta" (29.09.2022 09:28)
- Rozhovory: Roman "Koráb" Korbut - V turnaji Festonda jde hlavně o prestiž a celoroční uznání od ostatních kapel. (24.07.2022 09:00)
- Fotogalerie: Sraz českých bohémů v Ledárnách v obrazech (16.06.2022 10:26)
- Video: Lepší "Papoušek" v hrsti než Wohnout na střeše (30.05.2022 12:42)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Coldplay Lucie Vondráčková Madonna Queen Liam Gallagher Mirai Oasis Viktor Sheen Adele Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe