Staronová Iveta Bartošová

13.11.2002 13:00 - František Kubeš | foto: facebook interpreta

Zpěvačka, která v osmdesátých letech plnila koncertní sály a nyní se jí totéž daří ve společenských rubrikách bulvárních časopisů, o sobě dává po delší době opět vědět i hudbou. Ano, Iveta Bartošová vydává novou desku "Hej pane diskžokej", na níž jsou zařazeny předělávky jejích skladeb.
6/10

Iveta Bartošová - Hej pane diskžokej

Celkový čas: 50:29
Vydavatel: EMI
Iveta Bartošová je zpěvačkou, o níž se v poslední době dozvídáme spíše ze stránek bulvárního tisku. Je to vcelku pochopitelné, protože poslední řadová deska "Jedna jediná", která vyšla před dvěma roky, už v žádném případě nebyla takovou bombou (ač získalo zlatou desku), jakou bylo svého času album "Ve jménu lásky". Právě to Ivetu katapultovalo zpět mezi špičku českého popu. A Iveta těží z tohoto díla částečně dodnes.

Jenže Iveta není pouze zpěvačkou "Tří oříšků" a dalších pohádkových songů, jak by se mohlo zdát těm později narozeným, ale také interpretkou hitů, které se zejména v druhé polovině osmdesátých letech hrály snad na každé diskotéce. Právě tyto skladby tvoří páteř "nového" alba, jež dostalo název podle zřejmě nejznámější písně celé kolekce "Hej pane diskožokej". Jaké tedy nové album je? Musím na úvod říct, že vcelku dobré. Samozřejmě, patříte-li mezi náročnější posluchače a hledáte-li v taneční hudbě vždy něco originálního, nebudete s mým soudem souhlasit. Bylo by však bláhové se domnívat, že cílem interpretky a týmu kolem ní (producentská dvojice Miqal P. Eso & Lauter von Bach, která má na svědomí veškeré úpravy) bylo přitáhnout posluchače současné taneční hudby. To se ostatně nepovedlo ani Báře Basikové ani Iloně Csákové, které se o to nedávno skrze své desky pokoušely. Album je přesně takové, jak je v bookletu slibováno - obsahuje "staré dobré - nové - disko", tedy staré skladby v aktuálně střiženém kabátu.

Album otevírá nová verze skladby "Hej pane diskžokej" - velmi zdařilá a přitom citlivá k originálu, následovaná písní "Víš lásko". Ta je mým tajným favoritem, ke kterému byl natočen dokonce videoklip a který by se při troše dobré vůle rozhlasových editorů mohl chytnout i v tuzemském éteru. Dalšími hity v pořadí jsou např. "Svítá" (tady se domnívám, že původní verze byla lepší), "Když láska schází", latinou inspirovaná "Juanita" nebo "Útoč láskou". Jak vidno jeden hit za druhým. Ale na albu nejsou jen tyto, ve své době, pecky. Jsou tu i písně méně známé, které mohou posluchačům, kteří důkladně neznají diskografii Ivety Bartošové, připadat jako písně zcela nové. Nejodvážnější úpravou prošel "Pěší pták", jenž zní takřka jako Madonnina skladba. Dalším songem je "Párkrát do roka", píseň ze stejného období, jejíž nová verze se též povedla na výbornou. Do této skladby se album poslouchá dobře, nutí vás tančit a notovat si refrény.

Potom ale nastává zlom. Píseň "Václavák" je zbytečně dlouhá a tudíž k závěru nudí, přičemž nepomůže ani nasamplovaný zvuk burácejícího davu. Také "To je naše věc" není nic výjimečného, i když kdejací milovníci Ivety ji budou považovat za skvělou, neboť se vcelku podobá původní verzi (samozřejmě s tím rozdílem, že v této úpravě - naštěstí - nezpívá Michal David). Největší slabinou alba jsou poslední dvě položky. Duet s Jiřím Kornem "Sladké hlouposti", v originále "Something Stupid", která je z poslední doby známá díky Robbie Williamsovi a Nicole Kidman. Bartošová a Korn píseň pojali relativně osobitě, některé nástroje nahráli jen vlastními hlasy, ale skladba se do celkové koncepce alba prostě nehodí. Kdyby byla na jiném albu, třeba plném duetů, nevadila by. Na závěr je vcelku zbytečně přidán ještě "Megamix". Podezřívám firmu, že v tomto případě se jednalo pouze o to, aby album nebylo příliš krátké.

Novinkový výběr Ivety Bartošové je deskou, která si jistě najde své posluchače, neboť stojí na osvědčených postupech, nevrhá se střemhlav kamsi do neznáma, bazíruje na klasických pilířích současné komerční populární hudby. Při jejím poslechu je třeba mít na mysli, komu je určena, neboť její hodnota je ocenitelná pouze pro zasvěcené fanoušky, lidi, kteří mají Ivetu Bartošovou jakkoli rádi. Ti, jimž tato zpěvačka nic neříká, nechť si "Hej pane diskžokej" raději nepořizují, ani nepouštějí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY