shop.musicserver.cz
Iveta Bartošová - Krásná neznámá

"Krásná neznámá" je první deskou Ivety Bartošové po dvaceti letech, která dává smysl

Vydáno: 25.04.2016 11:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Nedožité padesáté narozeniny Ivety Bartošové připomíná vydavatelství Warner Music dalším výběrem. Tentokrát se však jedná o písně, které nebyly nikdy zveřejněny, ač o to sama zpěvačka dost stála. Je dobře, že se k veřejnosti nakonec dostávají? Více už v naší recenzi.

6/10

Iveta Bartošová - Krásná neznámá

Vydáno: 01.04.2016
Celkový čas: 64:43

Skladby: Krásné chvíle návratů (s Petrem Sepéšim), Napsal jsi pro mě písničku, Tisíc obyčejných věcí, Jen já a motýl (původní nezveřejněná verze), Lásko má, já stůňu, Báječní kluci na nablýskaných strojích (s Baletem), Zpívej (s Michalem Penkem), Guantanamera (s Michalem Penkem), Ta chvíle patří nám, Slunce (s Michalem Penkem), Malý psík, Namaluj svůj velký sen (melodie pro zamýšlenou Spartakiádu 1990 - duet s Michalem Penkem), Pomněnka (původní verze v aranžmá Pavla Vaculíka), Ztráta paměti (klavírní doprovod Pavel Vaculík), Nebe to ví (z muzikálu Johanka z Arku), Jarmark ve Scarborough (s Vladimírem Hronem), Nahoru dolů, I já svý křídla mám, Eldorádo (s Walda Gangem), Noc je království (Vintage 2016 re-visited)

Vydavatel: Warner Music

Iveta Bartošová je v České republice fenoménem. Zatímco v osmdesátých a devadesátých letech omračovala svým zpěvem a vzhledem, později už prakticky pouze soukromým životem. Loni - rok po její tragické sebevraždě - vyšlo odfláknuté výběrové album "Nekonečná". S letošní deskou je to malinko jinak.

Nejedná se totiž o žádnou směsku hitů, ale o výběr písní, které ležely v zaprášených archivech a tajně doufaly, že si jich ještě někdo všimne a představí je fanouškům. A je zajímavé sledovat, že ony několikrát zmiňované vzlety a pády a v pozdější době strmý pád jsou dobře zobrazeny i na tomto kompletu.

Ze začátku se jedná o radostnou, mladou, pozitivnem pučící Ivetu, přesně takovou, jakou ji posluchači v té době měli rádi, i s tou dávkou naivity. Romantický duet s Petrem Sepéšim "Krásné chvíle návratů" album otevírá a hned poté se dostává na skladbu "Napsal jsi pro mě písničku", která přesně popisuje pocity, co v roce 1983 Bartošová zažívala. Poprvé nahrávací studio, účast na festivalu Mladá píseň Jihlava a de facto start kariéry populární zpěvačky. Díky osobnímu přispění ředitele Čro v Ostravě a Olomouci Josefu Podstatovi byla úplně první nahrávka objevena a mohla se dostat na tento nosič.

Jediná píseň, která je známá už z dřívější doby, je "Jen já a motýl". Původně vyšla na debutovém albu "I.B." v roce 1987. Zde je však původní verze, protože textař Zdeněk Borovec se rozhodl svá slova přepracovat. Ještě jedna melodie bude posluchačům povědomá. Michal David natočil v roce 1988 s kapelou Allegro eponymní album, na kterém se objevil hit "Jak snadno uvěří se lhářům". Identickou melodii poskytl i Ivetě Bartošové, která ji natočila pod názvem "Ta chvíle patří nám". Zatímco David slavil se svou verzí velké úspěchy, na tu od Bartošové se hned zapomnělo.

Dvě třetiny kompilace jsou tak relativně v pořádku, i když se dá říci, že song "Báječní kluci na nablýskaných strojích", který Bartošová natočila s Baletem, nesahá dvěma ostatním, co spolu udělali ("Každý má rád muzikál" a "Hej, pane diskžokej"), ani po kotníky a klidně mohl být i pro toto album zapomenut. Duet s Michalem Penkem "Zpívej" má zase katastrofální zvuk. Takový je ale úděl některých raritních nahrávek.

Velmi příjemně se naopak poslouchají "Malý psík" či další duety s blonďatým dávným lamačem dívčích srdcí "Guantanamera" (u nás známý tradicionál proslavil Wabi Daněk s recesistickým textem "Franta má péra") a "Namaluj svůj velký sen". Kvalita skladeb však postupem času chtě nechtě upadá. "Nebe to ví" je muzikálovou písní z "Johanky z Arku" a při poslechu zpěvu Ivety Bartošové je jasně patrno, že její hlas má své limity a není stavěn pro takovéto velké melodie. Hit Waldemara Matušky "Eldorádo" je v podání slepence tehdy už ne tolik pohledné zpěvačky s Walda Gangem opravdovým úletem. Spojení Bartošová a rock prostě nefunguje a není věrohodné.

I proto je dobře, že se dostalo především na skladby z osmdesátých let, kdy byla princeznou československého popu, prodávala svá alba po statisících, získávala Slavíky a lidi ji měli rádi takovou, jaká byla. Mnozí mladí muži si její plakáty lepili po zdech svých pokojíků a je fajn, že jeden takový z té doby je i součástí rozkládacího bookletu desky. I díky tomu je "Krásná neznámá" od doby vydání výběru singlů "Medové dny" z roku 1996 snad první kompilací, která má smysl a udělá radost nejen skalním fanouškům zpěvačky a interpretky s potenciálem, který nebyl naplno využit.

NÁZORY
  • Obrovská škoda (Michal, 25.04.2016 22:45) Reagovat

    Do teraz sa akosi neviem zmieriť s tým čo sa s ňou stalo. Obrovská škoda, že jej nedokázal nikto pomôcť a ani ona sama. Čo sa týka hudby ak by ostala v smere ako boli albumy Ve jménu lásky a Bílí kámen (čo je asi jej naj album) mohla koncertovať v halách ako napr. Bílá. Výber je dobrý, aj keď niektoré zvuky pôsobia archaicky. S poslednej doby je veľmi vydarená pesnička Nahoru dolu a viem si predstaviť ako by znel celý album Bartošovej povedzme s takým francúzskym nádychom. Ale k tomu bohužiaľ nedôjde. Stále pevne verím že konečne výjdu na CD alebumu IB, Blízsko nás, Natur, Tobě atď ktoré už nie sú v podstate "k mání". R.I.P

  • Je fajn, (David, 26.04.2016 06:20) Reagovat

    že je na CD první verze písničky Jen já a motýl. Pro mě je to nejkrásnější písnička I. B.

  • Je jí škoda (Anna, 27.04.2016 10:07) Reagovat

    Ivety je hrozná škoda. Doted mě štve,že jí nikdo nedokázal pomoci a ona skončila,tak jak skončila :-(. Hlas měla nádhernej a byla přesně ten ,,princeznovskej" typ zpěvačky,kterou česká pop music nemá. Společně s Lucií Bílou mohly tyto dvě být naše nejlepší,hudební,ženská esa. Album Ve jménu lásky,řadím mezi nej CD československé popmusic.

    • Re: Je jí škoda (leea, 29.04.2016 13:24) Reagovat

      Jenže Iveta nebyla majitelkou velkého hlasového rozsahu ani šoumenka, která něčím kontroverzním vybočuje z řady na to, aby mohla být velikánkou hudební scény. A s nástupem internetu ani neměla dostatečnou prodejnost svých alb. Jakmile lidé začali užívat internet a zjevil se youtube a další hudební a zábavné kanály, lidé začali preferovat jiné zpěváky. Iveta tuto změnu neunesla plus volba špatných partnerů a členů týmu a skončila tak jak skončila. Rychtář byl ten nejhorší, koho si za manžela mohla vybrat.

  • Autor chtěl spíš napsat, že CD Krásná nezná... (Anonym, 30.04.2016 23:51) Reagovat

    Autor chtěl spíš napsat, že CD Krásná neznámá je první posmrtný výběr, který dává smysl.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové (15.04.2024 15:00)
- Po seriálu se Iveta Bartošová dočká také třídílného dokumentu. Ten slibuje nebulvární pohled (07.04.2024 13:41)
- Hudba v TV: "Iveta" v éře velkých úspěchů i osobních dramat: druhá řada seriálu zvedá laťku (05.05.2023 08:00)
- "Iveta" se vrací. Druhá řada seriálu mapujícího život Ivety Bartošové zamíří na VOYO již v květnu (25.04.2023 10:27)
- Podívejte se na trailer k minisérii o Ivetě Bartošové (12.04.2022 13:31)
- Michal David vydává pokračování svých zapomenutých ploužáků (08.12.2021 14:39)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)
- Život Ivety Bartošové míří na obrazovky jako třídílná minisérie (19.10.2021 19:16)
- K nedožitým pětapadesátinám Ivety Bartošové vychází hitový výběr "Knoflíky lásky" (30.03.2021 14:31)
- Publicistika: Dvanáct českých a slovenských vánočních a zimních písní roku 2020 (24.12.2020 08:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu