shop.musicserver.cz
The Weeknd - Starboy

The Weeknd si na "Starboy" přiznal, kým vlastně je

Vydáno: 25.02.2017 10:42 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

S nedávným českým vydáním vinylu jsme se vrátili k třetí desce kanadského zpěváka a producenta The Weeknda. Držitel dvou cen Grammy se na něm snaží mezi všemi těmi večírky, drogami a drahými šperky najít sám sebe. "Nemodlíme se za lásku, ale za nová fára," zpívá v titulním singlu "Starboy". Kým se tedy stal?

6/10

The Weeknd - Starboy

Vydáno: 25.11.2016
Celkový čas: 68:40

Skladby: Starboy (feat. Daft Punk), Party Monster, False Alarm, Reminder, Rockin', Secrets, True Colors, Stargirl Interlude (feat. Lana Del Rey), Sidewalks (feat. Kendrick Lamar), Six Feet Under, Love To Lay, A Lonely Night, Attention, Ordinary Life, Nothing Without You, All I Know (feat. Future), Die For You, I Feel It Coming (feat. Daft Punk)

Vydavatel: Universal

S předchozím albem "Beauty Behind The Madness" se všechno změnilo. The Weeknd náhle přestal být ikonou, k níž obdivně vzhlíželi hipsteři a milovníci alternativního R'n'B, jaké kromě něj dělají například Miguel, Michael Kiwanuka nebo Frank Ocean, a stal se globální hvězdou se singly na vrcholcích nejen americké hitparády Billboard. Byl o něj takový zájem, že na společný koncert s Rihannou a Big Seanem v pražském Edenu nakonec nedošlo. Proč by přece jezdil jen jako support barbadoské zpěvačky, když už si mohl vyrazit na vlastní stadiony? Jeho hvězda vylétla vzhůru tak šíleným způsobem, že na aktuálním evropském turné už je na polském Open'Er festivalu, konaném na začátku července, uváděn rovnou jako jeden z headlinerů. A to hned vedle Radiohead, Foo Fighters a The xx. A protože železo se musí kout, je tady sotva po roce poměrně nečekaně vydaný nástupce.

"Starboy" říká vše důležité už svým názvem. Singl, jenž pojmenoval celou studiovku, je jedním z nejlepších kousků na osmnáctipoložkové kolekci. Nečekaná spolupráce s Daft Punk, kteří kromě zmíněného hitu produkovali i závěrečnou věc "I Feel It Coming", se v obou případech vyplatila, houpavé tempo a šťavnatá návykovost dělá z dvojice skladeb ty nejpříjemnější zástupce čerstvého výlisku. V titulním singlu se navíc držitel pěti cen Juno vyrovnává s nově nabytým statusem megastar sympaticky pohrdavým způsobem, kterému nechybí na předchozí desce tolik scházející nadhled.

Abęl Makkonen Tesfaye se sice i nadále bere dost vážně, což mu v jiných skladbách mnoho nepřidává, už ale nejde tolik na dřeň a do určité míry se trochu uklidnil. Na textech jde hodně vidět, že snad až na "Ordinary Life" se výrazně ubralo na sexuální explicitě a když už o sobě protagonista prohlašuje, že je jednička, dělá to spíš ve smyslu toho, jak mu sláva změnila život. Pro posluchače, který má za sebou zkušenost s předchozí nahrávkou, může být viditelná snaha o předání nějakých myšlenek překvapivá, ve všech směrech se ale zdá, že rodák z Toronta začal mířit správným směrem.

Nekonečně pomalé hudební doprovody, které činí poslech už tak dlouhé sbírky ještě náročnějším, jsou sice i nadále přítomny, mezi všemi těmi "Attention", "Nothing Without You", "Six Feet Under" nebo Benny Blancem produkovanou postelovou baladu "True Colours", v níž se zpěvák snaží donutit milenku k tomu, aby se přiznala, že má jiného, se nachází i řada živějších věcí.

Asi největším šokem bude málem drum'n'bassová "False Alarm", kde The Weeknd zpívá o luxusní slečně zlatokopce, o níž ani přes její přednosti nemá zájem. Jako živá voda zapůsobí dvojice "Love To Lay" a "A Lonely Night", které by se klidně mohly stát dalšími velkými hity. Nebo také "Reminder", kde jde umělec správným směrem v tom, jaké R'n'B dělat, aby u toho člověk neusnul. Na druhou stranu zamrzí, že až na Daft Punk jsou příspěvky dalších hostujících hvězd snadno přehlédnutelné a jak Lana Del Rey, tak Future a dokonce i Kendrick Lamar si zde vybírají ty slabší momenty.

Novinka sice ani tentokrát nepřináší tolik důvodů, abychom nad ní mohli opakovaně žasnout, je ale rozhodně lepší než minulé album, neboť je v mnoha ohledech daleko upřímnější. S ostříhanou palmou na hlavě jako by se zpěvák zbavil poslední známky své alternativnosti z prvních mixtapů a zjistil, že skládat hity už není náhoda, ale jeho jasný záměr. Akceptace sebe samého jako popové superstar, která je připravena bavit svět, je tak pozitivním poselstvím přinejmenším v tom smyslu, že už fanoušek ví, na čem je. A může se rozhodnout, zda mu tato cesta vyhovuje, nebo raději půjde o domů dál. Kam se vypravíte vy?

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry (04.04.2024 08:00)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Michael Kiwanuka se vrací do Prahy. Na Metronome Prague přiveze čarovnou směs soulu, psychedelie, funku a gospelu (25.01.2024 10:58)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- The Weeknd pokořil další rekord: jeho "Blinding Lights" je první skladbou, která na Spotify dosáhla čtyř miliard přehrání (16.01.2024 11:46)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons U2
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu