Amy MacDonald na "Under Stars" dospěla ke kytarovému popu

20.02.2017 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Skotská zpěvačka Amy MacDonald se vrací se svým čtvrtým albem po vůbec nejdelší pauze v její kariéře. Na novinku "Under Stars" se čekalo téměř pět let s očekáváním, kam se nyní téměř třicetiletá zpěvačka hudebně posunula. A posunula se rozhodně správným směrem.
8/10

Amy MacDonald - Under Stars

Skladby: Dream On, Under Stars, Automatic, Down By The Water, Leap Of Faith, Never Too Late, The Rise & Fall , Feed My Fire, The Contender, Prepare To Fall, From The Ashes
Vydáno: 17.02.2017
Celkový čas: 39:00
Vydavatel: Universal
S vydáním debutu "This Is The Life" se v roce 2007 objevil velký popový talent v podobě skotské zpěvačky Amy MacDonald. Tehdy ještě teenagerka s krásným, silným hlasem, americkým zvukem a kytarou u boku dobyla celý svět a naservírovala publiku přesně to, co na mainstreamové scéně tehdy chybělo. Několik platin a zlat vybojoval i nástupce úspěšné prvotiny "A Curious Thing", který se i přes chladnější kritiku stal velkým komerčním úspěchem. Za nejslabší počin v kariéře Amy MacDonald se zatím dá označit doposud poslední nahrávka "Life In A Beautiful Light", kde půvabná hudebnice nabídla pouze již slyšený folk-popový materiál bez překvapení i výraznějších hitů. Snad i proto se čekání na jejího následovníka tolik protáhlo.

Novinka však její fanoušky potěší. Pravda, o revoluční nahrávku v její diskografii nemůže být řeč, ale za žádnou z jedenácti skladeb se MacDonald stydět rozhodně nemusí. Vesměs se jedná o docela nápaditý kytarový pop s tradičním přesahem do folku a country. Nechybí tklivé balady ani rychlejší rádiovky, které díky zpěvaččině hlasu umí zalézt pod kůži. "Under Stars" má vlastně vše, co by dobrá popová deska měla mít, včetně charismatické interpretky.

Nad celým albem ční zejména píseň "Down By The Water", kterou zpěvačka vypustila ještě před Vánoci. Klidná balada s finále, ze kterého až mrazí, patří mezi její vrcholné kusy. V deluxe vydání alba je součástí i její akustická verze, která je snad ještě povedenější. Ve výčtu nejlepších písní nesmí chybět ani úvodní "Dream On". Ve střednětempé zasněné kytarovce, zvláště ve vypjatějších momentech, připomíná MacDonald svou gruzínskou kolegyni Katie Melua.

Ani tím však výčet povedených písní, které zpěvačka poprvé nepsala výhradně sama, nekončí. Poprvé v kariéře jí při skládání pomohli dlouholetí kolegové Ben Parker a James Sims. Na všech písních se ale Amy autorsky podílela. Právě vnesení nových nápadů z pera dalších autorů přispělo k sestavení této povedené kolekce. I další skladby, jako jsou rychlejší, až taneční "Leap Of Faith" a "Automatic" či závěrečná baladická "From The Ashes" umí zaujmout na první poslech a ani dlouho po něm se nevytratí z hlavy ani z přehrávače. Všechny písně jsou natolik svébytné, že nepotřebují hrát pouze roli hudební vaty k rádiovým singlům.

Amy MacDonald se po necelých pěti letech vrátila s dobrou deskou, svěžími nápady a nahrávkou, která by měla v konkurenci předchozích obstát. Hudebně sice neodbočila ani se nepokouší o experimenty s dalšími žánry, ale vyspělost a delší životní úsek, která novou kolekci dělí od těch předchozích, je cítit takřka v každé notě. Sympatická Skotka už dávno není teenagerkou, ale její sametový hlas s vůní melancholie zůstal a stále umí odzbrojit jako kdysi s "This Is The Life".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY