shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích desek roku 2016 podle musicserveru (15-11)

Dvacet nejlepších domácích desek roku 2016 podle musicserveru (15-11)

Vydáno: 25.01.2017 08:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Někdo říká, že dobré hudby je málo, my říkáme, že dobré hudby je hodně. A skvělé taky. Z desek, které v Česku a na Slovensku vyšly v minulém roce, hlasovalo 23 redaktorů musicserveru pro celkem 75 alb, z nichž vzešlo dvacet nejlepších. Které domácí nahrávky se umístily na pozicích 15 až 11?

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 10-6 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy


15. dné - These Semi Feelings, They Are Everywhere

dné - These Semi Feelings, They Are Everywhere
S épéčkem "Talking With Crayons" nás Ondřej Holý stihl nalákat na poutavé věci, k velké desce to však nakonec byla cesta velmi trnitá a kostrbatá. Nakonec ale "These Semi Feelings, They Are Everywhere" vyšla a dné na ní v plné míře ukazuje, jaký má vypilovaný cit pro detail. Z minima dokáže i v krátkometrážní formě říct mnohé a zaznamenat onen moment samotného vzniku, co bylo vlastním hybatelem stvoření té dané skladby (stačí si pročíst samotné názvy). Ondřej okolo sebe nepotřebuje žádný orchestr, vše si dokáže nachystat sám a následně pospojovat s klavírními liniemi nebo akordy hranými na akustickou kytaru. Minimalistické textury však mají houževnaté hybatele a k nim připojená ruchová alchymie dotváří finální hudební scénografii. "Stay Clothed Though" s rapem (Craig Montana) nebo vokál Dominika Gajarského (Slowmotiondancer, Palermo) v "Reality Swallows Pushhen Cats" jsou nečekané vsuvky, které jeho hudbu posouvají do dalších rovin. "These Semi Feelings, They Are Everywhere" je intenzivní požitek do působivé noci a dné s ní zabodoval tak, jak asi nikdo neočekával. Je to jedna z desek roku, o které se mluví i venku. (Dan Hájek)


14. Jananas - To samo

Jananas - To Samo
Druhé album Jananas "To samo" příjemně osvěžilo loňskou nadílku tuzemských desek. Nahrávku holešovického kvarteta zdobí především nenáročné, přesto rafinovaně vtipné texty, líbivý vokál Jany Infeldové i zlehka psané melodie a chytlavé refrény, které provzdušnily jinak vesměs fádní popovou produkci. "To samo" je kolekcí lidských nedostatků, podaných s humorem a schopností nastavit posluchači zrcadlo, aniž by se urazil. Skladby jako "The Best Of Jananas", "Antonín Sova" a především titulní "To samo" přetrvají v přehrávačích zřejmě i v letošním roce. (Ondřej Hricko)


13. Pio Squad - Stromy v bouři

Pio Squad - Stromy v bouři
"Chvátám", "Musíme jet", "Chtěl bych" - to byly hity! Pio Squad byli v letech 2006 až 2008 jednoznačně jednou z vedoucích domácích hiphopových sil. Nedá se říct, že potom upadli do zapomnění, ale jihlavskou čtveřici prostě nebylo tolik vidět, přestože dále koncertovali. Vydání loňského singlu "Tváře" tak doprovázela neskutečně příjemná vlna nostalgie. Jasně, borci zfotrovatěli obdobně jako PSH, ale to překvapení, že můžou znít stejně jak před osmi roky, kašlat na moderní trendy a přitom být cool, stálo za to. Naštěstí nezůstalo jen u toho a celá deska "Stromy v bouři" je neskutečná perla. Přízemní, atmosférická, temná, vyprávějící, střídající elektronické i orientální hudební podklady, úderná i melancholická, producentsky pestrá (Enemy, DTonate, Wich nebo vlastní J-Kid), přesto jednotná. Velmi těžká na poslech. Nehitová. Naprosto originální. (Petr Doupal)


Tip Tomáše Rozkovce: Roman Dragoun - Samota

Roman Dragoun - Samota
Roman Dragoun, nenápadný nestor české rockové scény, se po vydání alba "Piáno", na kterém vydal své nejlepší skladby pouze za doprovodu klavíru, rozhodl, že v takto nastaveném trendu bude pokračovat. V loňském roce nahrál velmi povedené autorské dílo, které obsahuje písně ve stylu rockového šansonu. Vyzrálé album nabízí upřímné umělcovy výpovědi s texty (až na dvě výjimky) od píseckého básníka Milana Prince. Ona úsporná forma klavírního doprovodu, s občasným saxofonem Michala Žáčka či decentními perkusemi, dává vyniknout Dragounově vypravěčskému stylu a již zmíněným hlubokým textům, jež nutí člověka k zamyšlení. Byť je hlavním tématem stárnutí a samota, v žádném případě nepůsobí na posluchače nijak depresivně. Album "Samota" je velmi intimní výpovědí, která v dnešní uspěchané době cílí posluchači přímo na srdce.

12. MC Gey - Rλp-Life

MC Gey - Rλp-Life
Hned zkraje - Geyova deska "Rλp-Life" má naprosto perfektní vizuál. Nostalgicky vzpomíná na legendární hru "Half-Life", která se zapsala do historie počítačových her. MC Gey si v roli Gordona Freemana nebere žádné servítky. Místo páčidla je vyzbrojen svými vtipnými, cynickými, sarkastickými, jízlivými a zraňujícími texty. Útočí na každého: "Nikomu nechci ublížit, stačí když chcípneš." Na "Rλp-Life" se MC Gey vypracoval, podařilo se mu vypiloval flow, takže jeho útočné rýmy teď bolí dvakrát tolik. Hudbu na albu má na svědomí Krudanze. Jeho beaty jsou spíš taková hiphopová klasika, která se však náramně hodí ke Geyově rapové dikci. A pozor, v každém tracku je ukryt alespoň jeden vtip na téma "Tvoje holka je tak tlustá, že..."! (Jaroslav Hrách)


11. Prago Union - Smrt žije

Prago Union - Smrt žije
Před poslechem nejnovější desky Prago Union "Smrt žije" je potřeba se smířit s několika věcmi. Předně s tou, že Kato prostě ty nový zuby mít nikdy nebude. Ze svého šišlání udělal manýru a vlastně i přednost, ze které si sám dělá srandu (slyš dva roky starou poctu Janu Husovi "Díky, mistře"). Pak je taky nutno přijmout fakt, že Prago Union budou vždycky reprezentovat old school hip hop plný živých nástrojů, najazzlých smyček a scratchů, nikdy neuslyšíte sterilně progresivní beaty. A pak je třeba se připravit na standardní spršku slovních hříček, díky kterým to všecko výše, co by se dalo brát za to špatný, budete brát za to dobrý. "Smrt žije" je tak vlastně nahrávka stejná jako všechno, co PU dosud vypustili. Se vším tím špatným stejně dobrá. (David Věžník)


zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 10-6 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy

NÁZORY
  • ???? (Daniel, 25.01.2017 10:25) Reagovat

    Nejlepší domácí desky? Tak proč do toho serete Slovensko? Ne vážně, můžete mi to prosím vysvětlit, proč? Jako Čecha mě to vcelku uráží. V takovém žebříčku to nemá co dělat.

    • Re: ???? (Honza Balušek, 25.01.2017 10:35) Reagovat

      Vzhledem k provázanosti české a slovenské scény máme žebříčky rozdělené na domácí (české a slovenské) a zahraniční, proto je ostatně máme nazvané domácí a ne české. Tak jsme se před lety rozhodli, tak to dodržujeme, a pokud vám to vadí, je to váš, ne náš problém.

      • Re: ???? (Václav Němec, 25.01.2017 14:34) Reagovat

        Přesně tak, společnou minulost nikdo neodpáře!

        • Re: ???? (Anonym, 25.01.2017 16:42) Reagovat

          S komoušema? To je fakt, jeden sedí na Hradě

    • Re: ???? (Anonym, 26.01.2017 18:46) Reagovat

      CZ a SK bylo je a bude vzdycky brano jako domaci.A nejen na hudebni scene,ale ve vsech oblastech nasich zivotu.
      Jestli Daniel nebude jeden z tech,co pri kazde prilezitosti na vsech moznych mistech vyrvava Cechy Cechum.Formulace predposledni vety tomu napovida.
      Jednou jsme v EU,tak bych do domaci tvorby zapocital celou Evropskou unii a ne jen VZ & SK

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Dukla - Už nás omrzelo zvučit dvakrát déle, než potom trvá samotný koncert (15.03.2024 08:00)
- Fotogalerie: Prago Union udělali z Café V lese pořádný Řáholec (08.12.2023 15:33)
- Prago Union, Rigor Mortiz, Řezník, Rest, Mutanti a Krotitelé Dechů ve čtvrtek zaútočí na Lucerna Music Bar (14.11.2023 11:43)
- Recenze: dné na albu "Basic Living" zachytil nevšední běžnost života (14.09.2023 10:00)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Prago Union to rozbalí v Ledárnách s Krotiteli Dechů. Přijde i Rigor Mortiz pokřtít "Pohřební Hlídku" (30.06.2023 09:37)
- Video: dné v klipu k "Basic Living" po svém nahlíží na všednost běhu dní (06.06.2023 11:05)
- dné na červen chystá své druhé album "Basic Living" (09.05.2023 17:56)
- Naživo: Progres 2 v Lucerna Music Baru aneb Toulky po hvězdách hudební galaxie (22.03.2023 12:57)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu