shop.musicserver.cz
Midi Lidi - Give Masterpiece A Chance!

Midi Lidi na "Give Masterpiece A Chance" uklízí bordýlek v duši poeticky a opět s nadhledem

Vydáno: 16.06.2016 10:34 v sekci Recenze - Ondřej Selner | foto: Johana Novotná

Midi Lidi patří mezi výrazné zjevy české alternativní hudby. O tom ostatně svědčí i hojně reflektovaný příchod v pořadí čtvrté nahrávky s všeříkajícím názvem "Give Masterpiece A Chance!" Šanci samozřejmě dostal. Kvituje ji?

8/10

Midi Lidi - Give Masterpiece A Chance!

Vydáno: 15.06.2016
Celkový čas: 61:01

Skladby: Tak už se zachraň!!, Koupaliště tajemné, Pokec s tátou, Volám, Rande s přírodou, Ten bonbón, Duch (feat. Pro Foro Interno), Lux (feat. Roman Holý), Žižla, Ohýnek, Prosím, kam?, Pojď ven!

Vydavatel: X Production

Pakliže je pro tvorbu Petra Marka něco bytostně charakteristického, je to schopnost neustálého nadhledu a sebeironie. Ty se táhnou jako pomyslná červená niť všemi jeho projekty - filmy, Muzikantem Králíčkem nebo hudebním duem s Monikou Midriakovou Monikino Kino. Názvem, klipy k singlům, obalem a rozhovory o desce dali Midi Lidi zřetelně najevo, že "Give Masterpiece A Chance" se sveze na stejné vlně. Nová nahrávka ale poodkrývá také polohu, která v tvorbě kapely na první pohled možná tak zřetelně viditelná není - zvláštní cit pro poetičnost.

Ta na sebe stáhne pozornost hned při prvním poslechu, jelikož se týká textů, které pod maskou primitivnosti a zdánlivé trapnosti ukrývají až překvapivé množství potenciálních významů ("Pokec s tátou", "Prosím, kam?", "Koupaliště tajemné"). Nekonečnému opakování frází z prvních dvou desek je definitivně konec, na "Give Masterpiece A Chance" se vypráví příběhy, případně připomínají vzpomínky z dovolené, sebebizarnější postřehy z mezilidské komunikace a jiné všednosti. Místy jsou dávkovány s melancholií, místy ironicky či satiricky, občas optimisticky, pokaždé však s pořádnou porcí nadhledu. Co si pak do textů vložíte, jestli vůbec něco, anebo je budete poslouchat jen jako sebekarikující hříčku a budete se u nich smát, je jen na vás. Obojí funguje výborně.

Nejlépe náplň skladeb popisuje info o albu na Soundcloudu: "Všechny písně na desce jsou o něčem." Trefněji to snad vystihnout ani nešlo! Příběhovou koncepcí písně připomínají hlavně sousední Monikino Kino, ale evokují například i Mňága & Žďorp či Tata Bojs. Právě druzí zmiňovaní jsou přítomni na albu i napřímo - a to v textově i konstrukčně asi vůbec nejzajímavější skladbě desky "Ten bonbón", kde recituje Mardoša. Jinak se tu zpívá na první pohled pitomé, na ten druhý dokonale groteskní: "Chceš už jít a nevíš, jak bys to moh' vysvětlit, máš strach žít, a tak tam stojíš u metly, teď sis všim', na stole poslední bonbón a ty máš vyrazit, chceš si vzít a nechceš vypadat jak parazit..." Mardoša není jediným hostem na desce, sólo v prvním singlu "Lux" má na svědomí Roman Holý (J.A.R. a Monkey Business).

Holého přítomnost tu není bezcílně, symbolizuje totiž další podstatnoý rys nového alba. Kupředu se na něm Midi Lidi neposunuli jen v oblasti textů, ale zejména hudebně. "Give Masterpiece A Chance" je zvukově daleko barevnější, plnější, celkově bohatší (třeba při úvodní "Tak už se zachraň" přichází na mysl právě J.A.R.), překvapivější (experimentální "Duch" nebo skvěle zběsilá, gradující "Žižla") a hlavně více než kdykoliv předtím vystavené na klasických nástrojích. Nejenže si tak cestu k posluchači najde snadněji než skrze čistě elektronické aranže, ale ještě k tomu působí mnohem civilněji a skutečněji.

I při všech těchto posunech a změnách se triu podařilo neztratit sympaticky absurdní a komickou tvář. Nezpronevěří se tak ani fanouškům skladeb z raného "Čekání na robota" (2007), ani pozdější "Operace 'Kindigo!'' (2011), neboť jsou to stále ty Midi Lidi, kteří se pohybují na hranici kýče, ale nespadají do něj. Tentokráte navíc mluví novým, mnohem rozpjatějším, avšak stále dobře srozumitelným poetickým jazykem.

"Give Masterpiece A Chance" byla šance, kterou Midi Lidi využili naplno, album totiž takovým masterpiecem je. A to i za hranicemi tvorby samotných Midi Lidí. Svým hořkosladkým optimismem a všudypřítomnou lehkostí má potenciál uklidit duševní bordýlek i těm nejzarytějším odpůrcům alternativy. Prostě proto, že je totálně osobitou zpovědí podívínských géniů / geniálních podivínů.

NÁZORY
  • !? (stýv, 16.06.2016 12:27) Reagovat

    Yazooooo ?

  • Díky za tyhle kluky. (hynekhynek, 16.06.2016 18:06) Reagovat

    Uklizeno,a dobře ne?
    Hezký den HH.

  • Pekny cteni (Blissfly, 17.06.2016 07:00) Reagovat

    Chvalim autora za tak ctive a pozitivne napsanou recenzi :)! Je kazdopadne dobre,ze deska neni jen ciste elektronicka.

  • Chujovina!... (Radek, 19.06.2016 00:26) Reagovat

    Chujovina!

  • Poprvé nic, po druhé dobrý a do třetice přeú... (Anonym, 21.06.2016 20:29) Reagovat

    Poprvé nic, po druhé dobrý a do třetice přeúžasný. Skvostná práce a pro milovníky Midi zase důvod navštívit jejich koncert. mc.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush U2 AC/DC Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu