shop.musicserver.cz
Adele - 25

Adele se na "25" vypořádává se starým já. To nynější je možná ještě lepší

Vydáno: 23.11.2015 06:51 v sekci Recenze - Daniel Košťál | foto: facebook interpreta

Hudební hurikán, hlas generace, žádaná umělkyně, ale přitom stále holka od vedle. I tak se dá definovat fenomén Adele. Britská interpretka po bezmála pěti letech navazuje na úspěch alba "21" a rozhodně to nemá lehké. S "25" se však nemá za co stydět.

9/10

Adele - 25

Vydáno: 20.11.2015
Celkový čas: 48:25

Skladby: Hello, Send My Love (To Your New Lover), I Miss You, When We Were Young, Remedy, Water Under The Bridge, River Lea, Love In The Dark, Million Years Ago, All I Ask, Sweetest Devotion

Vydavatel: Sony Music

Adele Adkins není na hudební scéně žádným nováčkem. Když se v roce 2008 v éteru prvně rozezněl její mocný vokál, nebylo pochyby, že se objevil talent. I přes relativně průměrné žebříčkové umístění některých singlů zůstává "19" se svými prodeji a oceněními vzorem úspěšného debutu. Našel by se ale jediný člověk, který by v té době dokázal předvídat jednadvacítku?

V roce 2011 totiž planety octly v magické konstelaci a daly nám druhé album Adele, "21". Deska samotná sice nepřinášela žádnou revoluci, ale stejně jako její název, i její odkaz tkví v číslech. Ta jsou závratná - "21" se s více než 30 miliony prodaných nosičů stala doposud největší hudební událostí tohoto století a od svého vydání, tedy již 247 týdnů, stále sedí v prodejních hitparádách. Zpěvačka si zkrátka nenechala moc místa na další posun. Podceňovat Adele se však nevyplácí.

Už pilotní singl počinu "Hello" opět trhal rekordy a nutno říct, že zaslouženě. Kromě toho, že se jedná o grandiózní dílo hudebně i vokálně, navazující na emoce podané v "Someone Like You", je comeback s textem "Hello, it's me…" prostě geniální. A dalších příležitostí k slzám je už tradičně na albu nemálo.

Dle vyjádření zpěvačky je "25" převážně o vyrovnávání se sama se sebou a ohlížení za chybami minulosti, což je nejvíce cítit z intimní akustické "Million Years Ago". Adele za doprovodu kytary a občasného "mmm" à la Madonnino "Frozen" spílá svým starým přátelům, kteří se na ni kvůli slávě dívají jinak. Smutnění skladby je navíc o to uvěřitelnější, vezme-li se v potaz, jak skromně a přístupně i dnes interpretka působí na veřejnosti.

Veselé nejsou však ani velkolepá "Love In The Dark", plná atmosférických smyčců a rozporuplných pocitů, nebo "All I Ask" z pera Bruna Marse, srdcervoucí klavírová balada pojednávající o nejistotě. Pokud jste si mysleli, že jste s hlasovými schopnostmi Adele seznámeni, posílá vám zpěvačka tuto skladbu se slovy "takhle silně jsem v životě nezpívala" a vytváří tak jeden z nejlepších momentů alba. Podobně je na tom i druhá představená "When We Were Young", která má předpoklady stát se další ze zpěvaččiných klasik. Jedinou její chybkou je, že dříve než samotná skladba byla představena její živá (a lepší) verze.

Stejně jako na předchozích albech se ale Adele i zde umí v jistém smyslu odvázat, ať už mluvíme o rytmickém refrénu "River Lea", jejíž kontrastující sloky nápadně připomínají "Fweaky" Miley Cyrus, nebo o popuštění sexuální fantazie v temnější "I Miss You". Největším experimentem desky je ale bezesporu hravá "Send My Love (To Your New Lover)", produkovaná Maxem Martinem, jíž zpěvačka nazývá svým "f*ck you songem". S nadsázkou by se dalo říct, že takhle nějak vypadá reggae v britském podání.

A protože velkou inspirací při psaní alba byl Adele i příchod prvorozeného potomka, najdeme zde skladby "Remedy" a "Sweetest Devotion". První zmíněná je, ač se zprvu nezdá, pozitivně naladěná klavírní balada, produkovaná Ryanem Tedderem z One Republic. Ten se bohužel zasekl v roce 2007, kdy bylo jeho "Apologize" ještě hitem, a tak píseň působí trochu vyčpěle. Naštěstí tak, jak "Remedy" desku roztíná v půli, stejně intenzivně ji líbezná "Sweetest Devotion" zaceluje a působivě uzavírá.

Po obrovském úspěchu její předchozí desky a početí potomka se současným partnerem se dalo pochybovat, zda Adele naváže na výhodu předchozího "21", kterou byla možnost vcítit se do dojemností skladeb motivovaných těžkým rozchodem. Větší omyl však vysloven být nemohl. Zpěvačka na nás opět vyzrála, a tak budete při poslechu alba, jehož se jen během prvního dne prodalo celosvětově přes milion kusů, mít opět pocit, že vám bylo šité na míru. Adele je totiž stále jen člověk a jak říká: "Chci jen mít opravdový život a skládat. Nikdo nechce poslouchat nahrávky od někoho, kdo ztratil spojení s realitou." A právě to dělá z "25" snad ještě příjemnější nahrávku pro večerní zamyšlení nebo vycházku podzimním deštěm.

NÁZORY
  • Pro mě 10/10 skvělý nástupce 21 (lucie, 23.11.2015 08:24) Reagovat

    Adele mě hodně mile potěšila nejenom tím, že album vyšlo v den mých narozenin, ale také proto, že za mě poslala do světa skvělého nástupce ''21''. Album sjíždím od prvního dne jeho koupení a nemohu se jeho poslechem nabažit. Za mě je tohle cd album roku ! Nejoblíbenější songy: Hello (ze kterého mě mrazí), When We Were Young, klavírem nasáklá Remedy, dále Sweetest Devotion,Love In The Dark, Water Under The Bridge a dech beroucí All I Ask. Vlastně je úplně NEJ celé !

    • Re: Pro mě 10/10 skvělý nástupce 21 (Petr, 23.11.2015 14:43) Reagovat

      Mně z Hello nemrazí. Mně jde na nervy neustálým hraním.

    • Re: Pro mě 10/10 skvělý nástupce 21 (Petr, 23.11.2015 21:05) Reagovat

      To jsem dopadl ještě dobrě. Jsem alespoň blb. Když má někto jiný názor, nemusíš mu sprostě nadávat.

    • Re: Pro mě 10/10 skvělý nástupce 21 (Zz, 25.11.2015 08:31) Reagovat

      No asi tak, Hello je super, pak možná ještě 1-2 písničky ujdou, jinak je to prostě nuuuda, nic zajímavého, nového, takových písniček jsou stovky, tisíce. Adele je sice skvělá zpěvačka, ale z tohoto alba si budete pamatovat tak 2 písničky. Podle mě nejvíce přeceňované album roku.

      • Re: Pro mě 10/10 skvělý nástupce 21 (Dan, 02.12.2015 16:45) Reagovat

        "Hello plus jedna až dvě písničky".... když jsem někdy na začátku roku 2012 poprvé poslouchal "Dvacetjedničku", měl jsem pocit, že půjčit mi to CD byla od kámoše provokace. Obecně se mi máloco líbí na první poslech, ale v tomto případě jsem byl přesvědčen, že už to nikdy nechci slyšet, extrém. Kromě známé "Someone Like You" jen "Set Fire to the Rain"... Dnes jem rád, že jsem si nakonec pustil znovu. A zase znovu.... A marně už bych teď hledal, která z těch písniček byla "ta strašná".

        Po prvním poslechu "25" - "Hello" úžasná, taky už měsíc známá. Ty ostatní skladby - pořád jsem čekal na další pecku. A ona nikde. Ale za těch cca deset dní.... myslím, že jsou to skvosty, které jen potřebují zase trošku víc času na zažití a zaslouží si velmi pozorný poslech...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Dua Lipa stále vládne českým rádiím, Miley Cyrus je mezi nejhranějšími už déle než rok (08.02.2024 16:00)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Dua Lipa převzala vládu v českých rádiích, Robin Zoot v albech přeskočil Viktora Sheena (26.01.2024 15:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Stále na "Planetě opic". Viktora Sheena nesesadila ani Taylor Swift, Ben Cristovao prorazil v rádiích (10.11.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu