shop.musicserver.cz
Children Of Bodom, Sylosis, Fléda, Brno, 27.10.2015

Příliš krátké a rutinní setnutí smrťákovou kosou

Vydáno: 28.10.2015 16:41 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Po několika letech se do Česka měla vrátit finská skvadra Children Of Bodom na samostatný plnohodnotný koncert. Alespoň tak tomu bylo na papíře. Reálně jsme se ale dočkali jen zkráceného festivalového setu a rutinního výkonu kapely, byť se skvělým playlistem a muzikantskou zručností profesionálů v oboru.

Live: Children Of Bodom

místo: Fléda, Brno
datum: 27. října 2015
setlist: I Hurt, Are You Dead Yet?, Bodom After Midnight, Morrigan, Halo Of Blood, Everytime I Die, Bodom Beach Terror, Hate Me!, Lake Bodom, I Worship Chaos, Angels Don't Kill, Sixpounder, Blooddrunk, Hate Crew Deathroll, Downfall, In Your Face

Children Of Bodom, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Finští Children Of Bodom se na přelomu tisíciletí spolu se svými švédskými kolegy In Flames a Soilwork postarali o renesanci severského metalu a svým melodickým death metalem stojícím na starých dobrých kořenech, ale zároveň směle hledícím do budoucna, vychovali celou jednu novou generaci fanoušků odkojenou na moderním evropském metalu.

Bohužel, právě partě kolem charismatického kytaristy a zpěváka Alexiho Laiha došla z celého triumvirátu tvůrčí invence nejdříve, a tak za poslední dobré a konzistentní album lze považovat desku "Are You Dead Yet" (2005), s přimhouřením očí ještě tak o tři roky později následující "Blooddrunk". Od té doby už radši tvorbu finských harsh metalistů téměř nesleduji, a na Flédu jsem se tak vydal hlavně na staré klasiky, očekávajíc naředěnost slabší novodobu tvorbou v poměru padesát na padesát. V tomhle ohledu jsme se sice dočkali velice příjemného překvapení, leč nepředbíhejme.

Celý, nesmírně krátký večer odstartovali o půl osmé britští Sylosis a během svých šibeničních pětadvaceti minut předvedli, co šlo. Čili technicky dobře vybavený thrash metal s progresivními výjezdy, prezentující hlavně zpěvák a kytarista Josh Middleton častým tappingem a trylkováním na hmatníku svého nástroje. Bohužel, kapele chybí větší hudební osobitost a charisma frontmana, jehož úloha schovaná za kytarou vyžaduje extrémně charismatickou osobnost, aby kapela zaujala i bez sólového zpěváka.

Children Of Bodom, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
V symbolickém čase 20:20 zaklekli za zvuků intra Children Of Bodom do startovacích bloků a naplněná Fléda se těšila i na pořadatelem slibovaný dvouhodinový maratón. Místo toho jsme se ale dočkali jen krátkého sprintu na sto metrů. Celá show působila stylem rychle odehrát a odejít, dát publiku přesně ty písničky, které chce, ty zahrát díky létům praxe s profesionální rutinérskou precizností a jet zase o dům dál. A to si vynikající vřelé publikum a skvělá atmosféra v klubu nezasloužili.

V rámci přípravy na koncert jsem si znovu pustil koncertní DVD kapely "Chaos Ridden Years - Stockholm Knockout Live", plné sólových vstupů bubeníka, klávesisty a Alexiho, stejně jako alko průpovídek posledně jmenovaného. Místo toho jsme ale byli svědky okleštěného programu, který kromě dvou tří povinných novinek odehrál nevyhnutelné klasiky, nezdržoval se programovými intermezzi a ani Alexi neměl zrovna ukecanou náladu. K publiku promluvil v delším bloku všehovšudy dvakrát. Jasně, z Laiha nikdy nepadala nějaká intelektuální moudra, a tak by jeden řekl, že víc hraní a míň žvanění bylo i ku prospěchu věci, na druhou stranu jsem čekal minimálně nějaký vtipný komentář na fanouška pod pódiem, který poměrně dlouho freneticky mával nad hlavou žlutou gumovou kačenkou, notoricky známou z dětského koupání :).

Children Of Bodom, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Kapela představila i nového rytmického kytaristu Anttiho Wirmana, bratra klávesisty Janneho Wirmana, který nahradil spoluzakladatele Roopeho Latvalu. Novic v sestavě mě nijak zvlášť nezaujal a starého kmeta Roopeho s výrazem indiánského stařešiny jsem naživo docela postrádal.

Abych to shrnul, Finové odehráli osmdesátiminutovou show s jedním přídavkem, jejíž setlist měl vynikající složení a gradaci, muzikantky bylo vše prvotřídní, ale celé to prostě skončilo v nejlepším, a klubem tak zavládl intenzivní pocit neukojenosti. Celá akce totiž trvala sotva dvě hodiny, což je setsakramentsky málo na to, aby se člověk vůbec dostal do té správné provozní teploty a naplno si užil řádný metalový rauš.

NÁZORY
  • No já bych až tak nesouhlasil. Z mého pohledu j... (Pavel, 28.10.2015 21:09) Reagovat

    No já bych až tak nesouhlasil. Z mého pohledu je stopáž koncertu tak akorát. Mám pocit, že před lety ve Folimance hráli ještě kratší dobu. K tomuto žánru to holt patří (co teprve HC kapely, co hrají 30-40 min :) ). Ano, i mně chyběla nějaká vtipná vsuvka - minimálně nějaká pop melodie na klávesy.. nicméně samotný výkon muzikantů a zvuk mě maximálně uspokojil. Dát dvě tři pecky navíc, asi bych se nezlobil, ale i tak cajk.. lepší než dramaturgie se třemi předkapelami,kdy hlavní hvězda večera nastoupí po 23 hod... Navíc předkapela na mě asi udělal větší dojem, než na recenzenta :-) (mám za to, že určitě nehráli 25 min, ale víc)

  • Za mě to tak nebylo, pokud jsi byl na nějakém z... (Lucie, 30.10.2015 22:07) Reagovat

    Za mě to tak nebylo, pokud jsi byl na nějakém z jejich posledních koncertů v ČR (sama jsem byla od roku 2012 na 4) tak tenhle byl jednoznačně nejlepší. Kapela si hraní užívala a na co by měli kecat, když přijeli hrát? :D Podle mě byla komunikace s publikem super, ne na jedničku, ale za 2+ jo.
    A mimochodem - Antti není nový kytarista. Jede s nimi tohle tour, protože CoB začnou hledat stálého člena kapely po novém roce - alespoň to víme z rozhovorů. Možná zůstane, možná ne... ale novým členem není.
    A podle toho, co říkali, si hraní skvěle užili a myslím, že tohle byl jeden z jejich nejpovedenějších koncertů v ČR za pár let...

  • Jeden z nejlepších koncertů (David, 06.11.2015 15:57) Reagovat

    Mám pocit, že spíš autor odflákl reportáž, než kapela koncert. Pro mě se jednalo o naprosto nejlepší koncert CoB, co jsem viděl. Skvělý zvuk, koncert hodinu a půl mě přijde akorát, skvělý setlist, skvělá atmosféra. Laiho nikdy moc nemluví. A Sylosis hráli minimálně 45 minut, autor asi přišel pozdě :)

  • Zcela jistě nejlepší COB, co jsem zažil. Taky ... (ov42, 06.11.2015 18:31) Reagovat

    Zcela jistě nejlepší COB, co jsem zažil. Taky bych si dokázal představit o něco delší setlist, tři songy navíc by je určitě nezabily, ale oni bohužel delší koncerty nějak nedávaj. Ale odehráli to s chutí a podle mě se při tom i bavili, zažil jsem je s daleko chladnějším výkonem na pódiu.

  • Sylosis byli super, bez chyb. Díky bohu ani jedna... (Kuba, 09.11.2015 13:40) Reagovat

    Sylosis byli super, bez chyb. Díky bohu ani jedna ze skupin moc nekecala. Na to jsou diskuzní kroužky... Hráli déle než 25minut. Children of Bodom byli skvělý, jen bych souhlasil, že mi tam chybělo víc humoru, ale hudebního ne slovního. (nějakej popík na klávesy atd..) . Bohužel ten Roope.. Mohli toho dát víc z nového alba, to je boží...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault podruhé: metalový babylon zakončený v plamenech (16.08.2023 15:48)
- Naživo: Soilwork se v Praze ukázali ve skvělé formě (27.02.2023 17:25)
- Palác Akropolis zboří deathmetalové veličiny Kataklysm a Soilwork (22.02.2023 13:17)
- Nové desky 6/2023 - od Paramore přes Rolling Stones po You Me At Six (14.02.2023 17:30)
- Brutal Assault láká na In Flames, ale i jistoty blacku a death metalu (27.11.2022 14:42)
- Naživo: In Flames se v Praze vrátili ke kořenům (18.11.2022 15:46)
- Švédská metalová čtveřice v čele s In Flames a At The Gates zahraje v Praze už tuto středu (13.11.2022 18:19)
- Recenze: Publikace "Masterpices 2019" přináší další porci toho nejlepšího z metalové grafiky (09.07.2022 09:00)
- Vychází "Masterpieces", kniha představující to nejlepší z metalové grafiky roku 2019 (20.03.2022 14:31)
- Video: Členové Killswitch Engage, Deftones, In Flames a Cave In oblékli "Hyperballad" od Björk do slušivého metalového kabátu (02.06.2021 16:43)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Karel Gott Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu