Mandrage jsou v retro klipu "Brouci" až příliš jednoduší

29.06.2015 16:14 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Mandrage představují po dvou letech nový singl a videoklip "Brouci". Vyjadřují na něm svoji náklonnost k retro stylu. Letos na jaře proběhlo akustické turné O(d) začátku, kde se leckdy až divadelním způsobem prezentovala historie kapely. A možná zde je k nalezení původ inspirace skladatele Pepy Bolana k tomuto singlu.

"Moc se mi líbí staré texty z padesátých a šedesátých let. Klasičtí textaři, kteří dokázali z jednoho pocitu nebo jedné sekundy v lidském životě udělat skvělý song. Miluju například texty Jiřího Suchého. Tam hledám inspiraci. Možná proto můžou 'Brouci' působit na někoho i jako retro," vysvětlil Bolan. Režisérem videoklipu se stal - jako už tradičně - Tomáš Kasal. "Mandrage se vždy snaží přijít s něčím novým. Nebojí se experimentovat, zkoušet nové věci. To se mi na spolupráci nejvíce líbí, vždy společně přemýšlíme, jak překvapit fanoušky. A hlavně je to skvělá banda, se kterou je radost natáčet," říká Kasal.

Písnička má v sobě hitový potenciál. Jak známo, jednoduchý hit nemůže obsahovat sáhodlouhé filosofování textaře se složitými slovními zápletkami. Zde to však Pepa Bolan s jednoduchostí až příliš přehnal a rýmy v refrénu Máš v hlavě brouky z májový louky působí, jako by byly vytaženy ze Slabikáře.

Videoklip působí jako kontrast k lehké písni hodně tmavě a černobíle a protiklady se ne vždy přitahují. Prsty v tom má i bubeník Matyáš Vorda: "Jsem vděčný, že mě Tomáš Kasal k sobě do střižny přizval. U tvorby scénáře jsme se chtěli vyhnout popisným příběhům vztahujícím se k textu a raději se zaměřili na navození atmosféry s využitím minima prvků. Jako hlavní prvek a téma klipu jsme si vybrali zrcadla, odrazy, třpyt, avšak jako protiklad je celý klip černobílý a velmi tmavý. Právě práce se stíny, lesk a zrcadlový efekt by měly navodit atmosféru další desky."

Chystané album by mělo vyjít letos na podzim.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY