shop.musicserver.cz
Mumford & Sons - Wilder Mind

Mumford & Sons si na "Wilder Mind" zahrávají s ohněm. A už se i popálili

Vydáno: 02.06.2015 08:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Taková mánie tady dlouho nebyla. Mumford & Sons na přelomu dekády vyletěli díky debutu "Sigh No More" i dvojce "Babel" neuvěřitelně vysoko a i navzdory vytrvalé ignoraci ze strany českých posluchačů prodali milióny výlisků a sesbírali řadu cen, včetně dvou Grammy. Jak na to naváže novinka "Wilder Mind"?

6/10

Mumford & Sons - Wilder Mind

Vydáno: 4.5.2015
Celkový čas: 47:35

Skladby: Tompkins Square Park, Believe, The Wolf, Wilder Mind, Just Smoke, Monster, Snake Eyes, Broad-Shouldered Beasts, Cold Arms, Ditmas, Only Love, Hot Gates

Vydavatel: Universal

Úvodem je třeba dodat, že navzdory komerčnímu úspěchu ale Mumford & Sons nikdy neměli kdovíjak nadšené recenze. A ani "Wilder Mind" na tom není jinak. Proměnil se alespoň zvuk, se kterým na novince přicházejí. Vůbec poprvé se kapela oprostila od banja, zdvojené basy a kopáku umístěného pod frontmanovým mikrofonem, vytáhla si z koutku úst přežvýkané stéblo trávy, a jak obal napovídá, z přírody se vydala do nočního velkoměsta.

Posluchači zvyklí na vzdušné country a lehkost folku se tak tentokrát musí smířit s tím, že z obdivovatelů Foo Fighters, Alabama Shakes i Kanye Westa je rocková kapela. Verva, s jakou hrají, jim sice zůstala, a tak se špatných koncertů bát nemusíme, veškerá vášeň už ale směřuje do elektrických kytar, plnohodnotných bicích a v omezené míře i do synťáků a piána.

Problém však netkví ve změně zvuku. Naopak - za odvahu dále se vyvíjet si formace rozhodně zaslouží plusové body. Potíž je v tom, že stejně jako řada jiných experimentujících kolegů (namátkou třeba elektronický Lauri z The Rasmus, rocker Lil Wayne nebo rastaman Snoop Dogg) potvrdili, že v novém žánru nejsou doma a že se kolegům v jejich novém působišti ani zdaleka nevyrovnají. Chybí nápady, variabilní aranže, pestřejší výrazový rejstřík i silné melodie.

Marcus Mumford a spol. na novince nabízejí dvanáct písniček. A všechny jsou více či méně postavené na tomtéž principu - pomalý, až těžkopádný začátek a velká gradace v závěru. To není zrovna neotřelý přístup. A jelikož stále posloucháte téměř totéž, zdá se osmačtyřicet minut celkové stopáže alba až přespříliš.

Povedené a vyčnívající kousky tam však přesto najdete. Naléhavé singly "Believe" a "The Wolf" se zcela jistě stanou pevnou součástí koncertních setlistů a za pozornost určitě stojí i klidnější titulní skladba nebo na perkusích postavená "Just Smoke". Stejně tak lze zatleskat i melancholické písni "Monster", která hrátkami se steel kytarou připomene bluesovější tvář Kings Of Leon.

Textově se však jedná jen o jakýsi derivát "Ghost Stories" od Coldplay. Pravda, rozchodové téma je sice vděčné, ale pokud se dokolečka jedná jen o vzájemné obviňování, depresi a sentiment, z nějž se kapela otřepe až v závěrečné "Hot Gates", kde si konečně přizná, že je třeba jít dál, nelze je za to chválit stejně jako jejich slavnější kolegy, kteří tuto oblast dokázali okouzlujícím způsobem zmapovat od začátku do konce.

Vypíchnout z desky konkrétní klady nebo zápory je vůbec docela problém. Je to totiž přesně to album, které není tak špatné, aby si zasloužilo pranýřování, ale zároveň na něm není mnoho věcí, které by se daly chválit. Všechno je prostě takové... normální. Obyčejné. Nevyčnívající.

A tak je třeba si úplně otevřeně položit otázku, zda byste jej poslouchali, kdyby se na něm neskvěl nápis Mumford & Sons - té velké zahraniční kapely, která vyprodává stadiony, ale někoho úplně jiného, širšímu publiku neznámého. A pak si také přiznat, že důvodů, proč se k němu vracet, opravdu není mnoho. Ono totiž vážně nevadí, že "Wilder Mind" je rocková deska. Vadí, že to není skvělá rocková deska.

  • Ta ignorace českého publika se projevila zejmén... (Anonym, 02.06.2015 12:33) Reagovat

    Ta ignorace českého publika se projevila zejména přesunem koncertu z Lucerna Music Baru do beznadějně vyprodaného velkého sálu Lucerny .

  • d (Martin, 02.06.2015 14:18) Reagovat

    Mánia kvôli ničomu.Jej posledný album má u kritikov najhoršie recenzie.

    www.anydecentmusic.com/?p=3

  • hehe (ok, 03.06.2015 08:28) Reagovat

    zdvojená basa... patrně v originále "double bass", tj. kontrabas

  • Skvělá práce (Vláďa, 11.06.2015 17:27) Reagovat

    Nic proti hodnocení a tak, ale ta deska je výborná. Alespoň na první poslech. Po delším zkoumání působí trochu jednotvárně, ale i tak si myslím dobrá práce. :)

  • Vývoj téhle kapely je ohromující, Marcus Mumfo... (minie, 24.08.2015 09:27) Reagovat

    Vývoj téhle kapely je ohromující, Marcus Mumford je talentovaný hudebník a na desce jsou hodně silné momenty, viděla jsem je naživo a rozhodně nemyslím že by někoho kopírovali, jdou vlastní cestou a úspěch mají navzdory všem recenzím...jen tak dál :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ghost - Mary On A Cross / The Future Is A Foreign Land 8/10
Video: Ghost představili rovnou dva animované klipy k písním "Mary On A Cross" a "The Future Is A Foreign Land" Od časově limitované premiéry koncertního filmu Ghost "Rite Here Rite Now" uplynul zhruba měsíc. Snímek se nyní přesunul na placenou streamovací platformu VEEPS, nicméně nebyl by to mastermind celého maskovaného projektu Tobias Forge,... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Kill the Dandies! - Weird In A Weird Way 7/10
Recenze: Kill the Dandies! se na "Weird In A Weird Way" vznášejí na psychedelických vlnách Kill the Dandies! ušli dlouhou cestu od garážového rocku až ke svébytné psychedelii. S tou ostatně koketovali mnohem dříve, než vyrostla nová generace mladších kapel, které jsou v tomhle žánru - a retro přístupu - až po uši.... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 10:00 v sekci Recenze
Open'er festival, Den čtvrtý, Letiště Gdynia-Kosakowo, Polsko, 6.7.2024
Naživo: Závěr Open'er festivalu měli na starosti Hozier, Skrillex a Charli XCX Ani ve svém čtvrtém a posledním dni polský monstrfestival Open'er nepolevoval a více než 130 tisíc fanoušků zahrnul muzikou pestrého spektra. Na čtyřech pódiích se vedle hvězd tamní scény předvedly další velké taháky... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 19:00 v sekci Naživo
Wolfmother, Lucerna Music Bar, Praha, 24.7.2024
Naživo: Wolfmother už hrají jen z podstaty. Sice stále skvěle, v Praze ale ukázali, že jako celek stagnují Horko, pot a řízná muzika. Tak vypadal koncert australské skupiny Wolfmother, která se do České republiky vrátila poprvé od roku 2016. Tehdy u nás propagovala album "Victorious", s nímž chytila pomyslný druhý dech. Nyní má na kontě... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 12:00 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 29. týden 2024
Eminem si podrobil český albový žebříček, Benson Boone ovládl rádia Půl roku po masivním úspěchu (nejen) u českých posluchačů se Benson Boone s hitem "Beautiful Things" probojoval na nejvyšší pozici i v tuzemském rádiovém žebříčku. Albové pořadí opanoval Eminem, který s novinkou "The Death Of... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Tom Morello si v první den Open'eru zahrál s Måneskin a zapařil s Foo Fighters (14.07.2024 08:00)
- Video: Coldplay ve "feelslikeimfallinginlove" nešetřili euforií (07.07.2024 16:21)
- Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo! (24.06.2024 09:00)
- Coldplay ohlásili novou desku "Moon Music". Vyjde na podzim (17.06.2024 19:02)
- Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina (15.05.2024 13:36)
- Video: Kings Of Leon si video k "Nothing To Do" natočili sami. A navíc na jeden zátah (04.05.2024 14:48)
- Audio: Kings Of Leon si v úzkostlivé "Split Screen" pokládají otázky smyslu života (04.04.2024 13:39)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)

ALBUM TÝDNE 30/2024

The Warning
Keep Me Fed

Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové zastávce v pražském MeetFactory představila své čtvrté album "Keep Me Fed".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Joefov, Jaroměř)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Adele Taylor Swift Mirai Queen Lenny Kravitz Dua Lipa Sam Smith mp3.com Kabát Madonna Lucie Vondráčková 2H+ Katy Perry Benson Boone Miley Cyrus Eminem
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe