shop.musicserver.cz
Jungle, Lucerna Music Bar, Praha, 23.3.2015

Jungle roztančili i hipstery. Jejich první pražský koncert byl hlavně pestrý

Vydáno: 24.03.2015 18:37 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

Britští Jungle mají za sebou skvělý rok. Nominaci jim přiřkli kritici stojící za nováčkovskou anketou BBC Sound Of 2014 a ani ti od vyhlášené Mercury Prize neprošli kolem jen tak bez povšimnutí. Stejnojmenný debut ale podobně nadchl i posluchače. Zbývalo tedy odpovědět na hlavní otázku: Obstojí i naživo?

Live: Jungle

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 23. března 2015
setlist: Platoon, Julia, Crumbler, The Heat, Smoking Pixels, Accelerate, Lemonade Lake, Son Of A Gun, Lucky I Got What I Want, Drops, Busy Earnin', Time
Fotogalerie

Jungle, Lucerna Music Bar, Praha, 23.3.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Formaci Jungle je, jak už její název napovídá, těžké zařadit do škatulek. Sedmero muzikantů, z nichž nejdůležitější je dvojice producentů, multiinstrumentalistů a zpěváků Josh Lloyd-Watson a Tom McFarland (alias J a T) do své hudby pumpuje vlivy prakticky odkudkoliv. Soul, funk, elektronika, indie, r’n’b, špetka hip hopu... Stačí si jen vybrat. Ale ač by se mohlo zdát, že Jungle tvoří svébytný a originální zvuk, není to tak. Tu najdete podobnost s Alt-J, onde se objeví odkazy na stále respektovanější THEESatisfaction a místy si vzpomenete i na OutKast nebo poslední desku Daft Punk. Starším čtenářům se při poslechu jejich hudby jistě vybaví i Earth, Wind & Fire, George Clinton nebo dokonce Bee Gees.

Zdrojů k čerpání inspirace je zkrátka mnoho, a byť to pro většinu čitatelů asi bude na první pohled podivné přirovnání, zážitek z jejich živého vystoupení se asi nejvíce blíží tomu, který si odnesete z koncertu Rudimental. Ti se sice věnují spíše rádiově snesitelnému drum’n’bassu než funku, ale stejně jako v jejich případě, i u Jungle platí, že jejich hudba je v živém podání mnohem bohatší než z CD a dostatek muzikantů i živých nástrojů jí dává mnohem organičtější charakter.

I proto nebylo překvapením, že jakmile se sedmero hudebníků čtyři minuty před půl desátou konečně vynořilo ze zákulisí a do skvěle nazvučeného a téměř vyprodaného Lucerna Music Baru spustilo první kousek "Platoon", dav přihlížejících se v bocích rozhoupal prakticky okamžitě.

Jungle, Lucerna Music Bar, Praha, 23.3.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Před blikajícím a barvy měnícím nápisem s logem kapely byste si coby muzikant připadali jako v hračkářství. Skupina se kromě tradičních propriet, jako jsou kytara, basa nebo bicí, hodně soustředila také na perkuse a postavy ústřední dvojice frontmanů byly schované za klávesami a řadou elektronických krabiček. K tomu si přičtěte rumba koule, tamburínu, zvonkohru z lahví Coca-Coly a spoustu dalších drobných serepetiček a máte zhruba představu, o co všechno byste na drobném jevišti zakopli. Žádný div, že se nikdo z účinkujících nevzdaloval od svého nástroje, a nepočítáme-li snahu o mexickou vlnu a pár zdvořilostních frází o tom, že u nás Jungle ještě nehráli, nějakou zvláštní komunikaci typu high five s diváky muzikanti raději nepěstovali.

To však neznamená, že by šlo o špatný koncert. Jungle v Praze odehráli kompletní první desku a byla to právě rudě nasvícená "The Heat", která se postarala o pořádné rozdrcení ledů a první nenásilnou výzvu k tanci. Obdivovatelé Damona Albarna a Arcade Fire sice takto energických písní nemají mnoho, ale kdykoliv se sálem některá z nich rozezněla, nestačili jste se divit, jak všichni ti hipsteři s plnovousy náhle dokážou kroutit zadkem.

Jungle, Lucerna Music Bar, Praha, 23.3.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Tribálně znějící, skoro až šamanské perkuse se ve spolupráci se sjednocenými falzety kvarteta zpěváků staraly o vynikající zábavu. Ať už klubem duněla funky hymna "Lucky I Got What I Want" nebo přemýšlivější "Accelerate", člověka to, samozřejmě kromě tance samotného, nutilo i k přemýšlení, jak je možné, že po nich nesáhl některý z našich velkých festivalů. Jak publikum Colours of Ostrava, tak třeba to na Rock for People by je za takhle zábavnou show vynášelo do nebes.

Závěrečné minuty sotva hodinového koncertu patřily singlům "Time" a hlavně jejich vůbec nejpovedenějšímu kousku "Busy Earnin'", který dobře znají jak hráči FIFA 15, tak fanoušci oceňovaných závodů Forza Horizon 2. Hlavně ji však bylo slyšet také ve slibně se rozjíždějící adventuře Tales From The Borderlands od Telltale Games, v níž obstarává roli titulní skladby. Těžko soudit, kolik z přítomných znalo Jungle právě díky těmto hrám, ale o tom, že se "Busy Earnin'" dočkala největšího ohlasu z celého večera, nebylo žádných pochyb.

Jungle, Lucerna Music Bar, Praha, 23.3.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Jungle v Lucerna Music Baru potvrdili, že naživo bez problému obstojí, a pořádající agentuře Fource Entertainment patří velký dík za to, že je k nám dovezla ještě v době, kdy je jejich euforická hudba ve světě žádaná. Zvláště potěšující bylo i zjištění, že ačkoliv soul a funk dlouhodobě nepatří k žánrům, které by v našich končinách patřily k nejnavštěvovanějším, v poslední době se jim i díky jejich momentální renesanci daří natolik, že v Lucerna Music Baru nebylo k hnutí. Proto nezbývá než si položit jedinou logickou otázku: Na koho se můžeme těšit příště?


NÁZORY
  • Byl jsem tam (ragehadr, 25.03.2015 01:14) Reagovat

    A nedalo se to poslouchat

  • Ragehroudo, vy jenom kritizujete a nic neni pro vas dobre (pipinka, 25.03.2015 09:16) Reagovat

    Smutny je to pohled kolem sebe! Vzpamatujte

  • vi (pipinka, která neni tamtma pipinka original, 25.03.2015 11:40) Reagovat

    si mslít, že jste nějaký vtipňí regahrda a kradící pipinka mojí pipinku?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rudimental míří na Let It Roll 2024 (17.01.2024 13:33)
- Nové desky 32/2023 - od Liama Gallaghera přes The Hives po Suzi Quatro s KT Tunstall (16.08.2023 22:00)
- Recenze: Gorillaz na albu "Cracker Island" zakládají nový kult (01.03.2023 10:00)
- Video: Daft Punk se podělili o čtvrt století starý záznam vystoupení. Tehdy ještě nenosili robotí helmy (05.01.2023 12:53)
- Video: Damon Albarn truchlí nad úmrtím Terryho Halla předělávkou písně "Friday Night, Saturday Morning" od The Specials (01.01.2023 09:28)
- Naživo: Justin Bieber byl ve třetím dni Szigetu tragický, na koncertě Jungle šlo o život a Lenny zabodovala (13.08.2022 18:20)
- Fotogalerie: Druhý a třetí den Szigetu zachycené objektivem fotoaparátu (13.08.2022 14:44)
- Prague Summer Festival začátkem června nabídne hvězdy Rise Against, alt-J a The Offspring (24.05.2022 11:26)
- Video: Arcade Fire si píseň "As It Was" Harryho Stylese doslova přivlastnili (17.05.2022 09:54)
- Nové desky 18/2022 - od Halestorm přes Sigrid po Arcade Fire (10.05.2022 17:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu