shop.musicserver.cz
Red Bull Music Academy Bass Camp, Elektra, Praha, 12-15.2.2015

Po roce s energeťákem v ruce

Vydáno: 19.02.2015 13:54 v sekci Naživo - Tereza Vavroušková | foto: Daniel Vojtěch

Red Bull Music Academy Bass Camp po roce posbíral další mladé talenty z českého a slovenského kraje, kteří tak spolu strávili víkend v nahrávacích studiích, na workshopech i živých vystoupení. Na večerních akcích na Jatkách 78 a v MeetFactory spolu s nimi vystoupili i jejich lektoři Thundercat či Never Sol.

Red Bull Music Academy 2015
© Daniel Vojtěch
První ročník Red Bull Music Academy Bass Campu se konal loni v Bratislavě a zvedl takovou vlnu nadšení, že letos musel proběhnout znova. A to rovnou ve větším prostoru, s více studii a s koncerty ve dvou městech. Zatímco v Praze měli účastníci základnu pro studiová nahrávání a workshopy s lektory, koncerty v rámci RBMA Club Nights se konaly zároveň i v Bratislavě.

Podstatou RBMA Bass Campu je spojování rozličných muzikantů a žánrů. Letos se akce zúčastnilo patnáct mladých talentů z Česka a Slovenska, kteří byli předvybráni porotou skládající ze z hudebníků, bývalých participantů akademie a lidí z branže. Do finále se dostali WZ, Troniq, Subject Lost, Whithe, EGA, Petijee, Esli (The High Corporation), GLGN (Gergaz label), Rezeň (Walter Schnitzelsson), Kenny Rough, Grizzly, Esso, Troniq, Katarzia, Keosz a Jan Kratochvíl z DVA, poslední jmenovaný se ale nakonec z osobních důvodů nemohl zúčastnit.

Live: Red Bull Music Academy Bass Camp

místo: Elektra, Praha
datum: 12-15. února .2015

Red Bull Music Academy 2015
© Daniel Vojtěch
Fakt, že celá akce je výmyslem energetického nápoje, oceníte ve chvíli, kdy celý den makáte ve studiu, posloucháte přednášky lektorů, večer máte vystoupení, do toho do ranních hodin podporujete své kolegy na stagi a vzápětí máte zase celý den fungovat. Komplex studií a přednáškových sálů je tedy před polednem spíše městem důchů a začíná se pracovat až po nastartování základních životních funkcí. Zpěvačka Katarzia se tak v sobotu v časných hodinách (míněno v deset) marně dobývala do budovy, jelikož vzápětí zjistila, že půlka Academy je ještě na mejdanu a druhá půlka ho vyspává.

Na pražský bass camp se přijel podívat i jeden ze zakladatelů celosvětové RBMA Wulf Gaebele, který se účastnil i historicky první světové akademie. Při dotazu, jaké to tehdy bylo, se jen usmál se slovy: "No, to byla devadesátá léta. A říká se, ze pokud si pamatuješ devadesátky, tak jsi je neprožil (smích). Ale tehdy jsem se akademie účastnil jako DJ, přijel jsem stopem, spal jsem u kamaráda na gauči. Poté jsem ji začal oragnizovat a změnila mi život. Kromě toho, že jsem mezi účastníky poznal svou ženu, tu každý rok potkávám ty nejtalentovanější mladé muzikanty z celého světa."

O Red Bull Music Academy s culture managerem Robem Brieškou: Erykah Badu je náš sen!

Kolik lidí se na organizaci RBMA podílí?

Náš tým tvoří osm lidí a jsme rozdělení do dvou částí. Jedna část se stará o účastníky tady v Elektře, druhá část má na starost club nights, které letos probíhají v Praze a Bratislavě zároveň. Celý projekt jsme začli připravovat v půlce listopadu, v první řadě jsme museli zajistit booking interpretů a venues. Nejsložitější byl výběr hostů, měli jsme wishlist se třiceti jmény a ze všech nám vyšel jen jeden. Lokální bass campy se tento rok se konají v šesti krajích, například v Montrealu, Amsterdamu, Dubaji, San Franciscu. Jsme pyšní na to, že tu máme tolik mladých talentů, že se to vyplatí dělat i u nás. Jsme rádi, že můžeme přinést esenci tak velkého projektu do našich geografických šířek.

Jaký je rozdíl mezi lokální a velkou RBMA? Jak probíhá výběr participantů?

Co se týká československé akademie, udělal se shortlist čytřiceti kandidátů na základě aktivity muzikantů na scéně, který jsme poslali do německé centrály. Z toho nám schválili šestnáct finalistů. Vybírali je i exparticipanti velké akademie a bass campu v Bratislavě, jako třeba Never Sol, Vec nebo Mike Trafik. Na globální akademii je výběrový proces je jiný, tam si podávají muzikanti přihlášky sami. Následně se vyberou dvě skupiny po třiceti participantech, kteří se zúčastní annual academy. Nicméně včera tu byli lidé zcentrály z Německa a říkali, že když vstoupili do této budovy, tak se cítili jako na velké akademii. I co se týče vybavení studií, máme tu stejný setup, jaký se používá na annual academy, která se konala loni Tokiu a letos v Paříži. Takže participanti mají opravdu možnost pracovat s tím, co jim nejlepší technika nabízí. Jsou tu samplery, klaviatury, drum machines, celkem osm těžkých casů.

Pomůže nějak účastníkům do přihášky, když se zúčastní lokální akademie?

Jsou to dvě odddělené věci, nemá to na to vliv. Pomůže jim to ale tím, že si posunou svoje hranice a kariérně a hudebně je to posune úplně jinam.

Jako zázemí pro studia a přednáškové sály jste vybrali holešovickou Elektru, měli jste i jiné tipy?

Uvažovali o Nákladovém nádraží Žižkov s tím, že studia by byla ve vagónech.. Nakonec jsme od toho upustili, jelikož vagóny by se musely vytápět a při nahrávání by to rušilo zvuk.

V New Yorku byla lektorkou například Erykah Badu, měli jste ambice sem dostat i tak velké jméno?

Jak jsem říkal, z třiceti lidí nám vyšel jeden artist, komunikace s agenty je dost těžká a často se požadavek k interpretům ani nedostane. Není to jen otázka budgetu, ale ne každý interpret je stavěný k tomu, aby podporoval mladé lidi, aby dokázal sedět na tomhle gauči a hodinu o něčem vykládat, předat svou vědomost dál a následně večer odehrát koncert. Takže tím se ten seznam dost zredukuje. Ale Erykah Badu je samozřejmě je náš sen.

Worskhopy

Red Bull Music Academy 2015 Thundercat
© facebook interpreta
Důležitou součástí víkendové akademie je série workshopů. První den se jich ujal rakouský producent Dorian Concept z Ninja Tune a americký basista, skladatel a zpěvák Thundercat, který je známý především díky spolupráci s Erykou Badu, Flying Lotus či Suicidal Tendencies. Nejprve hovořil o svých hudebních začátcích,"Na basu hraji od čtyř let. Hrával jsem se Snoop Doggem, který si všímal, jak hraju, ale nejvíc mě naučila Erykah. Ukázala mi, co to znamená být umělcem a jak nestálé prostředí to je. Jeden den vás zbožňují, druhý den o vás neví." i o tom, jaké je to hrát s trash metalovou kapelou: "Do Suicidal Tendencies jsem se dostal díky bráchovi. Sháněli tehdy basáka a on mě doporučil. Měl jsem sice dobrou techniku, ale musel jsem se naučit běhat po pódiu, dělat stage diving a tak, což je fyzicky dost náročné (smích)." Následně pustil ukázku ze své loňské spolupráce s Kendrickem Lamarem a na dotaz, jak zvládá přecházet mezi tak rozličnými styly jako je trash metal a a jazz, se smíchem odpověděl, že o tom hodně vypovídá právě song od Suicidal Tendencies snázvem "War Inside My Head".

Večer zahráli v prostoru holešovických Jatek 78 Thundercat, Dorian Concept, Never Sol či Katarzia a po bujarém večírku následoval workshop dalších pozvaných hostů, DJské dvojky Tiger & Woods, jejichž tvorba je označována za "intelligent dance music". Zaměřili se převážně na probémy s používáním samplů a autorskými právy. Oba DJové začínali s bootlegy a právě to bylo důvodem, proč dodnes používají umělecká jména, jelikož se nechtěli "propálit". Podotkli, že pokud producenti používají samply bez souhlasu jejich majitele, většinou se na to nepříjde, pokud prodávají málo alb, ale hrozí, že pokud se stanou slavnými a začnou prodávat tisíce desek, může se na to přijít i deset let nazpátky, což se ostatně stalo třeba Mobymu.

Red Bull Music Academy 2015
© Daniel Vojtěch
Z domácích hostů přijali pozvání na workshopy Never Sol, loňská účastnice světové akademie v Tokiu a Zdeněk Pelc, majitel loděnické továrny GZ Media, který účastníky na oplátku pozval na prohlídku do lisovny vinylů. Never Sol účastníky povzbudila, aby rozhodně podali přihlášku na velkou akademii, která se letos koná v Paříži a podotkla, že díky propletenosti žánrů v Tokiu začala poslouchat třeba techno. Zděněk Pelc popisoval aktuální rozvoj vinylového businessu, ačkoliv byly doby, kdy to v Loděnici málem zabalili. V současnosti se většina produkce vyváží na západ a dokonce uvažují o rozšíření do Číny, k tomu si založili vlastní polygrafické studio a tisk krabic na desky rozšířili i na ostatní produkty, například vyrábí obaly pro Black Label whisky či ozdobné krabice pro Ikeu. Majitel továrny vyprávěl, že se zákazníkům snaží maximálně vyhovět a plní tak občas i nestandardní požadavky:"Poslední přání jednoho amerického rockera bylo zalisovat svůj popel do desek. A když jsme tak přisypávali ten popel do směsi na vinyly, říkal jsem si, jestli zákazníkům nevycházíme vstříc přece jen až příliš...". Zároveň zodpověděl, že je těžké nastavit etickou hranici při přijímání zakázek, jelikož vydávají tituly v tolika jazycích, že není v lidských silách kontrolovat, zda "například norové nezpívají o tom, že máme muslimům upéct řízky."

Hot tipy RBMA Terezy Vavrouškové

Esli

Kdo to je: Esli je zpěvačka a rapperka skupiny High Corporation. K hip hopu se dostala přes jazz a základy našlav gospelu a barokních chorálech.

Čím nás zaujala: Esli s kapelou předskakovala na pražském koncertě Selah Sue a evidentně od ní chytla "Crazy Vibes"!

Troniq

Kdo to je: Český producent Martin Kuška. Ve své tvorbě používá dva rozšířené softwary, midi controller a klaviatury. Poslechněte si ukázku, kterou složili se Subject Lost během víkendu.

Čím nás zaujal: Svým absolutním nadšením v práci ve studiu. Pravděpodobně tam sedí doteď.

Ega

Kdo to je: Slovenský producent, jako digitální umělec působí v seskupení MOIRÉ.

Čím nás zaujal: Popisem toho, jak u něj probíhaly studio sessions: " Seděl jsem jak autista ve studiu a najednou slyším v hlavě takovou super melodi. A po chvíli zjistím, že to nehraje v mojí hlavě, ale od chalanů vedle ze studia. Tak bylo jasný, že s klukama musím dát něco dohromady."

Katarzia

Kdo to je: Slovenská zpěvačka, která si sama skládá písně a má na kontě dvě nominace na Radio_Head Awards.

Čím nás zaujala: Netradičním frázováním a originálními texty.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Katarzia v Praze rozdávala lásku a pochopení (25.01.2024 07:59)
- Recenze: Katarzia s albem "Šťastné dieťa" předkládá své dosud nejintimnější dílo (04.12.2023 00:00)
- Video: Katarzia říká "Dosť" nefungujícím vztahům (06.11.2023 12:12)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Rozhovory: Katarzia - Vždy budem skúšať niečo inak a niečo iné ako to, čo bolo posledné (09.10.2023 19:00)
- Video: Vladimir 518 natočil s Katarzií singl "Vidim to, jako by to bylo včera" ke sci-fi filmu "Bod obnovy" (17.09.2023 08:00)
- Katarzia se na nové desce "Šťastné dieťa" bude vracet ke kořenům. Možná pod ně (06.07.2023 13:11)
- Video: Pro Matúše a Juraje. Katarzia, TEZA, Jan Cina a další bojují klipem "Propojený" proti queerfobii (17.06.2023 16:28)
- Katarzia chystá desku "Šťastné dieťa". O pomoc s vydáním prosí fanoušky (12.06.2023 16:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu