Biorchestr s "Io" kolonizuje vesmír

08.01.2015 12:59 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

S každou další nahrávkou přináší Biorchestr něco navíc. "Papučka" obsahovala skutečnou papučku, "Umakartové" deskovou hru a k "Io" jste si mohli koupit pozemek na měsíci. A přitom by to vůbec nebylo třeba, hudba brněnských alternativních folkařů totiž zaujme i sama o sobě. Třeba pokud máte rádi Květy či Zrní.
8/10

Biorchestr - Io

Skladby: Železný muž, Stoletý mráz, Koko, Nula, Auta, Maria, Magrittova dýmka, Internetopýr, Utopenec, Ach, Relax
Vydáno: 24.10.2014
Celkový čas: 39:26
Vydavatel: Polí5
"Io" je čtvrtý největší měsíc sluneční soustavy. Měsíc Jupitera. Nejvnitřnější měsíc objevený Galileem. A také (vlastně) čtvrtá deska písničkářů z Biorchestru. Kapely Aleše Pilgra (též Květy nebo Ty syčáci) a jeho manželky Jany. Tentokrát rozšířené ještě o cellistu a kontrabasistu Tomáše Jeníčka, prakticky dlouholetého spolupracovníka orchestru.

Už na předchozích "Umakartech" muzikanti odkryli svou hravost. Rozšířená verze toho alba byla doplněná o stolní hru, která spolu s poslechem desky otevírala nové dimenze hudbě jako takové. Šlo o cédéčko s přesahem. I tentokrát byl k albu připraven hravý doplněk. Všichni, co si desku koupili, k ní do zimního slunovratu dostali i parcelu na měsíci, po němž se album jmenuje.

Biorchestr hraje ten folk, který není spojený s jehličím, očouzeným hliníkovým ešusem a popsaným cancákem. Je to folk spojený s alternativou, třeba jaký dělají popovější Květy. Písně nepostrádají silné melodie ani hezkou a milou práci s jazykem ("Zdá se mi, že všechno se mi zdá" nebo "Nepokoj v pokoji tiká").

Měsíční svět z vesmírného okolí Jupitera je samá sopka, existují na něm fluktuační pohoří, kde nikdy nevíte, na čem jste a kam jdete. Tato nálada se dostala i do celkové poetiky kapely, což ilustrují třeba skladby "Koko" ("čím víc slov zná, tím míň jim rozumí") nebo "Nula" ("nuly se mění v řetěz a lidi poutá mezi sebou, lidi se mění v řetěz a lidi poutá mezi sebou, lidi se mění v nuly").

Možná jste před dvěma lety zachytili tento biorchestří kuchyňský cover od zpěvačky Desireless. I tady jeden hodně osobitý cover najdete, a sice "Relax" od Frankie Goes To Hollywood pojatý tak, jak jméno songu napovídá, tedy absolutně relaxačně.

"Io" je jednou z nejpříjemnějších domácích desek roku 2014. Deskou, která se nikam necpe a na nic si nehraje. A i přesto disponuje věcmi s hitovým potenciálem, jako jsou "Internetopýr" nebo "Nula". Udělejte si na ni čas a poslechněte si ji. Stojí to za to. A pak můžete začít kolonizovat pozemky třeba ve svém vlastním vesmíru.

PS: Na Biorchestr se můžete jet v létě podívat do rumunského Banátu. Do romantických míst, kam tahle muzika zapadne naprosto dokonale.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY