Aneta bude na nové desce vyprávět příběhy. Singl "Svatá Kordula" je temný a skvělý

04.11.2014 10:50 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Pokud necháte fanoušky čekat na nový studiový materiál pět let, zavání to buď uměleckou vyčpělostí, nebo naopak precizností a úmornou prací s každým malým detailem. Zdá se, že v případě Anety Langerové se můžeme bavit o druhé variantě: první singl z nového alba "Na Radosti" totiž znamená comeback jako hrom.

Brzy osmadvacetiletá hudebnice se totiž rozhodla na své čtvrté řadovce vyprávět příběhy. Nechala se inspirovat místem uprostřed šumavských lesů, které se, jak název novinky napovídá, jmenuje Na Radosti. "Je to místo, kde se zastavil čas a s ním i osudy lidí, kteří tam žili. Zamilovali jsme si ho, okouzlilo nás a vtáhlo do děje příběhů, které chceme vyprávět," objasňuje držitelka dvou zlatých slavíků, kde v průběhu posledních dvou let spolu s klavíristou a producentem Jakubem Zitkem dávala dohromady autorský materiál. Než se 28. listopadu dostane k fanouškům, je tady první ochutnávka v podobě singlu "Svatá Kordula".

Aneta Langerová - Svatá Kordula
© facebook interpreta
"Inspirací nám byla legenda o svaté Kordule, patronce všech lodníků, poutníků a cestovatelů, mučednici, která zahynula spolu s ostatními družkami svaté Voršily někdy okolo čtvrtého století v Kolíně nad Rýnem. Právě tam bouře zahnala jejich loď a ony padly do zajetí Hunů. Zatímco Kordule se podařilo ukrýt v podpalubí lodi, Hunové zbylé družky svaté Voršily zabíjeli. Když Kordula viděla, jak její družky statečně s vírou podstupovaly mučednickou smrt, odvážně vystoupila z úkrytu. Rozhodla se přijmout stejný osud a i ona se nechala Huny usmrtit," uvedla zpěvačka.

Atmosférou rozbouřeného moře nasáklé písni nechybí tajemnost, zvuková pestrost, jistá dávka špinavosti a navzdory nijak zběsilému tempu ani pořádný příval energie. S čistým svědomím můžeme říci, že podobně postavenou skladbu ve svém repertoáru Langerová ještě nemá. A ačkoliv se na první dobrou nejedná o prototyp typického rádiového hitu, po několika posleších písničku z hlavy nedostanete. A každým dalším přehráním objevujete její další a další detaily. Mrazivou náladu navíc umocňuje skvěle zpracované lyric video se symbolickou plující loďkou. Lepší pozvánku desce "Na Radosti", která bude pokřtěna 15. prosince v pražském divadle Studio DVA (na koncertě proběhne i premiéra videoklipu k songu "Tráva"), Aneta obstarat snad ani nemohla.

Na závěr pro vás máme ještě tracklist zmíněné nahrávky: Dívka, Svatá Kordula, Panna, Tragédie u nás na vsi, Intermezzo, Tráva, Maják, Bříza, Slova z hor, Lehkost, Nevěsta, Divoká hejna, Na Radosti.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY