shop.musicserver.cz
Ondřej Ruml - Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha

Rumlovy osvobozené písničky Osvobozeného divadla

Vydáno: 08.11.2014 17:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Ondřej Ruml před několika dny vydal své druhé album nazvané "Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha". Na něm, jak už napovídá název, nazpíval písničky Osvobozeného divadla. Společně s jazzovou formací Matej Benko Quintet je ale poslal do nového tisíciletí a podoby zahrnující nejrůznější jazzové žánry.

9/10

Ondřej Ruml - Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha

Vydáno: 10.10.2014
Celkový čas: 43:20

Skladby: Klobouk ve křoví, Tmavomodrý svět, Tři strážníci, Svítá, Potopa, Život je jen náhoda (intro), Život je jen náhoda, Kat a blázen, Stonožka, David a Goliáš, Nebe na Zemi, Šaty dělaj člověka, Ezop a brabenec.

Vydavatel: Warner Music

Ondřej Ruml od své účasti v X Factoru ušel pořádný kus cesty - od debutového alba "Proměna", přes účinkování s Dobrý Večer Quintetem, až po spolupráci s Michalem Horáčkem na jeho projektech. Asi nejvíce respektu si získal díky té úplně poslední na velmi povedeném "Českém kalendáři". Zřejmě někde tam se zrodil nápad udělat desku s Matejem Benkem, který se na Kalendáři vyřádil jak muzikantsky, tak i aranžérsky. Byla jen otázka, co na ni dát - ovšem vzhledem k tomu, že sám Ondřej Ruml už od školy nosil v hlavě myšlenku přezpívat písničky Jaroslava Ježka, bylo i to v podstatě drobností.

Ačkoli jsou Ježkovy písničky známé napříč generacemi, pravdou je, že málokdo z českých, potažmo slovenských interpretů je zpívá a hraje. "Klobouk ve křoví" v podání Lucie je spíše výjimkou, pak už zbývá pouze výborný kytarista Jan-Matěj Rak, který před nějakým časem Ježkovy písničky instrumentálně nahrál na své album "Ježkovy oči". To je ale vlastně všechno. Ondřej Ruml je tak jedním z prvních, kdo se do písniček Osvobozeného divadla pustil se zpěvem takto komplexně.

Důležitým aspektem celé nahrávky je vedle samotného Rumla osoba pianisty Mateje Benka, který společně s trumpetistou Miroslavem Hloucalem dal Ježkovým písničkám velmi nečekanou podobu. Sám zpěvák si vybral skladby, které chce přezpívat, většinou to byly ty nejznámější a zmínění dva pánové je pak přearanžovali a oblékli do jazzového hávu, který je vesměs moderní a pohrává si s různými styly. Nebojí se free jazzu, laškuje s fusion jazzem, pochopitelně se dotkne i mainstreamu či bopu. Jak ale je patrné z prvního singlu "Stonožka", ve které se k Ondřejovi přidal i Zdeněk Svěrák, našly se na albu i písničky, které si ponechaly z doby svého vzniku daleko více. Přesto je celkový dojem takový, že prakticky nezůstal na kameni kámen.

Na druhou stranu lze říct, že to rozhodně není nepříjemné, ba právě naopak. Ačkoli se občas, jako třeba u "Šaty dělaj člověka" nebo v klasice "Život je jen náhoda", pohybují s improvizacemi a úpravami na velmi tenké hraně, kde se z původní písničky stává vlastně úplně jiná, nikdy se nedostávají až za ni. Děje se to tak právě díky Ondřejovi Rumlovi, který obvykle zpěvem ctí původní základ, a ten tak zůstává patrný a zřejmý. Toto je velmi důležité, poněvadž větší odvahu a odklon od originálu už by většina asi nepřijala. Takto ale je celá deska velmi svěžím pohledem na písničky tria J+V+W, od "Klobouku ve křoví" až po "Ezopa a brabence".

Svůj podíl na tom mají pochopitelně i další tři muzikanti Matej Benko Quintetu: bubeník Pavel Zbořil, basista Rasťo Uhrík a saxofonista Radek Zapadlo. Celá pětice už nějaký čas patří k tuzemské jazzové špičce a na albu je to opravdu znát. Těžko se vysloveně vyzdvihuje nějaká konkrétní písnička, protože každé dokázali vtisknout něco nového, co mimochodem, jako u většiny kvalitních jazzových nahrávek, pozvolna a kouzelně vyplouvá na povrch s každým dalším poslechem. Některé jejich variace na původní Ježkovo téma jsou velmi organické a živelné, jiné se naopak více drží při zemi. Na desce to pak vytváří příjemné napětí a kontrasty. Úchvatná a nápaditá je také rytmika, která musela dát Ondřejovi místy pořádně zabrat. Jeho frázování v "Kat a blázen" je takovou malou maturitou zasluhující obdiv.

Okénko 'hifisty'

Už nějaký čas zmiňuji u recenzí, jak to je vlastně se zvukem nahrávky. Tentokrát jsem si to dovolil zcela oddělit. Má to totiž svůj důvod, protože jsem měl k dispozici master alba a ten je zvukově takřka dokonalý. Dneska už jen velmi zřídka narazíte na nahrávku mimo vážnou hudbu, která má průměrný dynamický rozsah třináct decibelů. Není tedy divu, že se pak můžete kochat jiskrnými detaily, krásně oddělenými nástroji a vaše uši si jen a jen lebedí.

Ondřej Ruml ovšem dopřál některým písničkám ještě několik zpestření. O Zdeňkovi Svěrákovi ve "Stonožce" už toho bylo napsáno celkem dost, nicméně další dva hosty - Jiřího Macháčka a Ondřeje Brzobohatého - přivítal ještě v písničce "Tři strážníci". Posluchač si na ten vokální chaos musí chvilku zvykat, ale jakmile se tak stane, budete si ho užívat, včetně výborného dynamického hudebního doprovodu, který dokonale graduje s hádkou těchto tří. Tím ale drobná zpestření ještě nekončí. Dalším je i poupravený text "Potopy", který vyměnil atomové bomby za aktuální záplavy sužující v poslední době Evropu. A nejsou jimi myšlené pouze ty vodní. Tím posledním, ale asi nejkrásnějším, je předehra k "Život je jen náhoda". Je to asi nejméně známá část této písničky, které ale Ruml s Benkem dokázali vdechnout úplně nový život. Není tedy divu, že ji na albu oddělili jako samostatnou položku.

Možná jsem dosud nedostatečně psal o samotném Ondřeji Rumlovi, ale je to jednoduše tím, že harmonicky a přirozeně zapadá do toho všeho, jak to má být. Veškeré myslitelné aspekty zvládá s přehledem a dovolím si tvrdit, že touto deskou vstoupil do elitní skupiny českých jazzových zpěváků.

Už to všude různě padlo několikrát, ale nedá mi to nezopakovat: Jaroslav Ježek by musel mít z podoby svých písniček na albu "Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha" velkou radost. Dostaly totiž přesně ten nový impuls, který potřebovaly, který si zasloužily a kvůli kterému mělo smysl je vůbec nahrávat znovu. Současně s tím je ale třeba poznamenat, že toto album nebude pro každého. Kdo nemá rád jazz, toho Rumlovy verze nejspíš neosloví. Kdo je ale tomuto stylu přístupný, měl by si ho určitě poslechnout - řadí se k nejlepším albům tohoto roku.

NÁZORY
  • -subjektivně (jazzman.rum, 25.11.2014 10:02) Reagovat

    Ahoj,
    no co vám budu povídat, Stonožka je nejlepší z alba. Muzika je výtečná, jenom ten hlas Ondřeje Rumla je úplně mimo jazzovou mísu. Hlasová Nuda, nuda, prázdnota, nuda.


    • Re: -subjektivně (EL, 02.12.2014 20:11) Reagovat

      Souhlasím.. Hlas O.Rumla tuctový a nezajímavý. Je to škoda

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Pussy Riot, Lenka Dusilová i David Koller oslavili 17. listopad Koncertem pro budoucnost (18.11.2022 11:54)
- Ceny OSA získali Marek Ztracený, Mirai nebo Yzomandias, za celoživotní přínos byl odměněn Zdeněk Svěrák (03.06.2022 18:36)
- Video: Ondřej G. Brzobohatý a Adam Plachetka si v klipu "Tóny" utahují z pop-operních duetů (24.11.2021 15:51)
- Potřebujeme se. Na podporu potravinových bank v sobotu zazpívají Tonya Graves, Ondřej Ruml nebo Dagmar Pecková (02.12.2020 11:25)
- Ondřej Ruml oslavuje koncertním albem písně Jaroslava Ježka (06.10.2020 17:45)
- Nové desky 38/2020 - od Diany Krall přes Machine Gun Kellyho po Emmu Drobnou (29.09.2020 14:00)
- Osmdesáté osmé narozeniny Hany Hegerové oslaví ve Foru Karlín Lucie Bílá, Hana Zagorová nebo Ondřej Ruml (22.09.2019 09:34)
- Muzikál "Lazarus" Davida Bowieho míří do Prahy. Titulní roli ztvární Igor Orozovič a Ondřej Ruml (28.05.2019 16:52)
- Rozhovory: Ondřej Ruml - Jediná moje ambice je pracovat na sobě jako na člověku (21.11.2018 15:00)
- Nové desky 45/2018 - od Muse přes Lucii po Imagine Dragons (13.11.2018 22:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu