shop.musicserver.cz
Marta Kubišová - Magický hlas rebelky

"Magický hlas rebelky" Marty Kubišové zpívá na soundtracku ke stejnojmennému filmu hlavně hity

Vydáno: 09.07.2014 12:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Neznáme mnoho českých interpretů, jejichž život stojí za ztvárnění ve filmu. Marta Kubišová je osobností, která zažila mnoho vzletů i pádů jak v muzice, tak v soukromí. Olga Sommerová o ní natočila film "Magický hlas rebelky" a vydavatelství Supraphon ho doplňuje soundtrackem.

9/10

Marta Kubišová - Magický hlas rebelky

Vydáno: 27.6. 2014
Celkový čas: 75:57

Skladby: Já chci být volná (+ Aneta Langerová), Chci právo trubky mít, Depeše, Nechte zvony znít, S nebývalou ochotou, Loudá se půlměsíc, Magdaléna, Hej, pane zajíci! (+ Helena Vondráčková), Už se léto schovává, Cesta, Modlitba pro Martu, Proudy, Hej Jude, Mamá, Ring-o-ding, Denně čekám, Šlechtici (+ Václav Neckář a Helena Vondráčková), Lampa, Tajuplnej hráč, Dobrodružství s bohem Panem, Vyznání, Život není pes (+ Aneta Langerová)

Vydavatel: Supraphon

Kariéru Marty Kubišové docela zevrubně představil trojalbový kompilát "Vyznání". Aktuální výběr takové ambice nemá, chce pouze vypíchnout všechny rádiové hity, které jsou opentleny aktuálně žhavou tvorbou, prezentovanou výtečnými duety s Anetou Langerovou. Písně "Já chci být volná" a "Život není pes" jako by orámovaly tento komplet. Obě interpretky spolupracují v muzikálu "Touha jménem Einodis" a jejich duety jsou jakýmsi dialogem mezi různými generacemi. Hlasově nádherně sladěné, pocity taktéž.

Magický hlas rebelky 1
© Supraphon
Páteř výběru s dvěma výjimkami tvoří písně z hudebně zlatých šedesátých let. Kariéru Kubišová odstartovala éterickým songem "Loudá se půlměsíc". Nutno říci, že zpěvačka měla v té době i velké štěstí na autory. Právě v šedesátých letech začali svému jménu dělat skvělou reklamu pánové Rytíř, Hapka, Svoboda, Vrba, Štaidl i Krečmar. V podstatě co jméno, to pojem v české pop music na dlouhá desetiletí dopředu. Dokázali vycítit charakter interpretky i náladu, kterou měla vnést do společnosti. Jako by sama cítila, že ani ji nečekají tučná léta, ale i pořádně hubená.

Život Marty Kubišové

Gró kariéry umělkyně se nachází v šedesátých letech. Tehdy zažívala zlaté časy nejen s dětmi Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem, ale i sólově. Prošla si divadly Stop v Pardubicích či Alfa v Plzni a nakonec se dostala až do slavného pražského Rokoka. V povědomí posluchačů se usadila v polovině dekády: song "Loudá se půlměsíc" odstartoval kariéru, která byla zpočátku nad slunce zářivá. Vše šlo zdánlivě jako na drátkách, hit střídal hit, do soukromé vitríny přibývaly ceny z Bratislavských lyr i zlatí slavíci a zpěvaččin repertoár se plnil takovými perlami jako "Nepiš dál" či "Depeše". Jenže přišel nechvalně proslulý rok 1968 - Kubišová sice nadále bodovala v anketě Zlatý slavík, její popularita stoupala u nás i v cizině, jenže to se nemohlo líbit vládnoucí komunistické garnituře. Obzvlášť s nastupující tuhou normalizací nebylo vhodné popularizovat v médiích písně jako "Modlitba pro Martu", které v lidech vzbuzovaly národní hrdost. Proto soudruzi díky falešné fotodokumentaci přišili Martě její součinnost s pornografickým průmyslem, což bylo dostatečnou záminkou k tomu, aby její kariéře nechali zvony znít.

Magický hlas rebelky 2
© Supraphon
Naneštěstí se začal hroutit i její osobní život. Potratila v osmém měsíci a prožila klinickou smrt. Manžel Jan Němec emigroval do USA a Kubišová marně hledala práci. Podpisem Charty 77 však prokázala neutuchající osobní statečnost i chuť rvát se s osudem. Čekala téměř celých dvacet let, než se triumfálně připomněla lidem z balkonu Melantrichu během Sametové revoluce. Mohla znovu začít zpívat, obdržela velké množství ocenění, ale čas od času musí řešit i nepříjemné životní situace, jako je soud s Helenou Vondráčkovou, bývalou souputnicí z tria Golden Kids.

O tom všem pojednává i film "Magický hlas rebelky" režisérky Olgy Sommerové, která si sama na adresu současných trendů popularizace komunistických dob na stránkách magazínu Víkend DNES povzdechla: "Komunismus považuji za nejzhoubnější režim na naší planetě. Má na svědomí sto milionů mrtvých, emigrovalo dvě stě tisíc občanů, lidé byli vyhazováni ze škol, zaměstnání, zavíráni do vězení, mučeni a také pod dohledem STB umírali."

Položky na tomto albu jsou jednoznačnými hity, které ale v sobě nesly i určité podprahové poselství pro posluchače, zmámené diktaturou komunistické moci. Atmosférické skladby s texty, jež nutily člověka přemýšlet o obsahu, interpretovala krásná tmavovláska, o níž tajně snili mnozí muži. Dva dny po okupaci nazpívala Kubišová tajně "Modlitbu pro Martu", čímž jasně dokázala, že se prostě nebojí. Balada se stala národním protestsongem a později i neoficiální hymnou převratu v roce 1989.

Tento výběr je ale hlavně o letech šedesátých. Je zvláštní, že už v té době Kubišová zpívala nejen rozjuchané popěvky typu "Hej, pane zajíci" (kdopak ví, že se tam objevuje narážka na textařského velmistra Zdeňka Rytíře?), ale také velmi depresivní písně typu "Mamá", kterou převzala z repertoáru Cher. Už tenkrát, kdy jí život ukazoval své víceméně pozitivní stránky, měla v hlase jistou dávku smutku, melancholie, ale také vzdoru a nezlomnosti. Přesně podle hesla co tě nezabije, to tě posílí. Takové je i album "Magický hlas rebelky". Vhodné hlavně pro ty, kteří chtějí mít všechny hity jedné z nejzásadnějších postav historie českého ženského popu pěkně pohromadě.


NÁZORY
  • recenze politická nebo hudební? (Mirek, 09.07.2014 19:35) Reagovat

    Myslel jsem,že toto je hudební server, ale po přečtení této recenze, cítím spíš tu politiku.Hodnocení 9 bodů,za dvě nové písničky a zbytek hitů 50 let starých, mi připadá úsměvné. U jiných českých zpěváků, kteří vydali taky výběry hitů (např.Zich, Neckář) bylo hodnocení kolem 6. Třeba u Neckáře prý recenzent neví co přesně hodnotit. Myslím, že by bylo férové hodnotit hudební výběry podle stejných kritérií..Buď hodnotím hudbu nebo politickou činnost. U zahraničních interpretů si myslím,že bodování je férovější.Ikdyž chápu, že hodnocení je relativní.

  • Marta Kubišová (jirizastera, 09.07.2014 20:24) Reagovat

    je dobrá zpěvačka. Ale nic víc, nic míň. Nechápu proč ji mají za tu, které režim ubližoval. Vždyť mohla pracovat v kanclu jako spousta jiných, v kriminálu, pokud vím, neseděla, takže se jí zase nic tak hrozného (kromě osobních ztrát) nedělo. V dnešní době se lidem, kteří nesouhlasí s režimem, a dají to najevo, ubližuje daleko víc než Martě Kubišové (viz. řidič Smetana). A to je údajně demokracie. Tohle je zbytečná deska, protože těch jejích výběrů bylo vydáno už dost. Navíc její písničky už zmapovala Kolekce Marty Kubišové. To se ale, bohužel, netýká jenom jí, ale i dalších umělců, kterým jsou vydávány už stokrát vydané písničky, zatímco rarity a nevydané nahrávky leží v archívech.

    • Re: Marta Kubišová (Zakysaná, 11.07.2014 19:02) Reagovat

      Řidič Smetana se ve svém biologicky dospělém věku projevil jako malý harant tím, že dětinsky poničil cizí majetek a byl mu za to udělen trest obecně prospěšných prací a teprve následná perzekuce, která pod hysterickým nátlakem médií bohužel neproběhla, byla důsledkem vyhýbání se obecně prospěšným pracem. Čili tento mentálně zaostalý jedinec je jen obyčejný vandal, za což i byl trestán. To je velice zásadní rozdíl od trestu za nespolupráci se zločinným režimem, potažmo vyslovení nesouhlasu s ním.

      • Re: Marta Kubišová (jirizastera, 25.07.2014 00:48) Reagovat

        A projevil by se jako malý harant podle vás i tím kdyby poničil plakáty komunistům nebo by to už byl podle vás hrdina či recesista, který by si místo vězení zasloužil uznání? Jistě podle takového primitivečka, jako jste vy, by to už byla náramná švanda.

    • Re: Marta Kubišová (Pier Ot, 12.07.2014 11:07) Reagovat

      Autor je u mne blbeček!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- Hudba v tisku: Kniha "Všechny moje války" Václava Neckáře je čtivý průvodce životem legendy (19.11.2023 11:30)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Video: Václav Neckář je "Snílek". K natáčení nové písně si pozval Letní kapelu Jaromíra Švejdíka (29.09.2023 20:09)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu