Lamb vystoupí v prosinci s novou deskou v Praze, Brně i Bratislavě

28.05.2014 17:44 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Tři roky po vydání svého pátého alba "Five", které bylo vysoce hodnoceno kritikou, se Lamb vrací s novým albem "Backspace Unwind" a evropským turné, v jehož rámci vystoupí 2. prosince v pražském Lucerna Music Baru, 3. prosince v brněnském klubu Fléda a 4. prosince v MMC v Bratislavě.

Lou Rhodes a Andy Barlow rozumí rozdílům víc, než kdokoliv jiný. Jsou první, kteří připouští svou diametricky odlišnou estetiku - oddanost Lou písničkám a Andyho posedlost vším, co je elektronické a rytmické, a jeho nezájem o vokály. Tenhle rozdíl pomohl vytvořit jeden z milníků dance music poloviny devadesátých let. V roce 1996 vládl drum'n'bass - tehdy vyšlo debutové album a obohatilo tento žánr o jemné dávky jazzu, klasiky, blues, techna a hip hopu. Album bylo intenzivní, značně osobní a velmi emocionální. Dalo světu singly "Cottonwool" a "Gorecki" a dokázalo, že drum'n'bass má na víc, než jen roztančit nohy - najednou dokázal pořádně rozbušit srdce.

V roce 1999 následovala deska "Fear Of Fours" s komplexně navrstvenými breakbeaty, pulsujícími rytmy, hladivými smyčci a zneklidňující elektronickou ambiencí. Hlas Lou vám utkvěl v mysli navždy a dokonalá jinakost vyvrcholila ve skladbě "Alien", ve které Andy nasamploval srdeční tep prvního, v té době ještě nenarozeného syna Lou. V roce 2001 vychází deska "What Sound" a smetává ze stolu veškeré pochybnosti o náročném třetím albu. Andy a Lou zní uvolněně a zároveň jako by byli posíleni novou energií. Objevují se nové hlasy - Lamb se poprvé rozhodli přizvat na nahrávání alba nejen koproducenta (Guy Sigsworth ve dvou skladbách), ale i celou řadu hostů, včetně kytaristy Doves Jimi Goodwina, Michaela Frantiho, Me' Shell NdegéOcello, Scratch Perverts, Willa Maloneho a Arto Lindsaye.

Čtvrté album "Between Darkness And Wonder" vyšlo v roce 2003. Byl to sound Lamb, kteří si osahávali divokou temnou jiskru. V tom všem bolavém hledání duše se ale objevily zvláštní klid a solidarita. Souboje jemného vokálu a elektroniky byly tytam. Andy se z tanečního parketu pomalu přesunul do oceánu emocí, které s Lou vytváří. Andělské orchestrace a harmonie přispěly k snové náladě desky a geniální samply pomohly vytvořit nadčasovou desku, která se vám dostane pod kůži.

V roce 2004 se dvojice rozhodla udělat si pauzu na své sólové projekty. Lou v té době vydala tři sólová alba, včetně na Mercury Music Prize navrženého "Beloved One". Alba "Beloved One", "Bloom" a "One Good Thing" ukázala posluchačům ořezanou, akustickou a emotivní podobu Lou. Andy nějakou dobu jezdil po světě a pak se věnoval remixování, produkování a spolupráci s jinými umělci. Pod názvem LOWB vydává své první sólové album "Leap And The Net Will Appear".

Po pěti letech odloučení, v roce 2009, Andy & Lou Lamb reformují a vystupují na několika festivalech. Do ledna 2010 odehráli 33 koncertů v 29 zemích. Bylo to skvělé a jiskra opět přeskočila. Lamb začali psát nové věci, nahrávat je a v roce 2011 vydávají desku s názvem "5". Po roce koncertování s Lamb se v roce 2013 Andy vrací do studia, kde produkuje nové album Davida Graye a debutové album nováčků The Ramona Flowers.

V roce 2013 Lou skládá a nahrává svou čtvrtou sólovou desku, vydává svou první dětskou knihu "The Phlunk" a její pokračování "The Phlunk's Worldwide Symphony". Začátkem letošního roku se Lamb odebrali do nahrávacího studia a momentálně dokončují své šesté album "Backspace Unwind", které je už nyní možné si předobjednat na stránkách kapely. Je na co se těšit.

Vstupenky za 690 Kč + poplatky na pražský koncert Lamb jsou k zakoupení od 28. května v sítích Eventim, Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal nebo na webu musicbar.cz. Na pokladně LMB bez poplatku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY