shop.musicserver.cz
Lamb - What Sound

Lamb - What Sound

Vydáno: 29.12.2020 08:35 v sekci Zaprášenosti - Dan Hájek | foto: archiv interpreta

Třetí deska Lamb "What Sound" je významným milníkem v jejich kariéře. V mnoha ohledech byla předzvěstí toho, co tato dvojice natáčela v následných letech. Výrazným momentem je povedený singl "Gabriel", který i dnes dokáže zaujmout nejen fanoušky elektroniky i akustiky. Lamb tehdy v roce 2001 zkrátka krásně dospěli.

Lamb - What Sound

Datum vydání: 8.10.2001
Produkce: Lamb, Guy Sigsworth
Skladby: What Sound, One, Sweet, I Cry, Scratch Bass, Heaven, Small, Written, Gabriel, Sweetheart, Just Is/Blessing In Disguise
Umístění v hitparádách: č. 54 UK Albums Chart, č. 40 Australian Music Report, č. 16 Belgium Albums Chart, č. 2 Portugal Albums Chart

Počátek příběhu o tomto Jehňátku je téměř pohádkový. Stačily totiž pouhé tři písně, které tomuto uskupení zajistily smlouvu rovnou na šest desek (ve skutečnosti vyšly jen čtyři řadovky a plného počtu muselo duo dosáhnout pomocí dvou kompilací, ale o tom až později). Psal se rok 1995 a lidi z labelu Mercury Records do Lamb vložili velké naděje. Ty se jim vrátily hned s bezejmenným debutem. Vyšel z kraje podzimu následného roku a přinesl výrazné hity "Cotton Wool" a "Górecki".

Ty dva songy přesně vystihovaly hudební rozkročení formace mezi drum'n'bassem, trip hopem, downtempem a experimentální muzikou. Za vším stál zvukový inženýr Andy Barlow, jenž se na počátku devadesátek potuloval po nejrůznějších studiích, sbíral zkušenosti a v kapele se stal svým způsobem tahounem.

Vedle něj pak stála nepřehlédnutelně křehká a introvertní Lou Rhodes. Ta se pro změnu nechtěla stát jen další slečnou s kytarou v ruce (její maminkou je folková zpěvačka Annie Burton), a tak k sobě hledala nějakého pomocníka, až našla Andyho. Jejich vzájemná chemie funguje s přestávkami až dodnes a je patrná i na koncertech, během nichž k sobě oba chovají téměř sourozeneckou lásku. Protipóly se prostě přitahují a v případě Lamb to funguje bezváhradně.

Gabriel - What Sound
© facebook interpreta
K "What Sound" vedla cesta přes neméně úspěšné album "Fear Of Fours" (1999) a přes těhotenství Lou. Hned úvodní track "What Sound" už tehdy rezonoval zaběhlými postupy jejich tvorby, naznačil ale i nové směrování, v němž se propojovaly výraznější ornamenty smyčců a nálad s hlasem zpěvačky. (Za zmínku stojí i přepracování této skladby Tomem Middletonem. Roztančil ji výraznějším beatem, uchoval však zároveň původní naléhavost. Dodnes tak tento remix patří k nejlepším v celé diskografii formace.)

Následná "One" je rozechvělá náladovka, jež postupně graduje v lehce psychedelickém a potemnělém triphopovém oparu. Jako blesk z čistého nebe pak působí roztančená, akustikou vybalancovaná singlovka "Sweet", jež se stala překvapivým druhým singlem z tohoto alba (rádiový remix je ještě trochu elektroničtější).

"What Sound" tyto protipóly střídá častěji: z dojemné "I Cry" posluchače zpět do reality vytahuje instrumentálka "Scratch Bass", v níž Andy řádí zcela po svém. K vrcholu celé kolekce pak směřuje následující blok, který otevírá vyšperkovaná kráska "Heaven". Lamb jako by v ten moment našli i balanc mezi minimalistickým a epickým pojetím. "Small" je malý maskovací manévr před hlavním lákadlem, neoblomným a legendárním songem "Gabriel", v němž akustika vítězí a dojemně pohlíží na svět andělů okolo nás. (Na dřeň obnaženou verzi jen pro akustickou kytaru později Lou vydala i na svém singlu "The Rain", a ukázala tak, jak pečlivě tato píseň byla napsána.) "Sweetheart" a křehká ukolébavka "Just Is" tento magický zlom nikterak nebortí a nechávají jej doznít. Po několika minutách ticha se ještě vynořuje kratičká klavírní ouvertura "Blessing In Disguise", v níž Andy Barlow opět ukazuje svou klavírní virtuozitu a cit pro detail.

Na výše popsaných změnách se podepsalo i několik hostů. Mezi nimi byli kytaristé Arto Lindsay a Jimi Goodwin z Doves, (nejen) basistka Me'Shell NdegéOcello nebo Michael Franti, který se podílel na doprovodných vokálech a jejich aranžích. S několika nápady přišli i spoluproducenti několika skladeb Guy Sigsworth (jenž v té době zabodoval spoluprací s Björk na její desce "Vespertine"), neoblomný Nellee Hooper nebo Richard Dorfmeister (polovička dua Kruder & Dorfmeister). Již zmíněná "Heaven" se hned několikrát objevila v seriálu HBO "Odpočívej v pokoji", v němž excelovala herecká dvojice Peter Krause a Michael C. Hall.

Jak bylo zmíněno v úvodu, smlouva s nahrávací společností byla na šest řadovek. Ta následná "Between Darkness And Wonder" si žel vybrala tu smůlu, že po jejím vydání se Lamb na dlouhé roky odmlčeli. Připomněli se pak jen dvěma kompilacemi: nejprve to byla singlově orientovaná výběrovka "Best Kept Secrets (The Best Of 1996-2004)", která zcela vynechala rozvernou "Sweet" (Lou ji nepřekvapivě příliš nemusí) a vše pak uzavřel dvojdiskový remixový exkurz stroze pojmenovaný "Remixed". Obě sbírky vyšly s komentáři této dvojice ke každému tracku.

"What Sound" se před šesti lety dočkala speciální vinylové reedice. Část nákladu byla na krásných nebesky modrých deskách a coby bonus se objevil remix skladby "Heaven". Ten vzešel z remixérské soutěže - vítězem se tehdy stal český zástupce Ower.

Tohle album má dodnes pevné postavení v (doufejme stále se rozšiřující) diskografii Lamb a fanoušky je milováno. Duo zde změnilo své tvůrčí postupy a odkrylo rozmanitější zvukové palety, jež se staly pevnými základy jeho hudby do dnešních dnů.

NÁZORY
  • Díky, potěšilo! K Lamb se rád a často vracím... (Steve Guesshow, 29.12.2020 09:29) Reagovat

    Díky, potěšilo! K Lamb se rád a často vracím ;)

  • .... (Dan, 29.12.2020 13:48) Reagovat

    Moc dobře si pamatuji, jak jsem je kolem dvacítky poslouchal, střídal jsem metal a trip hop, Lamb společně s českou Khoibou jsou dodnes moje jedničky, jak Khoiba tak i Lamb mají poslední desky pro mě na 10/10 :) Což je skvělé, obvzláště u Lamb, kteří by mohli být za ta léta už bez nápadu, ale právě a naštěstí je tomu naopak.

  • Lou je jedna z nejrozkošnějších zpěvaček-hne... (Nasty, 29.12.2020 13:52) Reagovat

    Lou je jedna z nejrozkošnějších zpěvaček-hned při prvním live koncertu jsem se zamiloval :) je ta asi 20 let

  • Skvělí umělci. (Spravedlivý, 29.12.2020 15:22) Reagovat

    Jedni z těch, kvůli kterým stojí za to žít.

  • Přiznám se, že jsem rád, že se Lou Rhodes vě... (Anonym, 29.12.2020 17:45) Reagovat

    Přiznám se, že jsem rád, že se Lou Rhodes věnuje spíš svým sólovkám. Můžu je poslouchat pořád dokola. Její zpěv se mě z nějakého důvodu dotýká víc, než u kohokoliv jiného.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Lamb jdou v komorní verzi "The Silence In Between" až na dřeň emocí (04.07.2020 15:22)
- Naživo: Lamb naživo byli jako bratr a sestra v nadpozemské rovnováze (26.11.2019 07:54)
- Minirecenze: Lamb zní na "The Secret Of Letting Go" v nadpozemské rovnováze (24.11.2019 10:30)
- Své nové album přijedou do Prahy představit Lamb (07.07.2019 12:37)
- Nové desky 18/2019 - od The Cranberries přes P!nk po Marinu (01.05.2019 06:44)
- Lamb v dubnu vydají svou sedmou řadovou desku "The Secret Of Letting Go" (24.01.2019 18:19)
- Naživo: Lamb naživo dokonale vzkřísili vzájemnou alchymii (03.12.2014 22:29)
- Fotogalerie: Lamb s novým albem v Praze v obrazech (03.12.2014 19:56)
- Před Lamb si odbudou českou premiéru bristolští The Ramona Flowers (01.12.2014 17:38)
- Koncertní fotky z musicserveru jsou k vidění v kavárně v Thomayerově nemocnici (07.10.2014 14:18)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu