shop.musicserver.cz
Nejlepší český festival? Banát v Rumunsku!

Nejlepší český festival? Banát v Rumunsku!

Vydáno: 21.04.2014 11:38 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta
Festival Banát si už našel místo na české festivalové mapě, přesto ho budete hledat velmi těžko. Koná se tisíc kilometrů od Prahy, v rumunském Banátu. Právě mnohonárodnostní Banát je i územím početné české komunity, která zde od roku 1823 žije v šesti ryze českých vesnicích. I v letošním roce se Banát promění na svátek české kultury a na konci srpna zde vystoupí třeba Zrní, WWW, Kittchen, Ille, Nylon Jail nebo Houpací koně.

Totální izolace v horách nad Dunajem dokázala téměř dvě stě let udržet českou kulturu v takovém stavu, v jakém na začátku devatenáctého století z Čech odešla kvůli vidině slibů. Ty měl na svědomí uherský podnikatel Magyarly. Sliboval hory a doly, oboje Češi po náročné cestě na ručně vyrobených vorech po Dunaji nalezli. Ovšem ve zcela jiné realitě. Po třech letech Magyarlymu skončil kontrakt s vládou a nechal Čechy v horách o rozloze Libereckého kraje zcela napospas svému osudu. Krajané si tak vybudovali vesnice a díky nedostupnosti těchto osad, izolovaní od zbytku Rumunska, se starali v horách jen sami o sebe.

Až po popravě rumunského diktátora Ceausesca, se otevřely nejen hranice a přístup do této oblasti, ale především konečně nové možnosti pro krajany. Díky obrovské nezaměstnanosti, uzavření dolů a pádu zemědělství, krajané hledají částečně záchranu v turistickém ruchu, téměř každé stavení nabízí možnost nahlédnout do nevšedního života místních, přespat, pobavit se a zažít tak neopakovatelné zážitky ze společného shledání.

"Právě rozvoj šetrného cestovního ruchu je jednou z mála možností, jak místním obyvatelům dát možnost vydělat. Průměrný plat v této oblasti je něco pod čtyři tisíce českých korun, spotřební ceny jsou podobné jako u nás. Když se pak u místních ubytují dva turisté na týden, mají jen za přespání dva a půl tisíce, něco utratí za stravu a suvenýry." přibližuje turistickou a ekonomickou situaci Štěpán Slaný, pořadatel banátského festivalu.

Právě i díky rozvoji turistického ruchu se začal konat tento festival, u jehož zrodu stála organizace Člověk v tísni. Tu vystřídali v posledních třech letech kluci z eibentálské hospody "U Medvěda", kteří tak stojí na prahu nového hudebního dobrodružství. Na trochu jiný festival organizátoři lákají společným autobusovým svozem, kdy v každém jede minimálně jedna kapela.

Během pětidenního výletu, máte možnost zažít výlet na Dunaj, jeho soutěsky Kazana a unikátní jeskynní systém Ponicova, nasát nevšední život ve vesnici a sblížit se s místními, nebo dokonce u nich bydlet. "Snažíme se dělat všechno úplně opačně, než ostatní festivaly, účastník nedostane nic zadarmo, po hodinách strávených v autobuse si musí vyšlápnout šestikilometrový kopec od Dunaje do vesnice, tak aby poznali, jak to měli v minulosti naši krajané složité, pak už však na ně čeká něco co je těžko popsatelné. Tři dny skvělé hudby, místního jídla a pálenky.", dodává Štěpán.

Do pořádání festivalu na konsi světa je zapojena téměř celá vesnice, právě její obyvatelé zajišťují všechny služby a tím si mohou zajímavě přivydělat ke svému skromnému rodinnému rozpočtu. Bez reklam, bez signálu, sudové kempové sprchy, kadibudky a především tisíci kilometrové síto, které se vydají překonat jen ti, kteří po tom opravdu touží.

To však není všechno, skvělá je i kompletní, trochu alternativně učesaná dramaturgie celé akce pod taktovkou Ondřeje Ježka z OTK. Letos se návštěvníci mohou těšit na Zrní, WWW, Už jsme doma, Dva, Kittchen, Ille, Nylon Jail, Houpací koně, Kieslowski a další dvacet českých kapel. V předchozích ročnících si zde zahrály kapely jako Mňága a Žďorp, Wohnout, Vlasta Redl, nebo Divokej Bill.

Součástí festivalu je i folklórní vystoupení krajanských souborů z českých vesnic Banátu a Srbska, školní divadla, výstavy fotografií, promítání dokumentů.

Pětidenní hudební putování vyjde jeho návštěvníky na tři tisíce korun (vstupenky lze objednat na webu festivalu). V ceně je cesta autobusem, vstupenka a kempovné. Při banátských cenách piva (25 Kč výborná dvanáctka, za stejnou cenu je domácí, dvakrát pálená, slivovice) a skvělém zážitku jde více než rozumnou cenu. A pozor, kapacita festivalu je omezena necelou tisícovkou návštěvníků, u kterých již v posledních letech funguje věrnostní systém. "Vesnice ani festival není nafukovací, kapacita je na hraně tisícovky návštěvníků, dále to již nepustíme, akci a atmosféru by to ztratilo, místa však ještě jsou, tak pospěšte.“ láka Štěpán.

NÁZORY
  • Všecko je pravda, akorát to není "DÍKY obrovs... (Lucie, 22.04.2014 11:34) Reagovat

    Všecko je pravda, akorát to není "DÍKY obrovské nezaměstnanosti, uzavření dolů a pádu zemědělství..." ale je to KVŮLI tomu všemu ;-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Video: Nylon Jail natočili klip k písni "Flow" na VHS kameru v rumunském Banátu (23.11.2023 13:06)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu