Supraphon připomene legendu Karla Zicha v třídiskové kompilaci "Paráda"

06.04.2014 14:01 - Milan Menčík | foto: facebook.com/pages/karel-zich

Karel Zich by se 10. června dožil pětašedesáti let. Jenže třináctého července to už bude deset let, co tragicky zahynul poblíž města Porto-Vecchio na Korsice. Při potápění tam totiž dostal infarkt. Dvě výše zmíněná výročí se rozhodlo vydavatelství Supraphon připomenout v dalším díle své Zlaté kolekce, kdy na trojalbových portrétech postupně představuje všechny legendární interprety české pop music.

Kolekce věnovaná Karlu Zichovi dostala název podle jednoho z jeho velkých hitů "Paráda". Fanoušci, kteří mají obavy, že už všechny jeho písně mají zaznamenané na předchozích nosičích, mohou být rychle vyvedeni z omylu. Na kompilaci se totiž v celkovém počtu šestašedesáti skladeb objeví čtyři nikdy nevydané a dalších sedmnáct jich poprvé vyjde na CD.

První disk ponese název "Láska jménem Elvis (& spol.)". Na něm se objeví výhradně převzaté písně, nazpívané buď česky, nebo anglicky. Nebude chybět ani "In The Ghetto", kterou nazpíval Zich původně s formací Spirituál kvintet, ale autor kompletu Miloš Skalka na tento výběr umístil verzi z roku 2002. Píseň se tak stala jednou z posledních, co Zich natočil.

Na druhém albu "Parády" najdou zájemci jeho největší hity včetně songů "Máš chuť majoránky" či "Alenka v říši divů" (i ty budou zde představeny v novějších verzích z roku 1980 a budou druhé album otevírat). Třetí disk přináší pod názvem "Ve dvou, ve třech" výběr nejrůznějších duetů (ať už s Lenkou Filipovou "Mosty" či méně známé s Vlaďkou Prachařovou) i vícezpěvů ("Nejsi sám"). Zbývá už jen dodat, že kompilace vychází 18. dubna.

Zichova kariéra byla i přes její předčasný konec více než bohatá. Pocházel z hudební rodiny, vystudoval kompozici na Státní konzervatoři v Praze a už od dvanácti let se nedílnou součástí jeho života stala kytara. Na Univerzitě Karlově vystudoval obory estetika-sociologie a stal se doktorem filosofie. Přes skupinu Framus se dostal až do Spirituál kvintetu. Jeho sólová dráha odstartovala v roce 1974 a debutové album "Dům č. 5" vyšlo o dva roky později. Na koncertech ho doprovázela kapela Flop. Mimo patnácti desek složil hudbu i k několika filmům a stal se autorem písně fontány v Mariánských Lázních.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY