Cirkus Mattoni aneb hudba není zločin

26.11.2013 11:51 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Zástupci karlovarských minerálních vod Mattoni se staví do role arbitrů jediného správného vkusu, když desítky hodin po slavnostním vyhlášení ankety Český slavík přistupují k diskvalifikaci nepohodlného potenciálního vítěze, rappera Řezníka. Celý akt se navíc odehrává vskutku ponižujícím, alarmujícím způsobem.
Mattoni (oficiální vyjádření)
© facebook interpreta

Celá kauza už dávno přerostla spor Český slavík versus Řezník, nyní má rozměr boje za pravdu, spravedlnost, svobodu slova a uměleckého vyjádření. Zatímco u vítěze Johnyho Machetty organizátorům otevřená propagace marihuany a ohrožování mravní výchovy mládeže v souvislosti s konzumací alkoholických nápojů nezletilými nevadí, Řezníka za obdobný přečin ti stejní lidé ze soutěže diskvalifikovali. Přidali k tomu navíc obvinění z násilností, jenže jak může někoho soudit někdo, kdo sám znásilňuje hudbu? Opravdu chceme zpět dobu přehrávkových komisí, které nastavují laťku, co je ještě přípustné, co už nikoliv? K pozměněným, původně ryze fotbalovým pokřikům "Český slavík kurví hudbu" a "Česká hudba pro fanoušky" můžeme nyní přidat třetí krédo: "Hudba není zločin!".

Český slavík 2013
© facebook interpreta
Mattoni se vyloučením Řezníka stává pro kulturně gramotnou veřejnost úhlavním nepřítelem. Kontroverzního rappera se už dávno nezastávají jen jeho přívrženci, ale také lidé obeznámeni se vzniklou situací, kterým je jinak horrorcore či rap obecně zcela lhostejný. Mattoni prostřednictvím Českého slavíka ve své podstatě parazituje na tuzemské hudební scéně, diskvalifikací Řezníka se navíc organizátoři de facto přihlásili k veřejnému, byť konspiračnímu tajemství, že o pořadí v nejsledovanější tuzemské hudební anketě nerozhodují vždy hlasující, ale někdy i vůle samotných pořadatelů.

Pravidla tento postup posvěcují, tudíž se Mattoni může kdykoliv rozhodnout, kohokoliv bez udání důvodu (případně při udání nijakých důvodů) poškodit. Ptám se, k čemu taková anketa slouží? K naplnění mocenských zájmů? Chceme opravdu nedůstojným machinacím dále přihlížet? Český slavík dlouhodobě leží v kómatu, po letošním fiasku by ale měl být definitivně odpojen od přístrojů, protože jakákoliv manipulace s kýmkoliv či čímkoliv se jednoduše neslučuje s morálkou čestného člověka, žijícího v demokratickém systému, v roce 2013.

"Jedná se o ústavní práva, jako je svoboda projevu nebo umělecké tvorby. Každý si může skládat, co chce (...), ta tvorba samozřejmě může někoho urážet, ale to už je pouze otázkou vkusu," - soudce páté pražské městské části, Mgr. Petr Hovorka

Půjdeme-li do důsledku, zakážeme snad černý humor, na kterém je celá Řezníkova gloriola založena? Přestože nedávný soud potvrdil, že se Řezník ničeho protiprávního ve své tvorbě nedopouští, mlčením a lhostejností legitimujeme, aby nám právo vykládal nějaký komerční subjekt, který tímto gestem, vyloučením Řezníka, vysílá jasný signál, že v Česku máme kromě korupce v politice a nástupu mediokracie další významný problém ohrožující naši svobodu. Ne, nejedná se o hysterickou, hypersenzitivní reakci, nýbrž o nebezpečný precedent.

Kauza Český slavík versus Řezník

V hlavních rolích:

  • Mattoni - generální partner populární ankety Český slavík
  • Řezník - kultovní rapper, ikona tuzemského hiphopového subžánru horrorcore
  • Ve vedlejších rolích:
  • musicserver - nepochopitelně jediné tuzemské hudební médium, informující o kauze
  • Johny Machette - rapper, vítěz Českého slavíka v kategorii Hvězda internetu
  • Úvod do problematiky:
  • Mattoni letos pořádalo druhý ročník ceny Hvězda internetu - jedné z podkategorií Českého slavíka. Deset dní před koncem hlasování bylo na domovské stránce projektu oznámeno, že zvítězil Řezník. Krátce poté byl (ne)korunovaný vítěz kontaktován, že došlo k omylu. Zpráva však nebyla v době hlasování organizátorským týmem veřejně dementována
  • všechny dostupné indicie konečný triumf maskovaného Skeletona Řezníka potvrzují. Na slavnostní vyhlášení Českého slavíka přesto Řezník pozván nebyl a cenu obdržel jiný ze soutěžících, loupežník zvukových po(d)kladů, Johny Machette
  • obdivuhodný počet fanoušků Řezníka se ihned po zveřejnění výsledků vzbouřil proti podivuhodnému rozhodnutí Mattoni a dožadoval se vysvětlení. Po několika dnech mlčení a mlžení se pořadatelé ankety vzmohli na komentář na Facebooku, ve kterém nedůstojným způsobem oznámili, že byl Řezník pro své svérázné pojetí umění diskvalifikován
  • vyhlašovatelé ze sebe udělali ukázkové hlupáky, neb dodatečná diskvalifikace ze zmíněných důvodů s nadsázkou znamená, že si po celou dobu hlasování všichni mysleli, že Řezník nedělá horrorcore rap, ale hraje country, jak správně poznamenal jeden z diskutujících frustrovaných fanoušků (samozřejmě si ale pořadatelé byli závadností Řezníka vědomi od počátku, i proto nikdy nedostal příležitost být na titulní straně webu, na rozdíl od neškodných, byť marginálních interpretek a interpretů)
  • stanovisko Mattoni navíc svým komentářovým prohlášením popřelo veškerou předchozí - byť dosti amatérskou - komunikaci s rozhněvaným davem, neb z dosavadní korespondence vyplývalo, že Řezník nevyhrál, protože neobdržel dostatečný počet hlasů, což se ale vzhledem k neobyčejně zmobilizované, fanatické základně podporovatelek a podporovatelů od počátku jevilo jako velmi nepravděpodobné
  • Mattoni hlavní vyjádření o vyloučení Řezníka
    © facebook interpreta
    Slavík vs. Řezník (pravidlo 13.6 na jehož základě byl Řezník vyloučen)
    © facebook interpreta

    Právě jste si přečetli předpůlnoční facebookový status Mattoni a výňatek z pravidel soutěže Hvězda internetu, konkrétně bod 13.6, dle kterého byl pravděpodobný vítěz této kategorie Českého slavíka, kontroverzní rapper Řezník, diskvalifikován. Žel se tohoto odůvodnění v nějakém oficiálnějším vyjádření, než je příspěvek na sociální síti, nedočkáte. Oficiální web neobsahuje ani zmínku o celé aféře, ba dokonce ani samotný Řezník nebyl žádným prohlášením obeznámen. Těžko uvěřitelné pohrdání uměním, jakkoli kontroverzním. Vrchol arogance moci. Tak hlavně, že je ze strany Mattoni nadužíváno slovíčko "legitimita", které se v reakcích pořadatelů objevuje snad častěji než interpunkční znaménka. Ale vzniknuvší fantasmagorii ve věci PR záležitostí už plnohodnotně zmapoval kolega Martin Maxa, proto není důvod jeho postřehy opakovat.

    Pět hřebíčků do rakve Českého slavíka

    Nicméně, shrňme si nyní v pěti bodech, co je patrné směrem ke kauze "Český slavík versus Řezník" z facebookového profilu Mattoni, kde docházelo k opakovanému - ať již úmyslnému nebo neúmyslnému - podvodnému, lživému, klamavému, falešnému jednání ze strany správce této skupiny:

  • bylo veřejně přislíbeno, že se slavnostního vyhlášení zúčastní první tři v konečném pořadí hlasování o Hvězdu internetu (pozván byl nakonec pouze Johny Machette a administrátor stránek se při vysvětlování po několikahodinové odmlce přiklonil k verzi, že prý oznámení o stupních vítězů napsal omylem některý z jeho kolegů, moderátorů)
  • postupně se objevily hned tři verze vysvětlení, proč byl deset dní před ukončením hlasování oznámen Řezníkův triumf (nejprve se tvrdilo, že se nic takového nestalo, po zveřejnění screenshotů se mělo jednat o testovací verzi v ostrém provozu stránku, aby se nakonec zjistilo, že se jednalo jen o loňské pořadí, podle tohoto tvrzení tedy měl Řezník v roce 2012, na úkor tehdejších vítězů Charlie Straight, vyhrát, gratulujeme!)
  • z korespondence mezi správcem skupiny a rozezlenou fanouškovskou základnou Řezníka vyplynulo, že byl jejich favorit přehlasován (nakonec byl po dramatické dvoudenní odmlce vyloučen podle kritéria, které beze zbytku naplňuje i samotný vítěz, Johny Machette, podobně jako třeba Daniel Landa, který se nikdy nedistancoval od Orlíků, anebo si dosaďte jiné libovolné jméno, které ve svých písních používá motiv drog, násilí či sexuality)
  • opakovaně bylo přislíbeno, že se v pondělí - téměř tři dny po vyhlášení - pořadatelé vyjádří (pořadatelé se po předlouhém čekání v podvečer omezili na pouhopouhý jeden komentář vně jiného příspěvku, což rozhodně nelze brát jako relevantní zdroj informací)
  • v diskusi byly zuřivě vymazávány jakékoliv negativní komentáře (alibistické a pokrytecké tvrzení, že se jednalo jen o vulgární příspěvky neobstojí, neb existují stovky screenshotů, dokazující mizení zcela slušných a argumentačně čistých názorů jednotlivých komentátorek a komentátorů, a právě cenzura na sociálních sítích je nástrojem, jehož využití zcela zpochybňuje transparentnost celé ankety Český slavík)
  • Český slavík Mattoni Hvězda internetu
    © facebook interpreta

    ODCIZENÁ CENA BY MĚLA BÝT NAVRÁCENA

    Je naprosto ojedinělým jevem, aby se bez zapojení strategicky klíčových médií vytvořila tak rozsáhlá síť protestujících; aby se kvůli bezpráví činěném v kulturní sféře vzedmula v Česku taková vlna nevole; aby se do akce zapojily tisíce lidí s přesvědčením, že má cenu bojovat za jediný cíl - aby byla Řezníkovi odcizená cena navrácena. Tuzemské internety už tak obíhají - beztak bezcenné, ale alespoň symbolické - petice, navíc z žižkovského podzemí prosakují na povrch informace, že není vyloučena i demonstrace (!) na podporu Řezníka, neb lidé požadují okamžité napravení křivdy. Samotnému interpretovi ale o nějaké ocenění až tolik nejde, ostří především na nemalý finanční obnos, který byl přislíben výherci...

    "O vítězi rozhodují jen a jen fanoušci. Vítěz ankety se může těšit na digitální podporu nebo videoklip v hodnotě 100 000 korun," stojí v pravidlech Hvězdy internetu. Po svém to aktuálně na svém facebookovém profilu glosuje Řezník: "Tak ty kurvy už konečně káply božskou, regulérně mě vyloučily, aniž bych porušil pravidla soutěže. Ptám se, proč vám to trvalo tak dlouho, přijít s touhle zprávou? Proč jste se neuráčili dát o tom vědět mně, a proč pro mě mohli lidi do poslední chvíle hlasovat? Mohli jste to zaříznout už na začátku - já sem na takovýhle jednání zvyklej, ale naflusali jste do ksichtu tisícům lidí, který tam hlasovali ve víře ve svobodnou a demokratickou anketu. Seru vám na vybuzněnou sošku a ceremoniál, ale dlužíte mi 100 000 korun na klip, což mi právem náleží. Mattoni, co s tím uděláte? Já ani moje armáda fanatiků to rozhodně nenecháme bejt, žádáme kompenzaci!"

    KDYBY HLASOVÁNÍ MOHLO NĚCO ZMĚNIT, DÁVNO BY HO ZAKÁZALI

    Pomineme-li vysoce nepravděpodobný scénář, kdy se Johny Machette hrdinsky vzdá příležitosti natočit klip, věnuje sto tisíc Řezníkovi a zajistí si obdiv a nehynoucí slávu, zbývá za současné konstelace finanční kompenzace tím jediným možným důstojným řešením celé kauzy. Ostatně, nebylo by to poprvé, kdy se po totálním fiasku rozpustilo máslo na hlavě akciové společnosti Karlovarské minerální vody (dále jen KMV).

    Kauza Roztancuj Česko

    Před třemi lety se uskutečnila pod záštitou KMV soutěž "Roztancuj Česko", jež měla podpořit prodeje čajů Aquila Team - Aquila patří podobně jako Mattoni do portfolia KMV. Do finálového klání mělo tehdy postoupit pět videí s největším počtem hlasů, mezi které pak odborná porota plánovala přerozdělit částku 120 tisíc korun. Videa, která postoupila do finále, zaznamenala řádově pod 10 tisíc shlédnutí, naopak snímek, který natočili tuzemské internetové celebrity, Kazma s Erikem Meldikem, ostatní klipy počtem shlédnutí dvojnásobně přesahoval. Přesto se duo nejotravnějších českých virtuálních bavičů mezi finálovou pětici nedostalo. Bez odůvodnění.

    "Nikdo s námi od té doby nekomunikuje a nereaguje na naše maily a zprávy. Nejde nám už ani tak o peníze, ale o spravedlnost a fair-play! Tohle není osobní boj za prachy, tohle je boj za vás všechny, kteří jste pro nás hlasovali, a za každého internetového uživatele, který by se chtěl v budoucnu účastnit podobných soutěží. Když tohle projde jednou, projde to kdykoliv jindy. Týká se to každého z vás," popisovali v roce 2010 kluci situaci nepříliš vzdálenou té dnešní.

    Bojovali tedy tehdy i za Řezníka. Střih. Po čtvrtročním martyriu se jim podařilo s KMV dohodnout na náležitém odškodnění. Střih. Osobně vůbec nepochybuji, že by se Řezníkovi a jeho věrným nemohlo vytrvalým bojem podařit něco podobného, ba co víc, umím si představit, že síla Řezníkovy armády jednou provždy utne pokleslou, ponižující estrádu, Českého slavíka, za což bychom pak měli být antihrdinovi v masce všichni doživotně zavázáni. Hodně štěstí.


    DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY