shop.musicserver.cz

Ruské Taty nikdo nedohoní!

Vydáno: 20.02.2002 05:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Noví idolové (či spíše idolky...) slovenských a českých teenagerů nepřicházejí z Německa, Británie či zámoří, jak by se asi dalo čekat, ale z východu, přesněji z Ruska. Právě ruská dívčí dvojice Taty bere slovenské i české hitparády útokem s hitem "Nas ne dogonjat" a albem "200 po vstrečnoj". Jak dalece se ruský komerční pop liší od toho českého? Odpověď najdete v recenzi.

6/10

Taty - 200 po vstrečnoj

Celkový čas: 43:52

Vydavatel: Universal

Ruštinu jsem měl ve škole všehovšudy dva roky. Jenže už to je přece jen pár let, takže dnes umím jen pár slovíček a pár písmenek azbuky. Kdybych věděl, že jednou budu recenzovat ruskou popovou kapelu, která zpívá rusky (tedy ne anglicky...), asi bych si znalosti jazyka ruského průběžně osvěžoval. Ale dvojice Taty (čti "tatu") asi překvapila více lidí, než jen mě.

Taty tvoří dvě mladé dívky Uliu a Lenu z Moskvy a klidně by se daly označit za ruské Holki, i když se spoustou výhrad. Předně jsou jen dvě, jsou mladší (sedmnáct), jejich hudba je více elektroničtější, tanečnější a rozhodně také více poslouchatelnější. Jejich image je také poněkud ostřejší, protože se snaží jemně naznačovat, že se mají rády více než jen jako obyčejné kamarádky, ale na druhé straně jsou také jen výsledkem konkurzu schopných producentů a manažerů. Poté co dobyly Rusko a přilehlé oblasti, staly se velmi úspěšné na Slovensku a v současnosti už pozvolna dobývají i Česko, pokud se ovšem třetímu místu v prodejní albové hitparádě dá říkat "pozvolně". Spíše se jedná o naprosto jedinečný úspěch, jakému by pravděpodobně před deseti lety nikdo nevěřil. Ovšem časy se mění.

Tím, co Taty dostalo na vrchol, je první singl "Nas ne dogonjat" a videoklip k němu. Skutečně je těžké nepodlehnout rychlému rytmu, řvavému refrénu a elektronickému podkladu. A co víc - v podobnému zvuku se nese celé album. Někdy je sice popová zpěvnost na obtíž ("Ja tvoj vrag" či opravdu nepovedený "Robot"), ale tvrdý elektronický doprovod v kombinaci s ruštinou a zpěvem dvou teenagerek vytváří zajímavý mix, který se hodně dobře poslouchá, ani člověk neví proč. Ovšem už úvodní skladba "Začem ja" nemá chybu, pomalý hypnotický rytmus, jemné hudební předivo jakoby od Enigmy, naštvaný rap a k tomu nádherný refrén, vskutku skvělá písnička. "Ja sošla s uma" nabízí o trochu více elektroniky a "Nas ne dogonjat" má šanci stát se hitem i u nás, protože něco tak relativně tvrdého by žádná česká popová kapela neriskovala nahrát, natož vydat na singlu, což teenageři občas dokáží ocenit. Zaujme i "30 minut", ve které absentují jakékoli bicí a jemné aranžmá vytváří zajímavou atmosféru. Dva remixy na konci desky mají spíš za úkol ji trošku prodloužit, než podívat se na písničku z jiného úhlu, ale oba jsou spíše "rádiové" a docela povedené.

Taty do popu rozhodně nepřinášejí nic nového. Ovšem skutečnost, že zpívají rusky, jim dává jistou výhodu v konkurenci českých a většinou mnohem hůře zprodukovaných kapel podobného typu. Několik vskutku nadupaných písniček dokáže vyvážit pár nepovedených a necelá třičtvrtěhodinka uběhne rychle a příjemně. Že ovšem cestu, jak na to, ukáže českých popařům ruská dvojka, to by mě ani ve snu nenapadlo. A navíc se jedná o import z východu, takže se cédéčko Taty dá koupit za méně peněz než desku některých českých hvězd.

P.S.: Vskutku mě zarazilo, že deska i u nás vyšla s bookletem a obalem kompletně v azbuce. Alespoň si teenageři budou moci se svými rodiči zase jednou o něčem pořádně popovídat a druzí jmenovaní využijí své jazykové znalosti.

  • Přímluva za jazyk český (Michal Koch, 22.02.2002 17:07) Reagovat

    Vážený pane Balušku,
    Vaše články se velmi hezky čtou a člověk se z nich opravdu něco dozví, což dnes není obvyklé.
    Proto bych se přimlouval, abyste věnoval větší pozornost našemu mateřskému jazyku: "více tanečnější" či "více poslouchatelnější" jsou termíny bez jakéhokoliv významu. Hudba může být poslouchatelnější, nebo více poslouchatelná. Obojí stupňování není možné.
    S přáním všeho dobrého
    Michal Koch

  • Recenze je o obsahu a ne o detailech češtiny (Jenik, 26.02.2002 12:34) Reagovat

    Myslím, že daleko důležitější je zamýšlet se nad obsahem článku než se povýšeně pitvat v drobnostech, které hudby chtivé čtenáře stejně nezajímají.
    Plně souhlasím s autorem, album formace TATY je oživením taneční scény, nečím originálním a neoposlouchaným. Byl jsem velmi mile překvapen. CD jsem si koupil až po přečtení recenze, a rozhodně jsem nepochybil, i když bylo celkem nelehké ho sehnat, neboť i mnoho dalších pojalo stejný úmysl. Jedním slovem - doporučuji!

  • názor na TATY (Martin, 10.04.2002 13:05) Reagovat

    Tato nová skupina je vážně dobrá.

  • Tatu (Dawe, 22.12.2004 13:10) Reagovat

    Tohle album si zaslouzi 10/10, protoze mi reknete co vzniklo za poslednich 5let lepsiho. Ziva, progresivni, dokonala hudba, ktera kazdyho zaujme. Nevim, jak to vypada s Tatu, ale na zacatku roku 2005 by melo vyjit album kapely Nichya, a ta potvrdila, ze ruska hudba je absolutni top.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jon Anderson - True 9/10
Recenze: Albovou novinkou "True" hází Jon Anderson rukavici bývalým kolegům z Yes Jon Anderson, ikonický hlas stojící za progresivními rockovými pionýry Yes, o sobě dává vědět sólovkou "True". Ta představuje významný příklon ke stylu zpěvákovy bývalé domovské kapely, byť nadále pokračuje v prozkoumávání... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 08:00 v sekci Recenze
Tereza Mašková, Růžová Lucerna, Velký sál Lucerny, Praha, 4.10.2024
Naživo: Díky vokální bohyni Tereze Maškové byl v Lucerně svět na chvíli růžovější Ani ne rok od první "Růžové Lucerny" se Tereza Mašková do sálu s bohatou historií vrátila, tentokrát hned na dva večery. Úspěch slavila nejen díky síle svého hlasu a melodickým písním, ale i zásluhou něhy, pokory a lidskosti -... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 12:30 v sekci Naživo
Bob Dylan, O2 universum, Praha, 4.10.2024
Naživo: Časy se nemění. Bob Dylan stále zůstává mimo kategorie Jen málo osobností bez uzardění snese přívlastek kulturní ikona. Bob Dylan mezi ně rozhodně patří. Vlivný muzikant, který vyryl pořádně hlubokou brázdu do folkové i rockové muziky, držitel Pullitzerovy i Nobelovy ceny, zahájil v... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 09:30 v sekci Naživo
Ben Cristovao - Spektrum 7/10
Recenze: Ben Cristovao na desce "Spektrum" začíná jako puberťák a končí jako přemýšlivý muž Ben Cristovao se necelý rok od minulého alba "Zvíře" vrací s další položkou do své diskografie, kterou pojmenoval "Spektrum". Chce na ní ukázat, že nemusí nahrávat pouze taneční bangery pro teenagery, ale že jeho hudební záběr... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 15:00 v sekci Recenze
Skyline - Hledáme naději v bažinách reality
Rozhovory: Skyline - Hledáme naději v bažinách reality Devátá řadovka elektronické party Skyline dostala název "Superpowers". Jaké jsou superschopnosti kapely, jak se etablovala nová zpěvačka Natálie a jakou roli sehrály na výsledku umělá inteligence či účast Jacoba v "Survivoru"? Nejen... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Tommy Mottola Marek Ztracený Katy Perry Coldplay Madonna Taylor Swift Lucie Vondráčková Linkin Park Dua Lipa Lady Gaga Viktor Sheen Ed Sheeran Queen Billie Eilish Richard Müller The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe