shop.musicserver.cz
Top 10 (prozatím) malých kapel, kterým vládnou ženy

Top 10 (prozatím) malých kapel, kterým vládnou ženy

Vydáno: 01.07.2013 08:00 v sekci Publicistika - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Máte rádi ženské vokály? Tohle je potom článek přesně pro vás. A hledáte něco nového, nějaký nový sound? I potom budete spokojeni. Bez holek by byla v hudbě zkrátka pěkná nuda. Jen si poslechněte, jak to dopadne, když skládá či hraje hudbu žena podpořená kapelou.

1.Young Wonder

Oficiální web

Young Wonder
Tajemné duo Rachel Pixie a Ian Ring pocházející z irského městečka Cork a jejich dvě EP dělají z Irska rodiště potencionálních budoucích ikon éterického elektra. Zpěvačka s vizáží Lady GaGa zamlada a hlasem, který vzbuzuje představu, že je Rachel vzdálená příbuzná Björk, dává za pravdu sebevědomému názvu kapely. Mladý zázrak? Inu, proč ne. Jejich jednoznačně nejlepší song "To You" je umně postaven na chytlavém beatu a všudypřítomnými dudy (no řekněte, jak dlouho to je, co jste naposledy v normální písničce slyšeli dudy?!) a navíc doplněn i pěkným videoklipem.


2. iamamiwhoami

Oficiální web

iamamiwhoami
Ne tak úplně kapela, ale švédský projekt, kterému velí Jonna Lee, jíž sekunduje Claes Björklund. Jonnu nejspíš nebaví vymýšlet zapeklité názvy písniček (a z názvů songů takových Panic At The Disco by nejspíš dostala psotník), a tak některé její skladby nesou názvy jako "y", "n" či dokonce "13.1.14.4.18.1.7.15.18.1.1110", ze kterého se dá vydedukovat skutečný název skladby (což je "Mandragora", "m" je 13. písmeno abecedy, "a" je 1., "n" 14. atd. - jak originální, že). Stejně jako jsou jména písniček podivná, je zvláštní i samotná hudba, která se houpe na pomezí synthpopu a ryzího experimentu, a iamamiwhoami je prostě skvělým důkazem toho, jak kvalitní hudba pochází ze Švédska.


3. Uh Huh Her

Oficiální web

Uh Huh Her
Losangeleské hudební víly, kterým se podvolila drobná černovláska Camila Grey, známá například jako klávesačka Adama Lamberta nebo Busta Rhymese, už přes pět let společně s druhou půlkou kapely, herečkou Leishou Hailey, tvoří něco, co by šlo označit jako indie-electropop. Ke dvěma albům a třem EP se brzy přidá třetí, dle jejich slov taneční řadovka a soudě podle tvorby, kterou nám dámy doposud překládaly, se máme na co těšit. Jinak pokud vás zaujal název kapely, tak si možná vzpomenete na album PJ Harvey "Uh Huh Her", nicméně kapele to působí nemalé problémy, napsáno to možná vypadá pěkně, ale říct se to bez úrazu jazyka nedá, a proto Cam a Leisha nedávno přešly na prozatím neoficiální název UHH. Stačí si poslechnout "Explode", "Black and Blue" či "Human Nature" a pochopíte, že ty dvě potřebují prostě lepšího manažera.


4. Jennifer Rostock

Oficiální web

Jennifer Rostock
Mnozí patrně zkřiví obličej, jakmile se dozvědí, že tihle Němci (kteří navzdory názvu nepocházejí ze severoněmeckého přístavního města Rostock) mají něco společného se "Stmíváním". Jejich píseň "Es Tut Wieder Weh" se totiž objevila jako bonus na německé verzi soundtracku k Ňů můnu. Ale možná vás uklidní, že zpěvačka Jennifer Weist nesnáší Edwarda. Možná snad trochu vypadá jako zombie, ale to dělá německy zpívající skupinu tím, co je - tedy jednu z předních rockových hvězd našich západních sousedů. Jennifer spolu s džentlmeny vydala tři alba a za celou tu dobu nezměnila sestavu, což je ve vodách holčičích kapel asi stejně vzácný případ, jako když Ornella Štiková řekne desetkrát rychle za sebou správně jméno svého syna (Quentin Koktantino, pardon, Quentin Kokta, kdyby někdo nevěděl).


5. Die Mannequin

Oficiální web

Clare Failure
Předskakovat Marilynu Mansonovi je nepochybně obrovská příležitost ale Die Mannequin ji příliš nevyužili. Těžko říci, jestli je to kvůli tomu, že frontwomanka Care Failure odmítla spát s Marilynem a on je tím pádem dále v kariéře nepodpořil nebo jestli tradičně sjetá Care vůbec vnímá, že má nějakou kapelu. Jejich energická hudba ale připomíná slavné The Distillers a manekýni, pokud zatlačí více na pilu, se mohou stát jejich nástupci. Svět potřebuje novou Brody Dalle. A Care k ní má nejblíže. Možná by se mohla inspirovat u Taylor Momsen z The Pretty Reckless, která dobývá svět svým tělem spíše než zpěvem. Zkrátka, existuje spoustu možností, jak se posunout zase o krok dál.


6. Digital Daggers

Oficiální web

Digital Daggers
Proslavili se díky strašidelnému filmu "The Roommate", kde zazněla jejich skladba "Surrender". Producent Jason Smith tvořil hudbu nejprve sám, ale pak shledal, že mu něco chybí, a tak si našel okořenění v podobě Andrei Wasse. Z nového alba "The Devil Within" kromě úvodní skladby stojí za to i song "Bad Intentions", silně připomínající t.A.T.u. A jelikož ty už nefungují, milovníci jejich stylu se mohou ponořit do tvorby rozhodně méně skandální dvojice.


7. Diamonds Under Fire

Oficiální web

Vanessa Silberman
DUF, jak zní teď už zavedená zkratka kalifornského tria Diamonds Under Fire, prošla všemožnými personálními změnami, ale jeden článek v ní byl a nejspíš zůstane napořád, a to rudovlasá zpěvačka, kytaristka a skladatelka Vanessa Silberman. V nové, výhradně dívčí sestavě teď DUF nahrávají očekávané EP. Jasně, není to žádná světoborná hudba, ale je to poctivý pop rock a toho není nikdy dost.


8. VersaEmerge

Oficiální web

VersaEmerge
Do černých koňů (nebo lépe řečeno oranžových koňů) labelu Fueled by Ramen Paramore mají VersaEmerge poněkud daleko, ale potenciál v nich tkví - to se musí nechat. Což už Blake a Sierra, dva hlavní členové, dokázali u svého osudového videa - cover na "Toxic" od Britney je zkrátka povedený. Neškodilo by trochu víc originality, aby se odlišili od ostatních podobných kapel, ale každý nějak začínal. Uvidíme, co se z VersaEmerge vyklube. Na závěr ještě jeden bonus: za zmínku totiž také stojí jejich temnější verze vánoční koledy "Santa Baby".


9. Dum Dum Girls

Oficiální web

Malia James
Po Uh Huh Her další kapela, která si dala do názvu jakési citoslovce. "Jakési" však pouze pro nezasvěcené, fanoušci Iggyho Popa si totiž jistě rychle vzpomenou na jeho song "Dum Dum Boys". Hudba Dum Dum Girls je říznutá osmdesátkami, svižným popíkem a v tomto směru se pohybuje i jejich celkový styl (netají se svojí zálibou v dobových kytarách a oblečcích). Děvčata mají pořád trochu problémy během živých vystoupení, neb se ukazuje, že zpívat vlastně umí jen hlavní zpěvačka Dee Dee a její kámošky znějí asi tak stejně vábně, jako paní učitelka v "Slunce, seno... ", která svým zpěvem předpovídá špatné počasí. Popřípadě takto. Přesto mají Dee Dee a spol. spoustu příjemných písniček, mezi nimi vyčnívá odrhovačka "Bedroom Eyes", za kterou by se nemusel stydět ani průkopník rock’n’rollu Bill Haley.


10. Shiny Toy Guns

Oficiální web

Shiny Toy Guns
Pokud je někde na planetě Zemi místo, kde se nebojí dát do čela kapely holku, tak je to LA (děvčata, jdeme!). Ano, i Shiny Toy Guns pochází se sluncem zalitého města andělů, a je to opět indie. Nominovaní na Grammy, a přesto - když se řekne Shiny Toy Guns, většina pozemšťanů si nevybaví nic. A je to škoda. Možná by neměli tak často měnit sestavu: zpěvačka Carah tu v kapele je, tu není, a její místo mezi chlapci zaujala nemastná neslaná Sisely Treasure, která s Shiny Toy Guns dokonce stihla nahrát album. Naštěstí se Carah na aktuálním album "III" vrátila, a to je jedině dobře.


Ženy to měly vždycky trochu těžké: nejdřív nesměly soutěžit na olympijských hrách, pak zas nemohly hrát v divadle, a nakonec se na ně všichni dívali jako na blázny, když vzaly do ruky Stratocaster a začaly hrát. Trvalo to dlouho, než se ženy staly v hudbě rovny mužům, ale jak je patrno z našeho malého výčtu v článku, fáze vyrovnávání je již za námi. Chybí vám v článku nějaká další zajímavá kapela se zástupkyní něžného pohlaví v čele? Neváhejte se s námi podělit v diskuzi!

NÁZORY
  • yay! (neko, 01.07.2013 11:40) Reagovat

    perfektní článek :) neznal sem z něj skoro nic. a hodně se mi některé věci líbí :) díky!

  • Možná (DannyBoy, 01.07.2013 11:47) Reagovat

    ještě takové rockové McQueen anebo punk-rockové Civet, ale ty jsou už asi o něco profláklejší. Jinak článek skvělej, díky za tipy, některé stojí za to ;-)

  • ... (kostkacz, 01.07.2013 19:16) Reagovat

    doplnil bych třeba kapelu Giant Drag v čele s Annie Hardy
    http://bit.ly/ySTRw

  • ... (Fíďa, 01.07.2013 20:05) Reagovat

    Dobrá práce, znal jsem polovinu.
    Za mne tedy: Allo Darlin', Best Coast, The School
    Už se těším na iamamiwhoami na Pohodě

  • von iva (Fantomas, 02.07.2013 13:45) Reagovat

    Tak jestli poradnou punkovou holcici grupu, tak jedine von iva:
    www.youtube.com/watch?v=8JX2uHgY6f4

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: PJ Harvey si do mysteriózního klipu "Seem an I" pozvala herečku Ruth Wilson. Ta ve snímku utíká z farmy (01.03.2024 15:57)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Naživo: PJ Harvey do Prahy přivezla ryzí radost z hudby bez zbytečných efektů (19.10.2023 16:50)
- Nové desky 27/2023 - od PJ Harvey přes Nothing But Thieves po Taylor Swift (12.07.2023 19:30)
- Recenze: PJ Harvey je na albu "I Inside The Old Year Dying" cantadorou, která vás provede vzestupy a pády (10.07.2023 08:30)
- Video: PJ Harvey zpívá v animovaném černobílém videoklipu "I Inside the Old I Dying" o lásce a vzkříšení (10.06.2023 08:56)
- První deska po sedmi letech, dva koncerty ve velké Lucerně - PJ Harvey se vrací v plné síle (08.06.2023 12:46)
- Video: PJ Harvey oznamuje novou studiovku zasněným klipem k songu "A Child's Question, August" (28.04.2023 12:58)
- Smithline tvrdí, že žalobu na Marilyna Mansona podala pod nátlakem. Znásilnění si prý vymyslela (02.03.2023 13:18)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu