Celkem jiná deska Gábiny Gunčíkové

27.06.2013 08:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Je spousta hvězdiček z talentových soutěží, které po první vydané desce a úpadku popularity, zájmu médií i veřejnosti svůj boj o místo na slunci vzdají a vydají se po pohodlnějších cestách života. I Gabriela Gunčíková zažila velký otřes, ale nová deska ukazuje, že ho zvládla a může kráčet dál za svým cílem.
7/10

Gabriela Gunčíková - Celkem jiná

Skladby: Celkem jiná, Provokatérka, Zrozená z moří, Černý anděl, Měl by ses mě bát, Časy jsou zlé, Šílená, Nech si ránu poslední, Bezmoc, Se mnou leť
Vydáno: 30.5.2013
Celkový čas: 35:30
Vydavatel: Lewron music center s.r.o.
Gabriela Gunčíková sice dělala hosta na turné Karla Gotta, ale v současnosti se hlavně snaží pořádně nakopnout vlastní sólovou kariéru. Dopomoci jí k tomu má aktuální album "Celkem jiná". Tato nahrávka je skutečně celkem jiná než první deska "Dvojí tvář", která vyšla v roce 2011 a reflektovala zpěvaččin úspěch v soutěži Česko Slovenská SuperStar. Tam dostaly hlavně prostor covery a deska působila tak trošku "každý pes, jiná ves".

Na tomto albu se objevují předělávky jen dvě (jsou hned na začátku), ale hlavně v něm nechybí jasnější představa, výraz, tah na branku a tentokrát se jedná o skutečný rock podpořený důraznou rytmikou, ostrými kytarami a velmi důležité je i množství na míru psaného materiálu. Jednu ze stěžejních rolí dostal na desce mladý hudebník Lukáš Pavlík. I přes svůj věk už má za sebou spolupráci s Alešem Brichtou či Ewou Farnou a na této desce se projevuje jako skladatel, producent a multiinstrumentalista. Jeho vliv je znát hlavně v ostrých vypalovačkách typu "Nech si ránu poslední".

Album má hodně solidní rozjezd, který ovšem přibrzdí autorská spolupráce samotné zpěvačky s dalším superstaristou Mirem Šmajdou v první pomalé písni alba "Zrozená z moří". Dalším slabším kouskem desky je "Měl by ses mě bát", kde je snad až příliš mnoho umělých zvuků a trošku křečovitá snaha být za každou cenu moderní. Mezi těmito skladbami se ovšem nachází velmi povedený singl "Černý anděl", díky kterému albu nepadá řetěz, a další tvrdší písničky nechávají plynout nastoupený trend desky tam, kam má.

S hudbou konvenují i texty na desce, kterým nechybí jasnost, přímost, důraznost a scházejí v nich nic neříkající fráze i zbytečné vulgarity. Naopak jsou plné veršů typu "Svět Ti zvedne prostředník / S cejchem Kaina budeš žít / Nechceš lásku dát / Pýchu spláchne pád". Hlasový projev zpěvačky také nabízí spousty poloh, které dokáže střídat i v průběhu písní, proto deska, i když se celá nese v hávu hardrocku, nepůsobí nudně a baví až do konce. Mimochodem konce, který nemohl být lepší. Nabízí totiž překrásnou baladu "Se mnou leť" s nádherným kytarovým sólem, kterých je pohříchu na této rockové desce jako šafránu.

Gabriela Gunčíková má nepopiratelnou výhodu. Mainstreamových a přitom rockových zpěvaček je v našich končinách velmi málo. Ze současných mladých zpěvaček mě napadá pouze jméno Báry Zemanové, která stejně jako Gábina započala svoji cestu díky SuperStar a nyní si od píky buduje svoji kariéru. Tu samou cestu právě absolvuje i Gunčíková a i pro ni bude důležitá trpělivost a schopnost neuhnout ze započaté dráhy. Nejen tady totiž platí okřídlené "Trpělivost růže přináší".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY