Poslechněte si celé album "Random Access Memories" Daft Punk

14.05.2013 15:54 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Daft Punk - Random Access Memories
© facebook interpreta
Nová deska formace Daft Punk je na spadnutí, a i když oficiální datum vydání je 20. května 2013, fanoušci si ji mohou poslechnout již dnes zdarma na iTunes. Již dříve jsme na musicserveru psali poměrně podrobné informace o celém albu, které si nyní v kostce shrňme.

Deska není založena na samplech, ale na živých nástrojích. Hudební inspiraci hledalo duo v sedmdesátých a osmdesátých letech ve stylech disco a funky. Pilotní singl "Get Lucky" sbírá po celém světě ohromné hitparádové úspěchy a láme všechny rekordy kapely. Na tvorbě alba se podíleli například Pharell Williams, Panda Bear či Julian Casablancas.

Slavná technopunková kapela - to je ve své podstatě duo Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem Christo (dříve známý pod pseudonymem Gee-Man). Jejich první společná formace dostala název dle hitu amerických Beach Boys "Darlin'". "Potkali jsme se ve škole a začali poslouchat muziku. Udělali jsme nějaké rockové nahrávky, které nás ale nudily, a koupili jsme si sampler. Tak jsme tady," prohlásil Thomas Bangalter. Renomovaný časopis Melody Maker si na nich ale smlsnul a jejich počáteční tvorbu označil za daft punk (hloupý punk). Techno zvuk jejich nahrávek později ustoupil stylu disco-funky, který v sedmdesátých letech proslavily u nás ne tolik známé formace Pleasure či Slave.

Svoji robotickou image si vytvořili už v průběhu tvorby debutového alba "Homework". S odhalenými tvářemi nafotili skutečně minimum snímků, jeden ve zhoršené kvalitě je právě v bookletu zmiňovaného alba. Prý masky nosí kvůli stydlivosti, ale určitou porci tajemna zanechalo i vyjádření Thomase Bangaltera: "Nechtěli jsme se stát roboty. Byl to incident ve studiu. Pracovali jsme na sampleru a přesně v 9:09 ráno 9. září 1999 to vybouchlo. Když se nám vrátilo vědomí, zjistili jsme, že jsme se stali roboty."

Album "Homework" svůj název dostalo kvůli nahrávání celé desky v domácích podmínkách. I další deska "Discovery" byla úspěšná. S "Human After All" se ale mnoho fanoušků neztotožnilo a bylo to znát i na hitparádových úspěších ve Velké Británii, kde se singl "Robot Rock" vyšplhal nejvýše na 32. místo.

S novou deskou je spojeno mnoho očekávání hudebních fanoušků i kritiků. Jak se s tímto faktem kapela popasovala, můžete zhodnotit už nyní díky streamu celé nahrávky na iTunes.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY