shop.musicserver.cz
Paul Banks - Plánuji hiphopovou desku

Paul Banks - Plánuji hiphopovou desku

Vydáno: 04.02.2013 15:15 v sekci Rozhovory - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Paula Bankse budete nejspíš znát jako frontmana newyorské formace Interpol, má ale také slušně rozjetou sólovou kariéru a loni mu vyšlo už druhé sólové album "Banks". 5. února vystoupí v pražském klubu Roxy a vy si můžete přečíst rozhovor, v němž například zjistíte, jak to momentálně vypadá s Interpolem.

Paul Banks (Interpol)
© matzazzo.com
Zpěvák a kytarista Paul Banks si dal na chvíli oddech od své domovské formace Interpol a po delší době se opět zaměřil na sólovou kariéru. Tři roky po debutu "Julian Plenti Is... Skyscraper", natočeném ještě pod pseudonym... ehm... Julian Plenti, přichází s druhým albem "Banks", které již vychází pod jeho pravým jménem. Kromě toho se minulý rok fanoušci Interpolu dočkali výroční edice alba "Turn On The Bright Lights", protože legendární nahrávka oslavila deset let. Náš server dostal možnost si s muzikantem popovídat a řeč došla nejen na zmíněné desky, ale i na jeho působení ve filmu a nastínil nám, jak by mělo vypadat jeho nadcházející únorové vystoupení v pražském klubu Roxy. Prý nebude chybět ani Justin Bieber.

První album jsi vydal pod jménem Julian Plenti, ale to druhé nyní vyšlo pod tvým pravým jménem. Proč ta změna?

První album jsem vydal jako Julian Plenti, protože tento pseudonym jsem používal, když jsem hrával během studií na výšce ještě před vydáním první desky Interpolu. Album "Julian Plenti Is... Skyscraper" jsem natočil, abych zdokumentoval svou dřívější tvorbu - mé "Julian Plenti roky" z období 1996-2001. Podařilo se mi natočit všechny dobré songy z té doby, takže už nemám důvod to jméno používat. Nové album obsahuje pouze nové kompozice, proto jsem se rozhodl použít svoje pravé jméno.

Je co do tematičnosti rozdíl mezi první a druhou nahrávkou?

Vlastně ani moc ne. Nepracuji s tématy, která bych záměrně rozpracovával skrze celé album. Pokud jsou témata zřejmá, pak ze mě nejspíš vycházejí podvědomě.

Album "Banks" mi přijde oproti prvotině více optimistické. Byl to záměr?

Nikdy nepřistupuji k nahrávce se záměrem, prostě píšu písně. Možná zrovna procházím více optimistickou fází, ale neřekl bych. Písně, které jsem napsal pro své další album, budou hodně zvláštní.

Jak dlouho trvalo psaní a natáčení skladeb pro nové album?

Dohromady asi dva roky. Většinu jsem napsal během roku a půl, když jsem byl na turné s Interpolem. Poté jsem strávil nad přípravami nějaké další tři měsíce a šel to natočit. Takže jo, zhruba dva roky.

Všechny nástroje na "Banks" jsi natočil ty sám. Bral jsi to jako výzvu, nebo šlo spíš o to dosáhnout více svobody?

Dalo mi to více svobody, ale taky to je to, co chci dělat. Když složím skladbu, slyším ji v hlavě se všemi doprovodnými nástroji a snažím se tento obraz dostat ven, jak já ho vidím. Je to jako být režisér filmu. A také kameraman a scénárista zároveň.

Jak moc se liší psaní písní pro Interpol a sólového materiálu?

V Interpolu Daniel (Kessler - kytarista, pozn. redaktora) přinese základ písně, všichni pak společně jamujeme a každý pracuje na svém partu. Pokud jde o můj sólový materiál, jsem to já, kdo přinese základ, napíše všechny party a poté je nahraje.

Paul Banks...

Paul Banks - Julian Plenti Is...Skyscraper
...je známý především jako kytarista a zpěvák kapely Interpol. S nimi do dnešního dne natočil čtyři studiová alba, přičemž to první "Turn On The Bright Lights" je kritikou považováno za jedno z nejlepších alb minulé dekády. Kromě toho působí Paul Banks také sólově a po prvotině "Julian Plenti Is... Skyscraper" vyšlo loni v říjnu jeho druhé album jednoduše pojmenované "Banks".

Hudbu děláš profesionálně už více než deset let. Na které momenty jsi nejvíce pyšný?

Vlastně na všechno. Opravdu. Psaní první nahrávky Interpolu, když jsme všichni ještě měli vlastní práci, šňůry po celém světě v dodávce a pak autobusu, nakonec i hraní ve velkých halách, možnost sdílet pódium s úžasnými, legendárními kapelami, možnost sdílet pódium s úžasnými, méně známými kapelami. Jsou to nádherné zážitky.

Kromě svého sólového alba loni také vyšla výroční edice "Turn On The Bright Lights", která bývá označována za jednu z nejlepších nahrávek minulé dekády. Jaký pocit máš z téhle desky deset let poté?

Jsem na ni velice pyšný. Strávili jsme spoustu času na přípravě jednotlivých písní a byli jsme tehdy všichni mladí, nadšení a tvrdohlaví. Pro mě je to jednoduše nahrávka, na kterou můžu být opravdu hrdý.

Tipuji, že tvá sólová tvorba je stále na začátku a že je na co se těšit, ale teď by mě zajímalo, co se momentálně děje s Interpolem?

Daniel už začal psát a dokonce už jsme se jednou sešli a zkoušeli jamovat na několika písních. Znějí skvěle. Hned jak skončím sólové turné, znovu se sejdeme a začneme pracovat. Nové album by snad mělo být hotové brzy. Doufám!

Paul Banks
© on-news.gr
Jako dítě ses rodiči hodně stěhoval. To muselo mít velký vliv na tvůj hudební vkus, mám pravdu?

Myslím, že spíše než stěhovaní na mě měl vliv hudební vkus rodičů, protože si vždy s sebou brali desky, kdykoli jsme se stěhovali. Nebylo to tak, že když jsme byli ve Španělsku, že bychom poslouchali jenom španělskou hudbu. Vyrůstal jsem s Pink Floyd, Roxy Music, The Beatles a Led Zeppelin. Myslím, že právě tito na mě měli největší vliv.

Je o tobě známo, že jsi velký fanoušek hip hopu. Jaká je tvoje nejoblíbenější nahrávka loňského roku?

Kendrick Lamar a jeho "good kid, m.A.A.d city".

Plánuješ rozjet nějaký hiphopový projekt?

Ano, plánuji. Počkejte a uvidíte!

Tvým dalším projektem bude film "Mine To Kill", kde budeš hrát hlavní roli. Jak ses k filmu vůbec dostal?

Můj kamarád napsal scénář, který se opravdu povedl, skvělý příběh a hlavní postava je moc zajímavá, dokážu se s ní ztotožnit. Nikdy jsem nechtěl být ve filmu, protože si myslím, že neumím hrát. Kamarád mě ale přesvědčil, že se výborně hodím právě pro tuhle roli a protože MILUJI film, řekl jsem si, že to zkusím.

Jsi nyní na sólovém turné, při kterém také navštívíš v únoru Prahu. Co můžeme očekávat od sólového vystoupení Paula Bankse?

Trampolíny, ty malé helikoptéry, které můžete kontrolovat iPhonem, exotické housenky, basketbalový zápas mezi Jackem Blackem a Justinem Bieberem, na pódium přenášeným satelitně z mezinárodní vesmírné stanice, bílého mrože a dobře a hlasitě zahrané písně z obou mých sólových alb.

Poprvé ses českým fanouškům představil společně s kapelou Interpol na festivalu Open Air v roce 2011. Jak sis to tehdy užil?

Moc! Miluji to tam u vás! Máte nádhernou zemi. A i když NESNÁŠÍM chladné počasí, opravdu se těším, až ji uvidím v tomto ročním období. Už se nemůžu dočkat.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Interpol chystají dokument a desku předělávek vlastních skladeb (27.04.2023 09:56)
- Newyorští Interpol přijedou na letošní Colours of Ostrava s novou deskou a ve vrcholné formě (15.02.2023 11:25)
- Interpol slaví 20 let od vydání debutu. Pro fanoušky mají hromadu překvapení (20.08.2022 13:37)
- Nové desky 28/2022 - od Lizzo přes Interpol po Christinu Perri (20.07.2022 18:30)
- Audio: Interpol pár dní před vydáním sedmého alba dojímají písní "Gran Hotel" (14.07.2022 11:44)
- Interpol v červenci nabídnou album "The Other Side of Make-Believe" (29.04.2022 14:39)
- Paul Banks z Interpolu představuje novou formaci Muzz (11.03.2020 17:03)
- Audio: Interpol naplánovali na srpen album, uvádí jej singl "The Rover" (14.06.2018 17:54)
- Nové desky 33/2017 (21.08.2017 06:00)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu