shop.musicserver.cz
Yellowcard - Southern Air

Léto vmáčknuté do čtyřiceti minut

Vydáno: 19.09.2012 11:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: Tomáš Břínek

Navázat na a překonat desku "Ocean Avenue", která pomohla definovat moderní punk rock, se už poněkolikáté snaží její stvořitelé Yellowcard. Aktuální osmá řadovka "Southern Air" dýchá právě skončeným létem a sluneční paprsky zdobí i její obal. Stačí to k překročení vlastního stínu?

7/10

Yellowcard - Southern Air

Vydáno: 14.8.2012 (USA)
Celkový čas: 39:24
Žánr: punk-rock

Skladby: Awakening, Surface Of The Sun, Always Summer, Here I Am Alive (feat. Tay Jardine), Sleep In The Snow, A Vicious Kind, Telescope (feat. Alex Gaskarth, Tay Jardine & Cassadee Pope), Rivertown Blues, Ten, Southern Air

Vydavatel: Hopeless

Udělat nenásilně líbivou, ale energickou muziku, která dokáže zabodovat chytlavou melodií, má odpovídající náboj a nehraje si na velké umění, to je nakonec větší kumšt, než se může zdát. Žádný div, že si jacksonvillští Yellowcard po nepříliš dobře přijaté "Paper Walls" a patnácti plodných letech na scéně museli na chvíli odpočinout.

Pauza partě kolem Ryana Keye rozhodně prospěla a muzikanti se vrátili výborným albem "When You're Through Thinking, Say Yes", které v tom nejlepším slova smyslu odkazuje k už takřka legendární "Ocean Avenue". A sotva k ní vydali akustické album, už přispěchali s prohlášením, že se pracuje na nástupci. Ani ne po roce tak na pulty obchodů zamířila čerstvá novinka "Southern Air". Tomu se říká tvůrčí zápal!

Kdo se bál záměny kvality s kvantitou, může být klidný. Rezidenti stáje Hopeless Records své publikum nikdy zásadně nezklamali (i na té prokleté "Paper Walls" pár věcí stálo za to) a platí to i pro jejich nové album. Nedají se samozřejmě čekat žádná velká překvapení, Američané po celou svou kariéru hrají punk rock protkaný výraznými houslemi Seana Mackina. Navíc i zpěvák Ryan Key si v nedávném rozhovoru postěžoval, že posluchači jeho oblíbeného žánru jsou až příliš konzervativní a změny neodpouštějí, jakékoliv experimenty tedy evidentně nejsou na pořadu dne. To ale vůbec nevadí.

Pětice ze slunné Floridy neztratila ani po letech nic na svém lesku a šarmu a na novince nabízí přesně to, co mají fanoušci punk rocku tak rádi. Energii, přímočarost a cit pro melodii. Poslední jmenovatel je patrný nejen v navzájem se doplňujících kytarách, se kterými si pánové pohráli nejvíc u "Rivertown Blues", ale také v citlivém dochucování houslemi, které na nahrávce nejsou jen coby trademark kapely, ale především pro dobro samotných písniček. Příkladem hovořícím za všechny budiž první singl "Always Summer".

Letní nálada, která deskou prostupuje, se naštěstí nevztahuje na texty. Ryan Key je už delší dobu znám coby zdatný textař a ve svých upřímných výpovědích se neomezuje jen na povrchní pozlátko, ale pěje také o nacházení sebe sama, případně útočí na emoce třeba skladbou "Ten" o nenarozeném dítěti.

Možná trochu překvapivě došlo i na hosty. V "Here I Am Alive" zapěla Tay Jardine z nadějných We Are In The Crowd a v písni "Telescope" dostali kromě ní prostor i Alex Gaskarth z All Time Low a mladinká Cassadee Pope z Hey Monday. Člověk se ale deskou musí hodně proposlouchat, aby jejich hlasy vůbec zaznamenal. Zajímavostí je, že vokály v první zmíněné původně patřily Patricku Stumpovi z momentálně pauzujících Fall Out Boy, který nahrávku i produkoval, ale kvůli třenicím s vydavatelskou firmou musel být jeho hlas nahrazen.

Oproti předchozím albům trvá "Southern Air" trochu déle, než se dostane pod kůži. Při prvním poslechu může deska mnohé i zklamat, ale s každým dalším roste její síla. Slyšet je to zejména v už komentovaném groveru "Here I Am Alive", který se zpočátku tváří nenápadně, ba až tuctově, ale jeho hymničnost se brzy začne drát na povrch.

V souvislosti s uvedenými klady zamrzí, že v druhé polovině alba začíná čerstvý jižanský vzduch scházet. Posluchač si tak uvědomí, že i osmá položka v diskografii zůstane typickým albem Yellowcard, tedy kolekcí s několika špičkovými skladbami (první pětice tracklistu), ale i několika slabšími momenty, které celkový dojem lehce srážejí ("A Vicious Kind", "Telescope", "Southern Air"). Vedle dávných pecek jako "Breathing", "City Of Devils" nebo "Gift And Curses" působí uvedená trojice až nadbytečně. Škoda, škoda.

I přes výtky ale hodnocení míří vzhůru, koncentrované léto funguje a ani ve skutečném světě nesvítí slunce každý den. "Southern Air" není nejlepší deska Yellowcard. Za "Ocean Avenue", "Lights And Sounds" a "WYTTSY" v mnohém zaostává, přesto kapele ostudu neudělá. Jen potvrzuje, že pětice muzikantů, která už nějakou dobu patří mezi přední zástupce žánru, na své pozici nehodlá nic měnit. Ostatně uznejte sami - kolik znáte kapel, jejichž osmá deska stále stojí za pozornost? Moc jich nebude, že? Nezbývá než otestovat její kvality naživo, jak to nedávno udělal i recenzent. Na pódiu to totiž Žlutá karta umí nejlépe!

NÁZORY
  • 10/10 (žížalka, 19.09.2012 15:04) Reagovat

    Je vidět, že všichni nepíšou recenzi po prvním poslechu, protože je to pravda - southern air není na první poslech, ale potom to stojí za to (bohužel čísla jsou důležitá, bohužel nebylo paper walls komerční hit, ale naštěstí je to dobrý album...jen tak mimochodem)
    Ten - už jsem měla za to, že mě nic nerozseká tolik jako be the young, two weeks from twenty a five becomes four (z PW) - to jsem si myslela teda špatně...
    A na závěr otázka. Jak se pozná dobrý album? Když se mi na poště netřese ruka (těch šest stovek za to stálo)

  • Prý moderní a prý punk rock :-) (ian69, 05.06.2013 06:59) Reagovat

    Vždyť je to hloupá hudba pro středoškolské nanynky...

  • 8,5 / 10 (Filip Šimoník, 15.09.2014 23:25) Reagovat

    Album je výborný. Přesně splnilo to, co jsem od další řadovky očekával, epické housle v Always Summer a po popěvku "I love you first, I love you still..." mám stále jako vyzvánění pro přítelkyni. :)
    Jsem rád, že recenzent nedal na první poslech, v dnešní době je opravdu potřeba CDčko protočit tak 5x :)
    Jen mě trochu zaráží kritika oněch 3 písniček - protože všechny bych je naopak řadil do toho nejlepšího na CD :D A vicious kid je řízná, rychlá, prostě razítko YC, Telescope je nádherně melodická a ten refrén nemůžu dostat z hlavy. :)
    PS: Kdepak je recenze (vychválené a opravdu povedené) desky WYTTSY? :)

    • Re: 8,5 / 10 (Jan Trávníček / musicserver, 15.09.2014 23:49) Reagovat

      Jooo, kdybych býval psal pro musicserver už v době, kdy "When You're Through Thinking, Say Yes" vyšlo, dávno by tady byla... ;-)

      • Re: 8,5 / 10 (Filip Šimoník, 16.09.2014 22:01) Reagovat

        :) oká oká :)
        Jen mě to překvapilo, protože snad úplně všichni to CD řadí hodně vysoko a ona tu není recenze :(
        Tak se budu těšit na recenzi Lift a sail, snad bude moct být také pochvalná! :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Fall Out Boy poprvé navštívili Prahu. A málem ji podpálili (19.10.2023 17:08)
- Naživo: Reparát za jedna! Fall Out Boy se v Praze předvedli v nebývalé formě. A ukázali i dobrmana (19.10.2023 12:42)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Recenze: Fall Out Boy udělali ze "So Much (For) Stardust" jedno ze svých nejlepších alb (04.05.2023 08:00)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Vítaná pražská premiéra: Fall Out Boy přivezou největší hity, nové album a skvělé supporty (10.02.2023 19:07)
- Video: Fall Out Boy se v klipu "Heartbreak Feels So Good" rozhodnou unést Riverse Cuoma z kapely Weezer (28.01.2023 15:44)
- Video: Fall Out Boy u Jimmyho Kimmela zahráli "Love From The Other Side". Bohužel bez kytaristy (22.01.2023 11:05)
- Fall Out Boy lákají na novou desku mimozemským animovaným videem (31.12.2022 15:35)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People druhým objektivem fotoaparátu (20.06.2022 17:04)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu