shop.musicserver.cz
Forestglade, Ottakringer Arena, Wiesen, Rakousko, 14.7.2012

Billy fuckin' Idol je stále idol!

Vydáno: 20.07.2012 10:12 v sekci Naživo - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Incubus, Billy Idol a The Ting Tings: rakouský festival Forestglade sliboval (přinejmenším) tři skvělé sety. Prvně jmenovaným sice koncert totálně zkazilo nazvučení, zbývající část line-upu a skvělá organizace ale vše vynahradila. Jak letošní Forestglade vypadal očima našeho redaktora?

Live: Forestglade

místo: Ottakringer Arena, Wiesen, Rakousko
vystoupili: Incubus, Billy Idol, The Ting Tings, Rea Garvey, Therapy?, Young Guns, fiN
datum: 14. července 2012

Forestglade 2012
© David Bitzan / volume.at
Přestože festivalové léto v Česku bují naplno, stále existuje dost důvodů, proč tu a tam hodit okem i za hranice. Tak třeba rakouský Forestglade: festival s dlouhou tradicí vozí zajímavý mix aktuálních a klasických jmen, nachází se v krásném areálu obklopeném přírodou a vlastně ani moc nestojí. Konkrétně čtyřicet euro, tedy směšnou třetinu toho, co si za za obousměrnou jízdenku Praha - Brno - Břeclav - Vídeň - Wiesen a zpět naúčtují České dráhy.

Bližší seznámení s prostorem přidává k předchozím benefitům hned několik dalších. Když vás hned na nádraží naloží autobus a zadarmo vás odveze až k areálu, zjistíte, že Ottakringer Arena je nejen pěkně situovaná, ale zejména vpravdě praktická. Nezmoknete, jelikož celý hlavní prostor pod stageí je schovaný pod ohromným stanem. Plocha areálu je zase z velké části vysypaná kamením, takže se nemusíte bát promočených bot. Občerstvení a stánků právě akorát, abyste neměli pocit, že to někdo dělá jenom pro prachy a téměř rodinnou atmosféru tu pak dotváří přátelská a až nečekaně ochotná ochranka. Není nakonec divu, že festivalů se tu během léta koná víc (z letošní přehlídky jmenujme Lovely Days s Lou Reedem, Soundsplash Reloaded s Gentlemanem nebo Two Days A Week s headlinery In Flames a Angels & Airwaves).

Therapy? - Forestglade 2012
© David Bitzan / volume.at
Deštivé počasí se sice podepsalo na účasti a místo průměrných šesti tisíc dorazily jen tři čtyři tisícovky (jak bedlivým okem změřil jeden z místních stánkařů), ale místním to náladu nijak nezkazilo. Hned z kraje odpoledne se tak energičtí britové Young Guns mohli těšit z rozdováděných předních řad i náznaků circle-pitu. Živelnost a dravost pak na pódiu vystřídaly zkušenosti a přehled v podání Therapy?. Tihle pánové jdou proti času - vždyť i po více jak dvaceti letech muzicírování má každá jejich nová deska ohromný drive a frontman Andy Cairns dokáže pokaždé vytáhnout z rukávu ještě lepší kytarový riff. Severoirská trojice, toho odpoledne ve slušivých slušňáckých outfitech, působila díky stejně oblečenému a aktivně participujícímu technikovi spíš jako čtveřice a celkově nechala na Forestglade ten nejlepší dojem.

The Ting Tings - Forestglade 2012
© Petr Adámek / musicserver.cz
Muž a žena, ona a on, kráska a zvíře. The White Stripes, Blood Red Shoes, Cults, My Name Is Music, Crystal Castles... Bylo jich dost, stále je jich dost a vždycky jich bude dost. Už samotné propojení mužského a ženského elemetnu je na pódiu sexy a The Ting Tings jsou na pódiu sexy dvojnásob. Upřímně řečeno, Katie White se nemusí ani příliš snažit. Když si to přikráčí v červené basebalce a la Fred Durst, z níž se jí neposedně kroutí blonďatá kštice, na sobě ultrakrátkou sukni a černé podkolenky (ve skutečnosti nadkolenky), nejspíš se na vás v publiku aspoň jednou někdo otočí a německy zahuláká něco jako: "Man, she's fuckin' hot!" A nebo to na někoho hulákáte právě vy? Duo z Manchesteru ovšem zdaleka nenadchlo jen vizuálně. Značná část jejich produkce sice jela z podkladu, avšak na pódiu měli přesto rušno - to když jim technici připravovali nové a nové nástroje či prostředky k vydávání dalších a dalších zvuků. A že jich nebylo málo. Katienin parťák Jules de Martino zase nevěděl, jestli je radši zpěvák, bubeník nebo kytarista a tak byl chvílemi zpívajícím bubeníkem hrajícím u toho na kytaru. Poslouchej, Bublajsi, máš se ještě co učit.

Billy Idol - Forestglade 2012
© David Bitzan / volume.at
Zcela z jiného soudku, ovšem se stejně skvělou show se vytáhnul i (ne)stárnoucí Billy Idol. První půlku koncertu se teprve dostával do varu a tak se o zábavu starala jeho pravá ruka, kytarista Steve Stevens, takový Billyho Keith Richards. Ten během setu několikrát skvěle zasóloval, samozřejmě zahrál s kytarou za hlavou a celkově si velmi rád ujížděl na všech osmdesátkových rockových klišé. Sám Billy se během koncertu několikrát převléknul a jak postupoval čas, stále častěji se na jeho tváři objevoval typický Billy-Idol-copyright škleb. Občas se sice protáhnuly jeho promluvy k publiku a diváci jej přestali stíhat (možná nestíhal ani on sám sebe), po vokální stránce byl ovšem sebejistý. Zvládal jak ostřejší rock'n'rollové a punkové polohy, tak i náznaky country - to když se na pódiu objevily akustické kytary. Parádně zazpíval baladu "Eyes Without A Face" a když ve vygradovaném závěru spustil kultovní majstrštyk "Rebell Yell", s rukama nahoře pařily snad i veverky v nedalekém lesíku. "My name is Billy fuckin' Idol", zahlásil někdejší idol místo závěrečného poděkování a zmizel do backstage.

Incubus - Forestglade 2012
© David Bitzan / volume.at
Zatímco celému setu Billyho Idola dominoval skvěle čistý zvuk v celém prostoru před hlavní stagí, hvězdy večera Incubus zvukově zcela propadli. Skvělé úvodní kousky "Privilege" a "Megalomaniac" zněly, jak kdyby kapela hrála v zatopeném sklepě a ještě pod dekou. Problém byl hlavně v těžkých basových spodcích a téměř neslyšitelně nazvučené kytaře, což je u kapely postavené právě na výtečných kytarových partech ohromná škoda. Těžko říct, jestli zvukař za pultem usnul, zapomněl, že Incubus mají mezi sebou i kytaristu, či byl problém jinde (na některých místech byl zvuk o poznání lepší) ale celkově mizerné nazvučení se v průběhu koncertu výrazněji nelepšilo. Brandon Boyd tak sice se svým "příručním" mikrofonem v ruce a se zavřenýma očima proplouval svými vlastními dimenzemi, avšak pecky jako "Nice To Know You", "Pardon Me", "Drive" nebo "A Certain Shade Of Green" zkrátka nevyniknuly. Celkově jejich set vyšuměl stejně jako poslední nevýrazná deska "If Not Now, When?". Jedna z dívčin vepředu tak aspoň Brandona odměnila svoji podprsenkou (asi jako dík za jeho odhalenou hruď).

Neběhat ze stage na stage, nekontrolovat věčně hodinky a neprodírat se davy lidí: rakouský Forestglade vlastně takovou rodinnou odpočinkovou akcí a v nepřeberném množství masivních několikadenních festivalů typu Novarock nebo Frequency fajn alternativou. Doporučujeme!

NÁZORY
  • Nemožem súhlasiť (Chris, 21.07.2012 14:39) Reagovat

    Bol som tam a mám pocit, že všetky kapely okrem prvej - fIN, mali otrasný zvuk. Asi dosť záleželo od toho kde ste stáli (Bol som úplne v predu) a neviem z akej pozície sledoval vystúpenia autor článku, tak sa nechcem hádať :). Každopádne väčšina kapiel ktoré šli po fIN, mali tak zlý zvuk, že jediné čo sa dalo rozoznať boli bubny, zbytok boli len akési zvuky. Mal som veľké obavy, že tak isto dopadnú aj Incubus, kvôli ktorým so mtam šiel. Billy idol, bol na tom už o poznanie lepšie, ale mal som pocit ako keby mal vypnutý mikrofon, nedalo sa rozoznať jediné slovo čo spieval. Incubus rozhodne nedopadol tak zle ako je tu písané. Zvuk to nebol úchvatný ale v rámci daného festivalu bol určite jeden z tých lepších !.

  • Wiesen (Jan, 26.07.2012 20:32) Reagovat

    Léty prověřeno na Lovely days...zvuk je do půlky arény pouze z odposlechů,za půlkou až na kopec super. Repráky jsou tam moc vysoko...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Therapy? oslaví třicet let desky "Troublegum" i v Praze (12.02.2024 12:41)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Nové desky 18/2023 - od Eda Sheerana přes Divokýho Billa po The Smashing Pumpkins (10.05.2023 20:15)
- Video: Therapy? se černobílým klipem "Joy" vracejí do devadesátek (11.03.2023 17:16)
- Nové desky 38/2022 - od 5 Seconds Of Summer přes The Rasmus po Marka Owena (29.09.2022 18:00)
- Video: Billy Idol se vrací se skvělou energickou peckou "Cage" (11.09.2022 13:34)
- Video: MikAel sáhl do repertoáru Billyho Idola. Hit "Flesh 4 Fantasy" chce přiblížit dnešní mládeži (22.04.2022 08:14)
- Brandon Boyd ještě před návratem Incubus nachystal sólovku "Echoes & Cocoons" (28.11.2021 14:38)
- Nové desky 37/2021 - od Daughtry přes 2Cellos po Toma Hodge & Floexe (22.09.2021 17:05)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu