shop.musicserver.cz
Rock For People, Hradec Králové, 3.-4.7.2012

Úvod Rock For People dvakrát jinak

Vydáno: 05.07.2012 18:30 v sekci Naživo - Petr Adámek a Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Globální výpadek elektřiny, průtrž mračen s krupobitím a zrušení velké části programu: úvodní den Rock For People se nesl ve znamení totálního zmaru. Druhý festivalový den se počasí naštěstí umoudřilo. Přijela čerstvá, aktuální jména i staří známí a osmnáctý ročník festivalu tak mohl vypuknout naplno.

Live: Rock For People - večírek pro nedočkavé & den I.

místo: Festival Park, Hradec Králové
vystoupili: The Prodigy, Franz Ferdinand, The Subways, Enter Shikari, Example, Two Door Cinema Club, I Killed The Prom Queen, August Burns Red, Tata Bojs, Visací Zámek, Aneta Langerová, Tomáš Klus, Cocotte Minute a další
datum: 3. a 4. července 2012

Rock For People, Hradec Králové, 4.7.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
"Hele, jsem na Rock For People a je to tady fakt šílený." Mladý kluk s telefonem u ucha stojí na kraji velkého press stanu, do něhož začíná z jedné strany od podlahy prosakovat voda. Když mluví, musí trochu křičet, protože přes krupobití mlátící do střechy není příliš slyšet. Za to je i přes šedivočerné mraky poměrně dobře vidět, jelikož oblohu každou chvíli rozčísne blesk. V několika chvílích to vypadá, že je tahle spoušť konečně u konce, ale během deseti minut začíná vše nanovo. Aby toho nebylo málo, vypadla elektrická síť, takový menší blackout, a není tedy možné vydávat novinářské akreditace a odbavovat návštěvníky na guestlistu. Kolem prochází členové Status Praesents a the.switch. Mají sice pásky na rukou, ale ještě netuší, že si dnes stejně nezahrají...

Pochmurné náladě nepomáhá ani lehce zmatečná a překombinovaná organizace kolem páskování běžných návštěvníků, výměny žetonů na ubytování za kemp-pásky a kempů samotných. Rozbít stan a vydat se konečně vstříc do centra dění také není žádný výhra, jelikož hustý déšť už stačil napáchat dost paseky a některé úseky (například u centrální brány stanového městečka) jsou sjízdné pouze za cenu obětování bot. Ano, je toho až po kotníky. Podobně nepříznivá situace panuje i v areálu. YouTube Stage umístěná v obřím stanu, jejíž program měl tvořit kostru celého večírku pro nedočkavé, nabral kvůli problémům zpoždění, a o svoje sety tak přišly hned tři kapely. Red Bull Tourbus, na jehož střeše se zase měl během odpoledne a večera vystřídat aktuální výběr serveru Bandzone, zůstal mlčet úplně. Prý kvůli elektřině a obavám z další bouřky. Rock se nekoná, takže kdyby se letošní ročník přejmenoval na Jezero For People, jak kdosi poznamenal, bylo by to výstižnější. Ostatně travnaté prostory kolem asfaltových cest zůstanou totálně podmáčené ještě do večera druhého dne a nejspíš i dál.

Aspoň trochu spravit náladu se pokusili nejprve Charlie Straight, následovaní Anetou Langerovou, jež si vedle svého tradičního milého úsměvu a entusiasmu přivezla i skromné smyčcové těleso. Zahrát v aktuální situaci skladby jako "Voda živá" nebo "Vysoké napětí" (s textem: "Jsem tvá voda jsem tvůj déšť - v kapkách zahalená vyvolená - jsem tvá voda jsem tvůj déšť - jsem tvé vody přesný díl") asi chtělo trochu odvahy. Anebo potměšilé ironie. Ohromný aplaus sklidil za své hudební sdělení i drobné herecké etudy Tomáš Klus, jenž se pomalu ale jistě stává hvězdou první kategorie. Na ostřejší strunu pak zahráli tradiční rozehřívači večírku na uvítanou Cocotte Minute a z dalšího soudku Polemic.

Rock For People, Hradec Králové, 3.7.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Osmnácté narozeniny oblíbeného domácího festivalu sice začaly tím nejhorším možným způsobem, ale hned první den oficiálního programu dokázal všechno vynahradit. Počasí se umoudřilo a tak zatímco se ještě ráno na obloze pomalu trhala oblaka, odpoledne už si víc jak dvacet sedm tisíc návštěvníků plnoletého festivalu mohlo užívat tropického festivalového dne se vším, co k tomu patří. Jakmile vyhnalo horko ze stanu první tisíce fanoušků, festivalový cvrkot se příjemně rozezvučel. Dlouhé fronty na sprchy se studenou vodou, k snídani pivo a pak třeba hromadné odjezdy přecpanými autobusy do hradeckého Tesca nebo koupání v nedalekém aquaparku. Pak rychle okouknout, co je nového v areálu, než začnou pořádné kapely - naučit se hrát na kytaru v Rocksmith, poskakovat u Xboxů s Kinectem, nakouknout do nového dřevěného Magic Mirrors a po několika minutách s Ein Kessel Buntes zase pádit pryč, užít si festivalový průvod s pivem nebo malinovkou v ruce nebo si třeba zatleskat do rytmu při bubenické show Italů Banda Berimba, kteří co chvíli trajdají po runwayi. Každému podle libosti. Prostě pohoda, příjemná nálada a hlavně uvolněná atmosféra, jakou vám zprostředkuje jen málokterý festival.

Enter Shikari, Rock For People, Hradec Králové, 4.7.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
O přízeň prvních stovek diváků bojují třeba australští metalcoristé I Killed The Prom Queen a sympatizanty si získají snadno zejména ve chvíli, kdy jejich kytarista seskočí z pódia mezi lidi přímo do bahenní lázně, kde pokračuje ve hraní a našlapaný set zakončuje až na věži u zvukaře. To Enter Shikari už své věrné v Česku mají. Jejich směs trancu a hardcoru třeba v pecce "Sorry You're Not A Winner" stále funguje na výbornou. Na druhou stranu, co platilo před čtyřmi lety v Brně před Linkin Park, platí i letos. Jinými slovy - v klubech sice moc konkurence nemají, ale velkým pódiím ještě nedorostli.

Pensylvánští metalcoristé August Burns Red měli letos uspokojit ty, kteří loni přijeli kvůli Bullet For My Valentine. A zatímco o měsíc dříve na rakouském Novarocku mezi kapelami jako As I Lay Dying, Trivium nebo Biohazard jasně vedli a oblaka prachu z circle pitů zvedali několik metrů do výšky, jejich vystoupení na Rock For People patřilo spíše mezi ty slabší a jen potvrdilo, že Bulleti (loni také deštěm smáčení) patří do vyšší ligy.

Rock For People, Hradec Králové, 4.7.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Letošní ročník Rock For People se nese v lehce slavnostní atmosféře, a tak zatímco první den stále čekáme, jestli se v závěru konečně dočkáme alespoň malého ohňostroje, pořadatelé jako dárek k plnoletosti sestavili line-up především z interpretů, kteří v minulosti předvedli na festivalu nezapomenutelná vystoupení. Jezdíte pravidelně? A koho byste zařadili do pomyslného best of, tedy ikonu festivalu? Nabízí se jména jako Muse, Bloc Party, John Butler Trio, Beatsteaks, The Killers, Gogol Bordello, The Hives, Editors, Morcheeba, The Inspector Cluzo, Sum 41, Paramore, My Chemical Romance, Underworld nebo třeba Vypsaná fiXa... Podělte se o vlastní návrhy v diskuzi.

Organizátoři se však musí řídit tourplány jednotlivých interpretů, takže si nemohli vybrat jen tak kdekoho. Sáhli tedy k těm, kteří byli právě k dispozici. Kromě již zmíněných Enter Shikari a The Inspector Cluzo se tak vzpomínalo i s The Prodigy, Flogging Molly, The Feud, Architects, The Kooks, Dreadzone nebo The Subways. Na druhou stranu, nejde v případě proklamovaného "best of" jen řeči z kategorie PR?

The Subways, Rock For People, Hradec Králové, 4.7.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
I kdyby tomu tak bylo, právě poslední jmenovaní tentokrát odehráli vystoupení, které lze zařadit mezi největší zážitky festivalu. Když basistka Charlotte Cooper v rozhovoru pro musicserver.cz prohlásila, že se v Česku"mají vždycky prostě parádně", nebyla to jen prázdná slova, ale čistý fakt. Češi The Subways milují a The Subways milují Čechy. Jak jinak si vysvětlit ten rachot, který pod pódiem nastal s prvním odklepnutím paliček a skončil až s tím posledním? Billy i Charlotte si opakovali bohatý český slovník podle připraveného taháku a nepřestávali se zeširoka usmívat. Při pohledu na lesy rukou a publikum, které jim zobalo z ruky, snad ani nešlo jinak. České publikum, tak často kritizované za statičnost při koncertech, zde nebylo k poznání. Obrovské circle pity nebraly konce, minimálně jeden se v každé skladbě utvořil, na rukou nadšených diváků plavali crowdsurfeři a vzduchem létaly nejen kelímky s pivem, ale také trička, mobily, fotoaparáty nebo boty. Češi perfektně znali texty i z posledního alba, a když jim Billy zavelel dřepnout si, poslechli tak rychle, že by i Limp Bizkit často předvádějící stejný kousek záviděli. Tihle tři se o další vyprodané koncerty v České republice bát nemusí.

Následující Two Door Cinema Club tak pro mnohé působili jako vítaný chill-out a možnost si na chvíli oddychnout. Jejich lehce optimistické indie totiž po nabušené show The Subways působilo mdle, stejně jako před dvěma lety Billy Talent, kteří po britské trojici tehdy následovali. S výjimkou hitovky "I Can Talk" se jen potvrdilo, že TDCC jsou prostě obyčejná kapela, na které není nic, proč byste si ji museli pamatovat.

Franz Ferdinand, Rock For People, Hradec Králové, 4.7.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Franz Ferdinand? To je ta parta, co má pět super písniček a zbytek vatu? Ta parta, která spolu s Interpol a Arctic Monkeys soutěží o titul nejnudnější, nejchladnější a nejpřeceňovanější kapela vesmíru? Ano, přesně tahle skotská čtveřice se stala jednou z hlavních hvězd jubilejního ročníku hradeckého festivalu. A přesně podle úvodní věty tohoto odstavce probíhal i její koncert. Vzestupy a pády, přesně podle toho, který song se zrovna hraje. Nové písně z připravované podzimní novinky se ztrácely mezi ostatními skladbami a publikum ožívalo jen u zmíněných hitovek. Pro pořádek - "Do You Want To", "Michael", "The Dark Of The Matinée", "Take Me Out". "Ulysses" chyběla. Alex Kapranos, muž, který dokáže image zkombinovat tak, aby vypadal jako kříženec studenta informatiky a německého pornoherce zároveň, sice opakoval několik českých frází z taháku, který zůstal od Subways, dav si však neochočil. Prozatím největší zklamání festivalu.

Na Mekyho Žbirku se symfonickým orchestrem Capella Istropolitana sice mnoho lidí nedorazilo (přeci jen stát naproti franzům a Examplovi je trochu kontraproduktivní), atmosféra ve stanu ale byla více než srdnatá a byť na Mekyho přišli mnozí spíše z recese, orchestr dokázal vykouzlit stejně příjemný balzám na uši jako o den dříve Aneta Langerová. Zvláště "Jesenná láska" za poslech určitě stojí.

Example, Rock For People, Hradec Králové, 4.7.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Viděli jste klip k "Changed The Way You Kiss Me"? Třicetiletý Londýňan Example, možná nejsvěžejší jméno letošního line-upu, roztančil dav, jako by jej tvořil jediný člověk a atmosféru klipu přenesl do živého vystoupení naprosto dokonale. Byť mu chvílemi zlobil zvuk (zejména "Kickstarts"), skákal, zpíval a rapoval jako o život a dal tak vzpomenout na výborné diktování Mikea Skinnera (The Streets) nebo Keleho (Bloc Party) z loňska. Pálil nejen skvělé singly "Stay Awake", "Midnight Run" nebo "Natural Disaster", ale přidával i nezapomenutelné okamžiky. Například s žlutě nasvícenou "Watch The Sun Come Up" nebo úplně čerstvou novinkou s Calvinem Harrisem "We'll Be Coming Back". Zkrátka výborný koncert, který při odchodu trefně shrnul jeden z přihlížejících: "Trochu jiný zážitek než na dýze, co?"

Po megashow The Prodigy (samostatnou reportáž z jejich show naleznete zde) završili večer Tata Bojs, kteří svou tradiční vesmírnou pouť zakončili netradiční "Tanečnicí" v country hávu a remixem "Skovky" s podkladem "Born Slippy" od Underworld. Na první regulérní den docela slušná nálož, nemyslíte?

NÁZORY
  • FF (Stanley K, 06.07.2012 12:54) Reagovat

    wow, tolik hejtu na franze? to zavání zaujatostí...

    • Re: FF (chiara, 06.07.2012 15:31) Reagovat

      souhlas. amen.

    • Re: FF (Jan, 06.07.2012 15:39) Reagovat

      Bohuzel mel pravdu..

  • Tdcc (annie, 06.07.2012 15:44) Reagovat

    A proč tolik hejtu na TDCC? Lidi tančili a na konci odcházeli s úsměvem na tváři, já jakbysmet. Rohodně jedno z nej vystoupení pro mě.

  • 1. den (Bára, 06.07.2012 17:34) Reagovat

    Jo, slušná nálož, priam geniálna, čo sa o tomto článku povedať nedá...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Hudba Mira Žbirky zazní v prosinci na Symphonic Night v O2 universu a už nyní na vinylech s alby z let 1992–2022 (20.03.2024 08:01)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Před pěti lety zemřel Keith Flint. "Jsi pořád s námi," vzkazují The Prodigy (05.03.2024 13:32)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu