shop.musicserver.cz
The Subways - Vždycky se u vás máme prostě parádně

The Subways - Vždycky se u vás máme prostě parádně

Vydáno: 25.06.2012 11:30 v sekci Rozhovory - Jan Trávníček | foto: thesubways.net

Britské trio The Subways jezdí do České republiky pravidelně a už za pár dní se objeví i na hradeckém festivalu Rock For People. Drobná blondýnka Charlotte Cooper hraje v kapele na basu a na naše otázky odpovídala mailem. O tom, že byla výborně naladěná, ale netřeba pochybovat. Posuďte sami.

The Subways
© last.fm
Ahoj, jak se máte?

Skvěle, díky! Jsme nadšení, protože je před námi první letošní festivalový koncert, a to rovnou na Rock Am Ringu! (rozhovor proběhl na začátku června, pozn. red.)

Kdy se můžeme těšit na nový singl nebo album?

Momentálně pracujeme na písničkách pro naše čtvrté album a máme z toho vážně radost, protože máme spoustu skvělých nápadů. Billy ho bude celé produkovat a rádi bychom začali nahrávat v lednu příštího roku.

Jste úspěšní a slavní, máte tisíce fanoušků, může se tak zdát, že vám ke štěstí nic nechybí. Ale přiznejte se, co vám nejčastěji leze na nervy?

Máme spoustu věcí, za které můžeme být vděční. Milujeme život na turné. Je prostě úžasné být každý večer na pódiu před našimi fanoušky a navštěvovat všechna ta fantastická místa po celém světě. Chybí nám rodina a přátelé, které necháváme doma, ale naštěstí jsou velmi loajální a vždycky na nás počkají, než se vrátíme zpátky.

"Rock & Roll Queen" je psána pro tebe, Charlotte, ale koho bys právě ty označila za královnu v současném hudebním světě?

V poslední době miluju Florence Welch z Florence And The Machine. Myslím, že má překrásný hlas a na pódiu je velmi přesvědčivá. Vzpomínám, jak jsem ji viděla lézt na vrchol stage na festivalu v Readingu - to bylo neskutečně cool!

Kdo jsou vaše vzory? A které kapely právě sami posloucháte?

Dříve jsme byli hodně ovlivnění kapelami jako Oasis, Nirvana nebo Green Day a svou kariéru jsme vlastně začali tím, že jsme přezpívávali jejich songy. To už je ale dávná minulost a od té doby jsme nasáli mnoho různých druhů hudby. Za sebe můžu říct, že mě hodně ovlivnila jak populární hudba, ze které bych jmenovala třeba Kylie Minogue, tak energické rockové kapely jako The Bronx nebo The Computers.

The Subways
© Petr Klapper / musicserver.cz
Kterou vaši skladbu máte nejradši a proč? Existuje nějaká, která se nestala hitem, přestože jste do ní vkládali velké naděje? Proč myslíte, že se tak nestalo?

Myslím, že můj nejoblíbenější kousek je "We Don’t Need Money To Have A Good Time", čistě proto, že miluju pohled na všechny ty reakce v kotli, když ho hrajeme živě. Beat, který hraje Josh hraje na bicích, tě prostě donutí tancovat. Co se týče méně úspěšných věcí, pořád si říkám, že naše druhé album "All Or Nothing" mělo mít mnohem větší komerční úspěch. Třeba "Shake! Shake!" a "Alright" se v rádiích vůbec nehrály a myslím si, že si to vážně zasloužily.

Často jste na turné. Máte vůbec čas na nějaké koníčky? Co děláte?

Mám velké štěstí, že ve svém koníčku můžu pokračovat na turné. Ráda totiž běhám a momentálně začínám zkoušet i triatlon. Moje běžecké boty mám stále s sebou, takže je stačí jen nazout a můžu objevovat nová místa. Kromě toho jsem si na turné sbalila taky cestovní kolo, protože miluju, když můžu na pár hodin vypnout a prostě se někde projet. Je to nejlepší způsob, jak něco nového poznat. Taky vždycky zjišťuju, jestli jsou poblíž nějaké plavecké bazény, kde můžu trénovat. Vždycky je totiž nějaký závod, kde ten trénink zúročím. Miluju to!

Máte nějaké speciální zážitky z turné? Kde jste byli, co tam viděli zajímavého? Které místo byste doporučili našim čtenářům?

Byli jsme na obrovském množství zajímavých míst. Milujeme Prahu! Nedávno jsme taky hráli v Řecku, a když vypadnete z velkých měst, objevíte tam spoustu nádherných míst. Nebo Japonsko - to je jako vstoupit do úplně odlišného světa, vždycky si to tam maximálně užívám.

Spousta kapel říká, že všechny země jsou skvělé a všude se jim úžasně hraje. Budete v tomhle výjimkou a přiznáte nějakou zemi nebo konkrétní koncert, na který vzpomínáte úplně v nejlepším? Co se tehdy stalo?

Myslím, že jeden z mých oblíbených koncertů byla naše úplně první show v Moskvě, hned zkraje letošního roku. Neměli jsme tušení, co můžeme čekat, a pod pódiem na nás čekalo víc jak tisíc lidí, kteří zpívali ještě hlasitěji než my.

A kam se sami rádi vracíte? Kde o vás pečují?

Rádi se vracíme do Německa, máme tam skvělé fanoušky, kteří za námi jezdí kamkoliv. To ale platí i pro celou východní Evropu: Polsko, Českou republiku, Slovensko... Vždycky se u vás máme prostě parádně.

The Subways

The Subways, Praha, Lucerna Music Bar, 30.10.2011
Nezávislá britská rocková kapela The Subways působí na scéně již od roku 2000. Tvoří ji Billy Lunn (zpěv, kytara), Charlotte Cooper (basová kytara, zpěv) a Josh Morgan (bicí). Za dobu své existence vydali tři alba: "Young For Eternity", "All Or Nothing" a "Money And Celebrity". Jejich největší hit je píseň "Rock & Roll Queen" - objevila se mimo jiné ve filmu "Smrtonosná past 4", v seriálu "O.C." nebo v počítačových hrách "Rugby 06", "Fifa Street 2", "Pure" nebo "Saints Row 2". Letos v červenci skupina znovu zahraje na festivalu Rock For People v Hradci Králové.

Hrajete u nás už poosmé. Pamatujete si předchozí vystoupení na Rock For People nebo v Lucerna Music Baru? Co se vám vybaví?

No jasně! Zcela upřímně - Lucerna je jeden z mých nejoblíbenějších klubů vůbec! Miluju tu kruhovou stage, vytváří to opravdu zvláštní a nezvyklou atmosféru. A Rock For People je brilantní festival a já jsem ráda, že jsme dostali příležitost se vrátit.

Ano, shodou okolností si v Hradci Králové letos zahrajete znovu. Nemůžu se tedy nezeptat - která kapela z line-upu RFP se vám líbí? Budete mít čas si na nějakou z nich sami zajít?

The Computers nám dělali support na našem posledním turné minulý rok a my je zbožňujem. Taky jsem nikdy neměla příležitost vidět Refused, takže bude skvělé to konečně změnit.

Vraťme se ještě jednou do minulosti. Před dvěma lety jste v rozhovoru pro musicserver.cz řekli, že chcete prorazit do Jižní Ameriky a Skandinávie. Jak vám to jde?

Odehráli jsme naše první vystoupení ve Stockholmu, Oslu a Kodani a nemůžu si to vynachválit. V létě se na jeden festival do Švédska vrátíme, takže věřím, že se to začíná trochu dařit. A vážně doufám, že se už brzy podaří něco zorganizovat i v Americe.

the subways
© thesubways.net
Jak jste spokojeni se svou pozicí na scéně mezi kapelami jako The Hives, Beatsteaks nebo The Wombats? Čeho byste ještě chtěli dosáhnout?

Jsem velmi pyšná na všechno, čeho jsme dosáhli. Naším klíčem k úspěchu bylo to, že jsme k sobě byli vždycky velmi upřímní a nikdy nepředstírali, že jsme někým, kým nejsme. Jednoduše jsme prostě kapela, která má svou sílu v živém hraní a toho se držíme. Spousta ambicí, které máme, je založena právě na zlepšování turné. Myslím, že na vrcholku toho seznamu je prorazit do Jižní Ameriky - máme spoustu fanoušků na Facebooku a Twitteru, kteří se stále ptají, kdy k nim přijedeme.

Není to tak dávno, co jste jeli tour s Foo Fighters. Dave Grohl nedávno prohlásil, že kdyby muzikantni dělali tak kvalitní hudbu jako veleúspěšná Adele, kupovala by se muzika stále jako dříve. Co si o tom myslíte a jak se stavíte k pirátství?

Hudební průmysl se stále mění a vyvíjí a určitě se dá souhlasit s tím, že pirátství kompletně změnilo způsob, jakým dnes hudbu vstřebáváme. Osobně se domnívám, že hudba má určitou hodnotu, která se dá vyčíslit penězi a mělo by se za ni tedy platit. Bohužel se ale tento názor neslučuje s majoritou společnosti. Pro nás muzikanty je asi nejlepší držet se toho, co umíme nejlépe, a hrát naživo, jak jen to půjde.

A klasická otázka na závěr - co byste vzkázali našim čtenářům?

Díky moc všem českým fanouškům za to, že nás podporují, a umožňují nám tak vracet se do vaší krásné země! Moc se těšíme na Rock For People a na vás všechny, kteří si s námi přijdou zapařit!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Video: Green Day v klipu "Dilemma" poodhalují život závislého (11.12.2023 12:21)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu