shop.musicserver.cz
Mňága a Žďorp - Dáreček

Pětadvacet let ve třiceti coverech

Vydáno: 09.05.2012 13:50 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Myslel jsem si, že je to Mňága. Ale poslouchal jsem to sedmkrát a Fialu jsem tam nezaslech'. Myslel jsem si, že je to Mňága. Jenže pak tam byla písnička, kterou nezpívá Mňága ani Žďorp. Myslel jsem si, že je to Mňága. A najednou tam na mě jeden týpek spustil anglicky. Ale není mi do breku. To je "Dáreček".

7/10

Mňága a Žďorp - Dáreček

Vydáno: 2.4.2012
Celkový čas: 49:40 + 52:51 + 76:39

Skladby: CD1: This Song, Nejlíp jim bylo, (Je to) Nemožné, Dutý ale free, Výhledově, Spaste svoje duše, Dveře do pokoje, Něgdy, Některé otázky už si prostě nekladu, Chceš Mě? Chci Tě!, Život a čas, Hloupý a ztracený, Měsíc, Salám banán, Made In Valmez
CD2: I cesta může být cíl, Písnička pro tebe, Chceš Mě? Chci Tě!, Pete Best, Ve 4 Ráno, Ne, teď ne!, Psi pana Pavlova, Myslel jsem si, že je to láska, Člověk nového typu, Rači budu doma, 17b, Tajný plán, Ve skutečnosti, A ty tam, V tísni

Vydavatel: Surikata Records

Mňága a Žďorp je další z kapel, co poctivě a neúnavně objížděly kluby, a tak nějak jim to vydrželo už pětadvacet let. Svou hudební pouť nechali zdokumentovat kolegy muzikanty na tribute albu "Dáreček". Na dvou cédéčkách (plus dévédéčku s dokumentem o vzniku celé této kolekce) tu najdete třicet reakcí na to, jak Petr Fiala s kapelou působí na své okolí.

"Dáreček" je díky různorodosti muzikantů nesmírně pestrým albem (kdyby to byl best of sestavený z klasických verzí skladeb, bylo by to jiné a asi by mě to tolik nebavilo poslouchat). Ve svých skoro sto minutách střídá nálady, pohledy na svět, vynikající i možná odbyté covery. Většina z nich má ale společný jednak vztah nových interpretů k dnes již klasice tuzemské hudební scény, jednak také otisk samotného nového interpreta. Skoro by se až albu nabízel podtitul "Zahraj mi písničku od Mňágy a já ti povím, jaký jsi muzikant".

A tak, když se albem proposloucháváte, nemůžete si nevšimnout některých jasných a typických vlastností daných hudebních uskupení. Tři sestry jako by písničku vzali, na první dobrou zahráli svým stylem a bylo hotovo. Vznikla klasická sesterská hospodská odrhovačka. Nebo Čechomor, který se v dokumentu vyznává ze svého nekritického obdivu k Mňáze a který docela vtipně přepoužil již jednou přepoužitý Fialův riff (nejdřív Plíhalova "Nagasaki, Hirošima", pak Nohavicova "Mladičká básnířka"), který teď zabalil "Pro tebe" do svého sterilního folklorečku. Z opravdové písničky s duší se stala zmalovaná barbie bez vlastní tváře.

Přesto se v řadě verzí povedlo najít ducha skladby, pracovat s ním, ale neznásilnit jej. Zůstala silná atmosféra, tak typická a důležitá pro valmezskou partu. Příkladem jsou skladby "Ve 4 ráno", "Ve skutečnosti" a "Člověk nového typu" přepracované od Priessnitz, Květů a Už jsme doma. Zadařilo se také Znouzectnosti. Ta dostala do "Psů pana Pavlova" až hororovou, hodně těžkou náladu, s níž klasickou fialovskou bezvýchodnost (tu z doby, kdy svět byl jenom hodinový hotel) udělali ještě hmatatelnější a surovější. Hodně zábavní jsou i Monkey Business, kteří jednu z nejslabších věcí Mňágy posunuli do smyslné a tělními tekutinami provoněné verze.

DVD dokument

Film o vzniku projektu nechává nahlédnout do kuchyně všech přítomných umělců. Často odhaluje některé věci, které by možná měly zůstat skryté. Třeba jak povrchně někteří Mňůgu znají, jiní šíří dál do světa omyl o tom, že píseň "I cesta může být cíl" napsal Fiala (ve skutečnosti je to Janota). Úsměvně působí i povídání s Tata Bojs, kteří chtěli nahrát písničku od Slepého střeva, ale Petr Fiala prý trval na tom, že musí jít o skladbu od Mňágy. Ve finále ale přispěli písní "Měsíc" ze sólového alba Petra Fialy.

Překvapivě mdle dopadla práce našich písničkářů, kteří většinou pohořeli. Ani Xindl X ani Michal Hrůza ani NiceLand nedokázali uchopit písničky tak, aby se z nich nevytratila duše a náboj. Naproti tomu Tomáš Klus svým patetickým projevem ukázal, že ať zazpívá cokoliv, bude to půsubit jako velká slova a obrovské myšlenky. A ačkoliv "Salám banán" posunul do docela jiných vod, než v jakých se kdy pohyboval, zní to přesvědčivě a funguje to. Tou nejopravdovější poctou je ale fascinující skladba "Pete Best" od skupiny MIDI LIDI. Ač ji sice Mňága a Žďorp nenazpívala ani nenapsala, přesto přesně vystihuje její duši, poetiku i muzikálnost. Stejně tak i frázování a pěvecký projev Petra Fialy.

I přes všechno výše napsané je "Dáreček" výborným albem. Je zábavné, pestré a dobře se poslouchá. Funguje a je pravým tributem pro nejslavnější skupinu z Valašského Meziříčí. Bylo by skvělé, kdyby se i další kapely nechaly inspirovat a nechaly si připravit podobné dárky. Tak jako v minulosti třeba Janota, divadlo Semafor nebo Olympic.


NÁZORY
  • recenze do poctu???? (m, 10.05.2012 11:22) Reagovat

    Kdyz uz pises recenzi na album coververzi, tak by bylo fajn, abys tu kapelu znal a aby sis aspon dal praci s tim, ze si poslechnes puvodni verze a pak covery. Klus udelal cover behem peti minut a to te bavi? V cem je teda ta invence? Radeji se jdi ucit na maturitni zkousky a do psani a recenzovani se nemotej, ocividne je to nad tvoje schopnosti

    • Re: recenze do poctu???? (Póža, 10.05.2012 14:37) Reagovat

      Ach jo, ty jseš blb, jestli měříš výsledek podle toho kolik času nad tím člověk strávil... V hudbě nezáleží na tom, jestli to někdo piplá půl roku nebo je s tím za odpoledne hotovej... stačí když je to prostě povedený :) a méně je někdy více

    • Re: recenze do poctu???? (Honza Průša (autor), 10.05.2012 14:50) Reagovat

      Milý m. Nevím jak dlouho posloucháš Mňágu, já asi dvaadvacet let. Zkus si poslechnout originál i Klusovu verzi a pokud nepoznáš rozdíl, pak ti není pomoci. A zkus si ještě jednou přečíst recenzi. O invenci tu nic nepíšu. Jen to, že Klus posunul píseň zdela jinam. A to že tebe to nebaví je zcela v pořádku.

      • Re: recenze do poctu???? (m, 21.02.2016 23:08) Reagovat

        Necekal bych odpoved po tolika letech a zpetne se omlouvam, z me strany dost prehnana reakce v te dobe ovlivnena spoustou jinejch veci. Porad si sice stojim za tim, ze Klus s tim moc neudelal (proti nemu jinak nic a Mnagu psloucham taky pres dvacet let), ale kazdopadne, i po tech letech, prijmete mou omluvu. Vetsinou se snazim vyvarovat psani komentu pod vlivem, ne vzdy se podari :)

  • aha (logosi, 10.05.2012 11:40) Reagovat

    Takže špatný recenzent se pozná podle toho,že ho baví něco jiného než Tebe?A jak můžeš vědět,za jak dlouho to měl Klus hotové,Ty jsi tam u toho nahrávání seděl?Mě se například ta jeho pohodová verze docela líbí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Top 10: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu